ZADATAK ODRAĐEN BEZ GREŠKE

Uređenje male kuhinje u stanu u zapadnom zagrebačkom naselju

Zagreb, 090516.
Stan od 35 metara kvadratnih u Preckom pratili smo u svim fazama preuredjenja. Od biranja stana, pocetnog stanja, odabira projekta uredjenja, majstora, dovozenja namjestaja i konacnog uredjenja.
Obilazili smo majstore i prodajne salone u kojima se birao namjestaj i materijal za gradnju.
Na fotografiji: Cijeli uredjeni stan
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
CROPIX

Evo kako urediti kuhinju koja će imati puno mjesta za odlaganje!

Predstavljamo malu kuhinju u stanu veličine 39 četvornih metara u Prečkom uređenu bez greške. Vlasnica nam je beskompromisno otvorila vrata svojeg doma i s nama podijelila svoju priču, a što je sve prošla pročitajte u nastavku.

- Kad sam dobila tlocrtni raspored od investitora, prvih mjesec dana sam samo crtala i skicirala kako bih organizirala raspored elemenata i namještaja u cijelom stanu. Iako ne znam ništa o arhitekturi i dizajnu interijera, za sve dijelove stana, osim kuhinje, imala sam neke vizije i dosta sam dobro osmislila organizaciju cijelog prostora. Naravno, kako je idejno rješenje predložila dizajnerica interijera Tina Kurpez, ona je pregledavajući moje skice upozorila na nekoliko stavki koje smo izmijenili prema njenom stručnom mišljenju, priča vlasnica

Zagreb, 090516.
Stan od 35 metara kvadratnih u Preckom pratili smo u svim fazama preuredjenja. Od biranja stana, pocetnog stanja, odabira projekta uredjenja, majstora, dovozenja namjestaja i konacnog uredjenja.
Obilazili smo majstore i prodajne salone u kojima se birao namjestaj i materijal za gradnju.
Na fotografiji: Pocetno stanje stana
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
CROPIX

Kuhinja prije

 

- No, neke sam stvari, koje se tiču cijelog stana, naknadno prilagođavala svojim potrebama. Ipak, s kuhinjom sam se najviše mučila, a zahvaljujući dizajnerici sam dobila odlično organiziranu kuhinju u ovom malom prostoru - prepričava mlada poslovna žena i dodaje kako na početku nije znala bi li više prostora i kuhinjskih elemenata dobila ako se kuhinja organizira u slovo 'L' ili 'U', a o tome je ovisilo hoće li imati šank, odnosno na koji će način riješiti pitanje blagovaonice i stola za objedovanje.

Zagreb, 090516.
Stan od 35 metara kvadratnih u Preckom pratili smo u svim fazama preuredjenja. Od biranja stana, pocetnog stanja, odabira projekta uredjenja, majstora, dovozenja namjestaja i konacnog uredjenja.
Obilazili smo majstore i prodajne salone u kojima se birao namjestaj i materijal za gradnju.
Na fotografiji: Cijeli uredjeni stan
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
CROPIX
 

- Dizajnerica i ja smo počele od kuhinje u obliku slova 'L', ali smo nakon nekoliko varijanti zaključile da je najbolji raspored u obliku slova 'U'. Svaki nacrt kuhinje pratila je pozicija i oblik stola, pa smo razmišljale o šanku kao nastavku na kuhinju pa sve do okruglog stola koji bi se lako mogao dislocirati. Budući da je odluka pala na kuhinju u obliku slova 'U' odlučile smo se za okrugli stol. No, istodobno je njegova pozicija ovisila i o poziciji sofe u dnevnom boravku, jer je trebalo pripaziti da cijeli prostor dnevne zone bude prohodan, a prolaz prema kuhinji neometan - ističe vlasnica.

Zagreb, 090516.
Stan od 35 metara kvadratnih u Preckom pratili smo u svim fazama preuredjenja. Od biranja stana, pocetnog stanja, odabira projekta uredjenja, majstora, dovozenja namjestaja i konacnog uredjenja.
Obilazili smo majstore i prodajne salone u kojima se birao namjestaj i materijal za gradnju.
Na fotografiji: Cijeli uredjeni stan
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
CROPIX
 

Visina donjih kuhinjskih elemenata je 95 cm, a gornjih 93 cm. Dubina donjih elementa je 55,2 cm, a gornjih 32,7 cm

 

Zagreb, 090516.
Stan od 35 metara kvadratnih u Preckom pratili smo u svim fazama preuredjenja. Od biranja stana, pocetnog stanja, odabira projekta uredjenja, majstora, dovozenja namjestaja i konacnog uredjenja.
Obilazili smo majstore i prodajne salone u kojima se birao namjestaj i materijal za gradnju.
Na fotografiji: Cijeli uredjeni stan
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
CROPIX
 

Tek kad je definitivno pozicionirala sofu uz veći zid boravka, logično mjesto za blagovaonski stol bio je prostor između kuhinje i vrata dnevnog boravka. Okrugli stol promjera je 90 centimetara, a izrađen je po mjeri tako da se gornja ploča može vrlo lako zamijeniti, pa ako joj trenutni izgled dosadi, može mijenjati  dezen, boju i dimenziju.

Zagreb, 090516.
Stan od 35 metara kvadratnih u Preckom pratili smo u svim fazama preuredjenja. Od biranja stana, pocetnog stanja, odabira projekta uredjenja, majstora, dovozenja namjestaja i konacnog uredjenja.
Obilazili smo majstore i prodajne salone u kojima se birao namjestaj i materijal za gradnju.
Na fotografiji: Cijeli uredjeni stan
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
CROPIX

Budući da je postojeći prostor preuzet od investitora bio projektiran za kuhinju u obliku slova 'L', tako su i vodovodne cijevi bile na prednjem zidu. Prema novom rasporedu, voda se trebala premjestiti na desni zid. Također, kako je vlasnica sve više razmišljala o navikama dok kuha, htjela je više radne površine pa je ona povećana prema boravku.

Raspored elemenata je sljedeći: s lijeve strane su hladnjak, mala špajza i radna površina, na prednjem zidu je pećnica, indukcijska ploča za kuhanje te napa, dok su s desne strane kutni otvoreni element, sudoper, perilica posuđa te dodatna radna površina iznad koje je vinoteka.

U kuhinjski element vinoteke stane oko 80 butelja i one se otvaraju svaki tjedan na čestim druženjima s prijateljima

 

Zagreb, 090516.
Stan od 35 metara kvadratnih u Preckom pratili smo u svim fazama preuredjenja. Od biranja stana, pocetnog stanja, odabira projekta uredjenja, majstora, dovozenja namjestaja i konacnog uredjenja.
Obilazili smo majstore i prodajne salone u kojima se birao namjestaj i materijal za gradnju.
Na fotografiji: Cijeli uredjeni stan
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
CROPIX

- U prvom planu je vinoteka koja je vidljiva čim se uđe u stan, što daje šarm kuhinji. U tom dijelu se društvo najviše okuplja. Obično je kuhinja, često najmanji dio stana, nakrcanija, zar ne? Tako je i ovdje, sve počne s tim da se pregledavaju etikete butelja, a onda se reže pršut, odlažu se čaše - prepričava.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

 

Izdvajamo

Iz drugih medija