ARHITEKTI 4UHA

Vodimo vas u 42 kvadrata zagrebačkog šarma

Turistička ponuda svakim danom u svakom pogledu sve više obiluje kvalitetnim dizajnerskim iznajmljivačkim kvadratima. Kakav apartman žele domaći investitori? Totalno drukčiji od drugih! Današnja kolumna nas vodi na jedno novo interijersko putovanje, predstavljajući prvi u nizu od ukupno tri apartmana koji su upravo to odlučili postići.

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Bez obzira radi li se o kućama za odmor, hostelima ili apartmanima za dnevni najam, investitori sve češće prepoznaju važnost drugačijeg, posebnog, odnosno uređenja prostora koje je totalno drukčije od drugih.

Lokacija čini apartman atraktivnim, no neizostavan element u procesu iznajmljivanja koji ga puni tijekom sezone se krije u onih nekoliko reprezentativnih slika što u samo nekoliko minuta listanja po internetskim stranicama turistički smještaj uspiju "prodati"... ili ne.

Dok iz udobnosti vlastitog doma naši budući turisti biraju svoj jednodnevni ili cjelomjesečni smještaj, zasigurno će presudnu ulogu u finalnoj odluci imati činjenica da svoje vrijeme žele provesti u što ljepšem, originalnijem i funkcionalnijem ambijentu.

Današnja kolumna nas vodi na jedno novo interijersko putovanje, predstavljajući prvi u nizu od ukupno tri apartmana koji su upravo to odlučili postići.



Ova zagrebačka apartmanska trilogija je već zahvaljujući vlastitoj, izuzetno centralnoj, lokaciji osvojila dodatne bodove na listi popularnosti. K tome još pribrojimo želju investitora za kompletnom adapatacijom i dizajnom interijera do zadnjeg detalja i rezultat jednostavno mora biti poseban.

Prostor od ukupno 120 metara kvadratnih podijelili smo, zahvaljujući postojećim otvorima (čitaj – prozorima), u tri apartmana za dnevni najam. Prvi u nizu, ovaj kojeg danas predstavljamo, a ujedno i najveći, ponosno broji svoja 42 kvadrata.

Organizacija prostora, koja se ponavlja i u ostalim apartmanima, je veoma logično osmišljena –dnevni, otvoren prostor kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka, komotna spavaća soba s radnim kutkom te kupaonica pristojnih dimenzija čine veoma skladnu i ugodnu cjelinu za kraći ili duži boravak.



Prilikom projektiranja ovog apartmana i dizajniranja njegovog finalnog izgleda, vodili smo se idejom nekih davnih vremena koja nas još uvijek vjerno prate kroz najstarije ulice glavnog nam grada, koja se još uvijek ponosno prostiru po povijesnim pročeljima vremešnih zgrada i koja smo svakako htjeli oživjeti u ova četiri zida.

Prostorom dominira kombinacija pastelno sivih i bež tonova, drvnog dekora i raskošne rasvjete, dok je korištenje nešto klasičnijih elemenata, poput zidnih i stropnih štukatura te dekorativne obrade kuhinjskih fronti, vratiju i ormara, u prostor sa inače bijelim zidovima, unijelo dozu raskoši i elegancije.

Osim lokacije, lokacije i lokacije, bitnu ulogu u cjelokupnom dojmu apartmana čine uvijek dobrodošli detalji – ukrasni zidni dekori što svojom temom također prizivaju neka davna, kulturno bogata vremena.

Kako bi ulaganje bilo isplativo, trebali smo osmisliti prostor čije će opremanje minimalno opteretiti cjelokupan budžet, ali uz što manje kompromisa.

Drugim riječima, po mjeri su izrađeni oni elementi koji su zaista samo takvi i mogli biti, poput ugradbenih ormara, dok je ostatak namještaja pomno biran, iako iz više različitih dućana, na način da se čitav prostor tematski poveže u jednu, skladnu, povijesnu cjelinu.

Takav pristup uređenju, gdje su fiksne i dugotrajno određene samo podne obloge, dopušta prostoru da kroz vrijeme mijenja svoja lica, prilagođavajući se uvijek prevrtljivom tržištu, modi i potrebi da bude totalno drukčiji od drugih.

S tom mišlju se danas od vas opraštamo te vam, razmišljajući o nekim davnim, minulim zagrebačkim vremenima, šaljemo sjetne, ali totalno drukčije od drugih pozdrave s Ribnjaka.

Do idućeg čitanja,

Vaši arhitekti s Ribnjaka, tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:28