Top interijeri

Zagoreske hiže u Zlatar Bistrici

Kuće 100 posto sagrađene od drva

Nakon što je prije nešto više od dvije godine vratila stari sjaj kultnom zagorskom restoranu iz ranih 90-ih godina, naziva Purga, tvrtka ZMH Horvat iz Konjščine odlučila je proširiti ponudu i privući još više ljudi u Zlatar Bistricu, nekada razvijeno mjesto u kojem je bila tvornica kabela za Peugeot, Renault i Citroen, a među posjetiteljima nisu bili samo oni ih Hrvatske nego i brojni stranci.

Prva etapa širenja ponude odnosi se na smještajni kapacitet, jer u ovom dijelu Zagorja nema ponude tog tipa, a taj su zadatak, isto kao i kod preuređenja restorana, prepustili arhitektici Maji Bručić iz studija Lotus Architecti. Ideja je bila osmisliti dvije kuće za odmor na parceli uz restoran, a želja vlasnika bila je klasična drvena zagorska hiža, koju je arhitektica Maja Bručić interpretirala na suvremen način.

– Malo smo ih pojednostavnili i prilagodili današnjim potrebama, a specifične su po tome što su sagrađene 100 posto od drva – kaže arhitektica.

Kuće su smještene na ravnoj parceli uz restoran, pozicionirane su okomito jedna na drugu, tako da je jedna orijentacije sjever-jug, a druga istok-zapad. Obje su površine 60 kvadrata, imaju trijemove, a građene su od hrastovih planjki, dok je kao izolacija korištena mineralna vuna. Svaka kuća ima četiri spavaće sobe s pripadajućim prostranim kupaonicama, a jedina je razlika što je u jednoj kući dnevni boravak s čajnom kuhinjom, dok je u drugoj taj prostor iskorišten kao skladište. Podovi su izrađeni od hrasta kao seljački pod, a što se tiče namještaja, kreveti i ormari rađeni su po mjeri, dok su fotelja i trosjedi za boravak, čajna kuhinja te kompletna rasvjeta kupljeni u Ikei.

– I u interijeru su korišteni prirodni materijali, a time i boje koje prevladavaju odgovaraju prirodnoj boji drveta. Malo smo se poigrali s uzglavljem kreveta gdje smo drvene daske prebojili u sivo, a iza smo stavili LED rasvjetu tako da svjetlost dolazi između reski daski kao lijepo ambijentalno svjetlo – pojašnjava arhitektica. Od detalja se ističu drveni panjevi koji su iskorišteni kao noćni ormarići, što je dalo jedan ‘sirovi’ pristup interijeru, ali ga je istodobno obogatilo jednostavnošću i prirodom. A to je, kaže, Maja Bručić, i bio osnovni cilj projekta – da se korisnici i gosti osjećaju kao da su dio prirode.

U tvrtki ZMH Horvat iz Konjščine zasad ne žele otkrivati što će slijediti u narednim etapama širenja ponude, ali su obećali da će nas pozvati. Jedva čekamo.

Imate stan, kuću ili projekt koji želite podijeliti? Popunite obrazac u nastavku, a mi ćemo vam odgovoriti u što kraćem roku.



Odaberite nekoliko fotografija te ih stavite u .zip arhivsku datoteku težine do 5 MB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:52