S CILJEM EDUCIRANJA

Uskoro počinju 9. Dani zagrebačke arhitekture

Od utorka do subote održat će se Dani zagrebačke arhitekture fokusirani na stanovanje, a program će zadržati formate okruglih stolova i popratnih predavanja

Dani zagrebačke arhitekture godišnja su manifestacija koju Društvo arhitekata Zagreba organizira od 2011. godine, program sačinjavaju predavanja, prezentacije, okrugli stolovi i obilasci istaknutih arhitektonskih ostvarenja sa stručnim vodičima i autorima. Svrha programa je popularizacija arhitekture i educiranje stručne i šire javnosti o arhitektonsko-urbanističkim ostvarenjima.

Društvo arhitekata Zagreba na već tradicionalnim Danima zagrebačke arhitekture vraća se temi stambene arhitekture kao najzastupljenijem obliku arhitektonske prakse te najvećem udjelu izgrađenog prostora i bitnom stvaratelju slike grada. Raspravama o stanovanju cilj je potaknuti stvaranje novog sustava vrednovanja stambene arhitekture, uz tradiciju uređenog sustava projektiranja i stanogradnje u Hrvatskoj.

Od utorka 28. svibnja do subote 1. lipnja održat će se ovogodišnji Dani zagrebačke arhitekture fokusirani na stanovanje, a program će zadržati formate okruglih stolova i predavanja. Uz prezentaciju novih realizacija stambene arhitekture bit će predstavljeni i uzbudljivi primjeri eksperimentalne gradnje obiteljskih kuća koje su arhitekti projektirali sami za sebe.

Konferencija započinje u utorak, 28. svibnja, a prvi dan posvećen je urbanizmu i prostornom planiranju stambenih naselja u gradu Zagrebu.

Srijeda, 29. svibnja i četvrtak, 30. svibnja posvećeni su temi stanovanja i stambenih politika, a uz projekte zajedničkog stanovanja, arhitekti će predstaviti i projekte koje su radili za vlastite potrebe, uključujući gradnje neluksuznih obiteljskih kuća koje gravitiraju oko pitanja 'kako arhitekti grade, kada grade sami za sebe?'. Osim toga, tijekom oba dana građani će na stručnim konzultacijama moći dobiti savjete kako urediti vlastite stanove.

U petak će se u Američkoj međunarodnoj školi održati središnje događanje prije kojeg će posjetitelji imati priliku razgledati školu koja je ove godine dobila Medalju za arhitekturu. Nakon obilaska slijede kratke prezentacije najnovijih ostvarenja u području stambene arhitekture i prigodni domjenak.

Subota je rezervirana za obilazak realizacija predstavljenih na prethodnom danu konferencije, a okupljanje je u 09:00 sati ispred Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici br. 9.

Program je namijenjen arhitektima i urbanistima, kao i drugim srodnim profesijama i kulturnim djelatnicima te građanima, svima koje zanimaju arhitektonska i urbanistička ostvarenja stambenih zgrada, izgrađenih u posljednjih sedam godina. Detalje programa možete pronaći na službenoj stranici DAZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:14