Ljetnikovac s pričom

Vodimo vas u predivnu plemićku rezidenciju u Mošćenicama

 

Mali srednjovjekovni utvrđeni gradić Mošćenice, sa svojim vijugavim ulicama između kamenih kuća, voltama i crkvom sv. Andrije, nestvarno je lijepo mjesto. Smješten je na uzvisini iznad Mošćeničke Drage, s divnim pogledom na more, Rijeku i Cres. U gradiću danas stanuje domicilno stanovništvo, ljeti i za praznika poneki nasljednici na djedovini te rijetki koji su ovdje uspjeli kupiti nekretninu. Nema apartmana, ni hotela. Nema automobila. Taj je gradić skriveni dragulj Jadrana.

Među kamenim kućama smjestila se i djedovina modnih dizajnerica, blizanki Morane Saračević i Martine Čičko Karapetrić, vlasnica zagrebačkog modnog ateliera Boudoir. Dvokatnica s kamenom popločenim dvorištem – kortilom, kojeg od vanjskog svijeta dijeli visoki zid, stara je u slojevima gradnje i više od pet stoljeća. Divna kamena kuća s baroknim pročeljem jedna je od dvije sačuvane plemićke rezidencije u mjestu. Ulazimo kroz vrata od kovanog željeza na kortilu.

Očuvani bunar

– Temelji kuća su stari koliko i grad Mošćenice, oko 600 godina. No kasnije je nadograđivana, a kako sada kuća izgleda takva je zadnjih 200 godina – kaže nam Morana Saračević, koja je ovih dana uživala ovdje s djecom. Nekoć obiteljska kuća, a danas ljetnikovac je oduvijek bila obiteljsko vlasništvo plemićke obitelji Dešković iz Mošćenica, čije su poznate modne dizajnerice potomci. Znamenitost je i bunar od vapnenca – šterna – koja se nalazi u kortilu i jedina je sačuvana u mjestu. Stara je jednako kao i zgrada.

– Naš pradjed, pomorski kapetan Dragimir Dešković, koji je kasnije bio inženjer u Zagrebu, javno je 1920. godine u mjestu spalio talijansku zastavu. A kako su Talijani tada vladali Primorjem obitelj je izbjegla u Zagreb gdje je naša nona Đurđica rođena. Vratili su se tek 1946. godine i zapuštenu kuću obnovili, ali od onda je uglavnom za odmor – priča Morana Saračević. Kako je zdanje od 20-ih godina neko vrijeme bilo prazno, neki su primjerci originalnog namještaja nestali, a i kuća je tada propala pa su je morali obnoviti. Ljetnikovac je zaštićeni spomenik kulture, kao što su i čitave Mošćenice. No što znači imati kuću koja je spomenik kulture i ima svoju legendu.

– To se ne može kupiti, odnosno može se kupiti kuću, ali ne onu koja ima vašu vlastitu povijest. Tako da ona za nas ima posebnu vrijednost, ne samo kao građevina na posebnom mjestu nego i kao povijesna priča naše obitelji. Obnavlja se stalno, malo po malo, ali to je uređenje za srce i dušu. I zato se ne gleda kao na trošak jer svi volimo ovu kuću – kaže Morana Saračević.

U plemićkoj kući lijepi su i primjerci neobaroknog namještaja, originalnog iz ovog objekta, nekoliko ormara, komode, psiha iz prve polovice 20. stoljeća. Kao i drugi imućni ljudi u staro doba na tom području, obitelj Dešković stanovala je na uzvisini iznad obale, a ne uz moru gdje se stanovništvo uglavnom spustilo tek u novije doba.

Tavan je prije nekoliko godina preuređen u dvije prostrane dječje sobe, za Martinino troje djece Bornu, Ivora i Irmu i Moranino dvoje Lindu i Iris. Djevojčice Linda i Iris uživale su u Mošćenicama i za našeg posjeta, a čitav im je stari grad kao veliko igralište jer se tu mogu bezbrižno igrati. Baš kao i Morana i Martina kad su bile djevojčice. Od novijih detalja uređenja u kući ističe se veliki francuski antikni Tole luster u kuhinji kupljen na Britancu. A uz veliki stol u kuhinji okupi se u nekom trenutku ljeti čitava obitelj.

Zahvalnica od kralja

– Deškovići su bili obitelj pomoraca i kapetana broda, dobrostojeća obitelj, o čemu svjedoči i šterna, dugo je bila jedina u mjestu jer je bila luksuz. Na zidu su starinski portreti obitelji u olovci, slika broda kojim su plovili, dokumenti koji pokazuju kako su živjeli, čime su se bavili. Naš praprapra nono je spasio jedan brod na pučini zbog čega je dobio zahvalnicu od kralja – kaže Morana i pokazuje nam vintage “3D sliku”, koja je raritet s Kristom na križu, i koja svira.

Pogled na more

Njihova uska, ali visoka rezidencija ima pet spavaćih soba. Stil uređenja dijela prostorija je shabby chic. Neke spavaonice imaju pogled na more. Svaka sestra modnog dvojca ima svoju sobu, njihova majka Hela svoju, a na katu dječje sobe imaju pogled na zvonik crkvice sv. Andrije. No u kući nema dnevnog boravka. Ipak, u prizemlju je jedan kutak uređen kao mjesto gdje se može popiti kava i “chillati” nakon objeda na dvije stolice od crvenog baršuna i počivaljki od punog drva, iz Indonezije. Nedostatak namještaja koji je iz kuće odnesen sestre su nadomjestile komadima donesenim iz te egzotične zemlje.

Česta meta turistima

I predmetima nađenim na sajmu antikviteta na Britancu. Njihova majka Hela zaslužna je za vaze ispunjene mirisnim travama te je uredila bijelo obojena vrata sa školjkama u žičanoj mreži. Svi su kreativni, sestre su, primjerice, oslikale klupu u dvorištu u shabby chic stilu te napravile štukature na prozorima. Iza kuće je i njihov maleni vrt, uz kojeg je šuma i do kojeg povremeno svrate srne. Pa ih obitelj hrani.Ljetnikovac je spomenut i u turističkim vodičima, i česta meta turista. No odnedavno na ulazu stoji natpis private.

Izvor: Magazin Like!

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:39