PREFABRICIRANI HIBRID

Vlasnik morao sam graditi kuću zbog nedostatka radne snage pa napravio ovu fantastičnu "polumontažnu" vikendicu

 MARIKO REED
Kuća je primjer jeftine gradnje koja elegantno i progresivno odgovara svom kontekstu, pružajući model za visokokvalitetni dizajn po pristupačnoj cijeni.

Spiegel Aihara Workshop (SAW) arhitektonski studio iz San Francisca projektirao je Kauhikoa Core House na otoku Maui, Havaji. Projekt je zamišljen kao kuću s dvije spavaće sobe koja izgleda kao niz oblika koji se graciozno uklapaju u krajolik svoje lokacije, bivše plantaže ananasa.

image
MARIKO REED
image
MARIKO REED
image
MARIKO REED
image
MARIKO REED

SAW je kuću zamislio kao "prefabricirani hibrid": koncept se sastoji od standardne središnje jezgre koja se sastoji od tehnički najsloženijih i tradicionalno skupih funkcija doma, kao što su kupaonice i mehanička oprema, dok se ostatak kuće dopušta različite metodologije prefabrikacije ili konvencionalne okvir koji se grade jezgre. Ovaj pristup je omogućio da se oslobodi ostatak strukture tako da može jednostavno i izravno odgovoriti na svoj kontekst. U konačnici je Kauhikoa Core House izgrađena na samoj lokaciji te je preskočen uobičajeni procesu predizrade jer se sve odvijalo u vrijeme pandemije, ali rezultat je kuća koja je uspješan prototip za organizacijsko načelo standardizirane jezgre s montažnom ovojnicom.

image
MARIKO REED
image
MARIKO REED
image
MARIKO REED

Kuća od 248 četvornih metara izgrađena je za mladi par koji vrijeme provodi između Indonezije i Mauija. Sadrži dvije spavaće sobe, dvije kupaonice, dnevni boravak i kuhinju te dodatna 72 četvorna metra radnog i skladišnog prostora u potkrovlju, kao i dodatnih 305 četvornih metara natkrivenog vanjskog prostora, uključujući veliku zonu koja funkcionira kao vanjski dnevni boravak povezan s kontinuiranom manjom zonom. Središnja jezgra od 50 metara četvornih, koju je razvio SAW u suradnji s Dustinom Stephensom, sadrži dvije kupaonice, kuhinjski dio i te mehaničke sustave; te je podržan je s dvije spavaće sobe s obje strane, tu je još dodatno otvorena kuhinja i dnevni boravka.

image
MARIKO REED
image
MARIKO REED
image
MARIKO REED

Pažljiv raspored kućanskih uslužnih funkcija unutar jezgre pomaže u koreografiji i maksimiziranju otvorenog prostora i jednostavne cirkulacije u ostatku doma, a posebno omogućuje jasno uokvirivanje vanjskih prostora kao centralnih za životni stil para koji je usklađen s havajskom klimom.

image
MARIKO REED
image
MARIKO REED
image
MARIKO REED

Upečatljiv, modularni sustav zaslona od ritmički suženih montažnih ploča od tikovine sastavljenih na Baliju, filtrira snažne istočne vjetrove i jutarnje sunce, dok pruža sustav nosača za pribor havajskog života: bicikle, daske za surfanje, odijela za vodu i ležaljke za plažu pored vanjskog tuša, koji se koristi kao primarni tuš. Krovovi kuće i susjedna samostojeća garaža od 134 četvorna metra i paviljon za rekreaciju, nagnuti su u svojoj osi poput kocki koje se prevrću, a njihovi se oblici poigravaju jedni s drugima kako bi podsjećali na planinski krajolik. Sav unutarnji i vanjski namještaj, koji su osigurali vlasnici kuće, izrađen je po narudžbi u Indoneziji.

U kontekstu krajolika, kuća se nalazi prema stražnjem kutu parcele naspram gusto pošumljenog ruba jaruge, usmjeravajući primarne stambene prostore prema pogledima na Tihi ocean i vulkan Haleakala u suprotnim smjerovima, i otvarajući se prema zalasku sunca na zapadu. Njezina jedinstvena masa, gore spomenuti niz oblika, referira na apstraktno kretanje valova na horizontu.

image
MARIKO REED
image
MARIKO REED
image
MARIKO REED

"Ovdje je krajolik tako dinamičan", opisuje suosnivač SAW-a Megumi Aihara. Stojeći na ovom mjestu možete osjetiti kako su vjetrovi i valovi rezbarili i ocrtavali otok sa svih strana. Osjećali smo da je važno da kuća izgleda se ukorijenjeno, ali i razigrano. Uključivanje ove višesmjerne transformacije sugerira da se nešto neobično smjestilo u krajolik. "

Na Mauiju, gdje postoji nedostatak materijala, ograničena radna snaga te složenost izgradnje zbog nestalnih vremenskih uvjeta mogu dovesti do skupe izgradnje niske kvalitete, Kauhikoa Core House primjer je jeftine kuće koja elegantno i progresivno odgovara svom kontekstu, pružajući model za visokokvalitetni dizajn po pristupačnoj cijeni. U konačnici, kaže suosnivač SAW-a Dan Spiegel, "To je mješavina visokog i niskog dizajna - pažljivo kalibrirani prostori i strategija lokacije, ali jeftini završni radovi i opušteniji detalji. Nekoliko velikih, jednostavnih poteza postavilo je sve."

image
MARIKO REED

Vlasnik kuće, strastveni surfer s neustrašivim načinom razmišljanja, radi je kao glavni izvođač radova i sam je napravio velik dio posla. Zanesen procesom proučavajući havajski krajolik kroz suradnju i dizajn, sada je na postdiplomskom studiju arhitekture na Sveučilištu Hawaii.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:21