Kuća s impresivnim pogledom

Suvremena interpretacija tradicionalne seljačke kuće

Lijepe uspomene na djetinjstvo i beskrajno uživanje u prirodi, potakli su arhitekticu Lauru Alvarez da izgradi vilu Slow u dolini Miera na sjeveru Španjolske

Villa Slow je kuća za odmor u parku prirode Valles Pasiegosu, na sjeveru Španjolske, a nastala je od ruševne kamene kuće smještene unutar više od dva hektara terena prirodnog krajolika. Nova tipologija kuće temelji se na tradicionalnoj konstrukciji područja naziva "cabaña pasiega" (seljačka koliba), ali sa suvremenim obratom. Strateški položaj građevine na vrhu malog brijega okrenutog prema jugu pruža impresivne poglede prema dolini i planini.

- Dizajnirala sam vilu Slow kao svoj vlastiti dom. Željela sam stvoriti prostor koji će upotpuniti prekrasno okruženje. Dva velika prozora s obje strane dnevne sobe za mene su poput "živih slika". Svako jutro je drugačije: oblaci, magla, sunce i krajolik u kontinuiranoj promjeni. Noću za vedrih dana, možete vidjeti zvijezde iz kreveta, opisuje Laura Alvarez kuću u koju vas vodimo, a o kojoj je oduvijek sanjala.

Valles Pasiegos sastoji se od tri doline, kojima prolaze tri rijeke po kojim su dobile imena: rijeka Pisueña, Pas i Miera. Villa Slow se nalazi u dolini Miera.

Smještene usred zelenih krajolika, svaka dolina ima svoje skrivene tajne, ali sve dijele jedinstveno okruženje u kojem su lokalna tradicija i običaji ostali snažni, usprkos vremenu. Inače, doline regije Pas smatraju među najljepšim mjestima u Cantabriji na sjeveru Španjolske.

- Odrastanje na sjeveru Španjolske oduvijek je budilo samo lijepe uspomene na djetinjstvo, moju obitelj i mene te beskrajno uživanje u prirodi. Ova regija ima puno stvari koje volim - planine, more, parkove, tišinu, bogatu gastronomiju i planinarenje. Kada sam dolazila na odmoru, uvijek sam osjećala kaliko mi ovdje nedostaje ugodno mjesto za boravak. Mjesto koje će biti toplo kada je vani hladno i gdje ću biti povezana s prirodom kada je sunčano. Stoga sam odlučila dizajnirati i izgraditi kuću, koju ću dijeliti s puno ljudi! Budući da sam arhitektica, bila je to prilika koju nisam mogla propustiti... I tako je sve počelo, prisjeća se Laura Alvarez, autorica i vlasnica vile Slow koja je kupila ovaj prekrasan komad zemlje 2014. godine i tri godine poslije, zahvaljujući radu mnogih ljudi, i dovršila.

Vila Slow dizajnirana je i građena s krajnjom pozornošću i brigom za detaljima. Njezin dizajn proizlazi iz tradicionalne tipologije kuća, ali sa suvremenim obratom. Cabana pasiega je kuća nastala kombinacijom dvije popularne gradnje - stambene i stočarske (eng. housebarn), tipične za sjever Španjolske.

Nalazi se na području poznatom po formiranju izvorske vode i zato kuća ima vodu iz vlastitog izvora. Osim toga, kuća je pasivna. Opskrbljena je toplinskom pumpom, ima podno grijanje i visoko kvalitetnu izolaciju te prozore za minimalan gubitak topline. Svi elektronički uređaji su A +++ i sva svjetla su bazirana na LED tehnologiji. Staklo visokih performansi zagrijava interijer zimi, a veliki drveni kapci štite kuću ljeti od topline. Svi materijali upotrijebljeni za gradnju Ville Slow već su korišteni na starim šupama ili dolaze s područja Cantabrije.

Kuća je projektirana jednostavno. Dva velika panoramska prozora u dnevnoj sobi okrenuta u suprotnim smjerovima stvaraju prekrasnu scenografiju planina, oblaka i drveća. Ova dva otvora omogućuju uživanje u impresivnom pogledu prema dolini i planinama iz prostranog dnevnog boravka u središtu kuće. Dvije spavaće sobe s vlastitom kupaonicama nalaze se pored dnevnog boravka u istočnom krilu i imaju pogled na beskonačni krajolik. Ujutro su lijepo osvijetljene. Zahvaljujući svojoj visini, polukat na vrhu kupaonske jezgre ima dodatan prostor za spavanje.

Gradnja vile je započela 2014. godine i prošle je godine dovršena, a za njezini je izgled zaslužna arhitektica Laura Alvarez iz istoimenog ureda sa sjedištem u Amsterdamu. Veličine je 160 četvornih metara i namijenjena je za odmor.

Više na villaslow.com.

Foto: David Montero

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 16:48