Dizajnerski stan u luksuznoj vili

Vodimo vas u dom Andree i Tomislava Šole na zapadnim obroncima Medvednice

 

Na zapadnim obroncima Medvednice prije pet godina sagrađeno je naselje koje se sastoji od 7 luksuznih urbanih vila. Okružene zelenilom, vile se terasasto spuštaju prema jugu, a prostiru se na ukupnoj površini od 12.000 četvornih metara. Okolno hortikulturalno uređenje pomno je isplanirano, a kako bi se očuvalo, naselje raspolaže vlastitim sustavom navodnjavanja.

Posebnost zgrade je i zeleni krov izveden prema projektu najpoznatije nizozemske kompanije za projektiranje i izradu zelenih krovova u Europi. Biljke koje su zasađene su samoobnovljive i samoodržavajuće, a služe kako bi se smanjio fenomen urbanih toplinskih otoka.

VLASTITE IDEJE

Jedna od zanimljivosti je i ta da svaka zgrada ima ime, a u onoj koja nosi naziv Chiara, Andrea i Tomislav Šola su početkom 2017. pronašli svoj dom te ga uredili prema vlastitim idejama i željama. Riječ je o penthouseu na posljednjem katu zgrade sa šest stanova stambene površine od 103 kvadrata koji ima dvije terase.

- Tijekom uređivanja potpuno smo se oslonili na naše želje za udobnošću, funkcionalnošću te lijepim i zanimljivim linijama. Pomoć dizajnerice Katarine Čulav tražili smo jedino za dizajniranje ormara po mjeri. Glavni cilj bio je postići udobnu i modernu eleganciju, a to smo dobili odabirom namještaja minimalističkih linija te rasvjete neobičnih oblika i ugodne svjetlosti. Jako nam je bila važna prozračnost i osunčanost prostora, pa u dnevnom boravku nismo stavljali zavjese na staklene stijene, već smo se od znatiželjnih pogleda odlučili zaštititi transparentnim folijama lijepljenim na staklo, koje ujedno služe i kao termoizolatori - pričaju nam 34-godišnji vlasnici, oboje diplomirani ekonomisti.

Stan s pogledom na sve četiri strane svijeta čine ulazni prostor, dnevni boravak s blagavaonicom, kuhinja, hodnik, tri spavaće sobe, kupaonica, toalet, praonica rublja te dvije terase koje su djelomično natkrivene. Na manju, sjeverozapadnu terasu površine 22,6 četvornih metara može se ući iz glavne spavaće sobe i iz kupaonice, a na veću, jugoistočnu, površine 43,40 kvadrata, ulazi se iz dnevnog boravka i kuhinje.

POGLED

- Kada smo prvi put došli vidjeti stan, već je bio obložen sivim keramičkim pločicama talijanskog proizvođača i gotovim hrastovim parketom egzotične boje. Tada se za dnevni boravak već javila vizija kakav bi se namještaj mogao uklopiti, a odlučili smo se i na ugradnju kamina, što se pokazalo kao najzahtjevniji dio uređenja koje je stajalo ukupno oko 55.000 eura - rekla je Andrea.

Radovi vezani uz kamin trajali su dulje od pola godine te su u njih bili uključeni razni majstori poput limara, instalatera plina, keramičara i bravara, a konačno je ugrađen belgijski kamin M design. Zid oko njega obložen je sivim dekorativnim kamenom i dodatno naglašen rasvjetom Mini Pirce, a u ostatku boravka raspoređeni su svjetlosiva sofa od materijala koji imitira brušenu kožu iz Natuzzijeva salona te jarkožuti tabure Triangle tvrtke Prostoria.

Na zidu iza sofe slika je poznatog hrvatskog pejzažnog slikara Ante Baktera. TV komoda i stolić rađeni su po mjeri u kombinaciji tamnosmeđeg drvenog dekora i bojanog stakla, a sva je rasvjeta u ovom dijelu stana od renomiranih talijanskih proizvođača Foscarini i Artemide. Posebno je upečatljiv pogled koji se kroz prostrane staklene stijene pruža na zapadni dio Zagreba.

HRASTVOVA DASKA

- Najdraži komad u stanu nam je blagovaonički stol Cattelan. Velika čvrsta hrastova daska debljine četiri centimetra, posebno bojana po narudžbi u tamnu smeđu boju i rezana pod kutem od 45 stupnjeva, te aluminijsko postolje u antracit boji savršeno nadopunjuju prostor - naglašava vlasnica i dodaje kako se sivo-žuti kolorit nastavlja i u kuhinji marke Scavolini od mediapana, koja je obložena kerlit pločama u jednom komadu umjesto običnim keramičkim pločicama.

Kao još jedan izazov pokazalo se uređenje glavne spavaće sobe, gdje su vlasnici njezin duguljasti tlocrt pretvorili u prednost izvedbom walk-in ormara rađenog po mjeri od tamnog drva, dok u cijeloj sobi prevladavaju zemljani tonovi kako bi djelovala opuštajuće.

U sjevernom dijelu stana smještena je kupaonica, opremljena vrhunskim sanitarijama Villeroy&Boch, Novellini, Laufen i Duravit, a ormarići su rađeni po mjeri od mediapana visokog sjaja koji je otporan na vodu i paru. U kupaonici su velika kutna kada i tuš-kabina, a od boja prevladavaju bijela, siva i crna.

Posebna se pozornost posvetila i uređenju terasa. Na manjoj su antracitne žardinijere s posađenom lovorvišnjom koja bi za nekoliko godina trebala izrasti u živu ogradu i zaklanjati od pogleda. Veća terasa koristi se cijelu godinu, ali najviše za sunčanog vremena te je opremljena vrtnom garniturom od umjetnog sivog ratana.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:37