Ima samo 48 kvadrata

Ova mala, drvena kuća u Gorskom kotaru čekala je samo nas: ‘Dolazili smo 42 vikenda zaredom iz Opatije i obnovili je skoro sami‘

 Ustupljene fotografije

Bio je zadnji dan kolovoza 2020. godine, razdoblje nakon korone. Prekrasan dan, sunčan i umjereno topao, pravo kasno ljeto. Tada smo prvi put preko agencije stigli u razgledavanje kućice. Selo Velike Drage udaljeno je dva kilometra od mjesta Brod Moravice te 25 minuta vožnje od Delnica i Vrbovskog te svih većih prirodnih ljepota Gorskog kotara. Kuća se prodavala dulje vrijeme. Nije išlo, a u šali znamo reći da je čekala samo nas - smije se Maša, vlasnica divne kuće u Gorskom kotaru u koju vas danas vodimo.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

Na prvi pogled mala, stambenog prostora svega 48 četvornih metara, ali s više od 1300 četvornih metara okućnice te pripadajuće obradive površine i voćnjaka, ova nekretnina pravi je dragulj za bezbrižan odmor i punjenje baterija nakon stresnih životnih razdoblja. Saznajemo kako je kuća stara čak 130 godina što se može i vidjeti detaljnijim promatranjem. Drvena, na kamenom temelju, preteča je današnjih montažnih kuća, obložena klasičnim goranskim azbestnim pločama složenim u dijagonalu.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

- Kuća se sastojala od kuhinje, male i velike sobe, ganjka i hodnika. Ganjak, tipični nadograđeni prostor svake stare goranske kuće, najčešće spojen s kuhinjom, služio je kao kupaonica i WC, ali bez prostora za tuširanje i opskrbe toplom vodom. Zapravo smo odmah osjetili da smo se zaljubili u ovu preslatku kuću i da mora biti samo naša. Razgledavanje u trajanju od otprilike sat vremena bilo je sasvim dovoljno da suprug i ja kažemo: ta i nijedna druga - prisjeća se vlasnica koja kaže kako su odmah imali i viziju što učiniti s tom malom kućom prepunom potencijala.

- Velika spavaća soba, s više od 20 četvornih metara, otvorila je mogućnost da se određena kvadratura "ukrade" za kupaonicu s walk-in tušem, a ganjak je prenamijenjen u ostavu ili "špajzu", kako mi Primorci volimo reći - govori vlasnica i dodaje da je zanimljiva ta kombinacija Primoraca i Gorskog kotara.

Naime, vlasnici, supružnici Maša, rođena Riječanka, i Sanjin, rodom iz Mošćeničke Drage, s adresom u Opatiji, nisu imali nikakve veze s Velim Dragama i Gorskim kotarom. Ljubav na prvi pogled prema kasnije nazvanoj Maloj kući jednostavno je presudila da će to biti trajno neraskidiva veza.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

- Često se sjetimo trenutka kad smo s gospođom Marijom, tadašnjom vlasnicom kuće, sjeli i razgovarali, a ona kaže suprugu: "Sad buš postao Dražanin", a on joj kaže "Pa ja i jesam Dražanin, iz Mošćeničke Drage, haha". Ima nešto u tim Dragama - priča vlasnica Maša i kaže kako se uređivanje kuće, zbog radnih i obiteljskih obveza supruga i nje, u načelu obavljalo vikendima. Odlazak u Drage petkom, povratak u nedjelju. Četrdeset dva vikenda za redom.

- Zimske školske praznike 2020. godine proveli smo u Maloj kući; tada se, tijekom 11 uzastopnih dana, obavilo najviše posla. Ujutro rad, a popodne uživanje s djecom na snijegu – a bilo ga je. Te je zime Gorski kotar pokazao staro lice, s temperaturom od -14 °C oko Nove godine i s više od 40 cm snijega. Izazovno za nas s mora. Srećom, do tada je kupaonica bila gotova i nanovo su obavljeni vodoinstalaterski radovi te je provedena topla voda - govori vlasnica Maša i hvali supruga Sanjina koji je po struci keramičar i klesar te koji je većinu grubih radova obavio sam. U onim "finijima" pomoć mu je bila supruga.

Uređivalo se prostoriju po prostoriju. Spavalo se u maloj sobi. Kada se uredila velika soba i kupaonica, krenulo se na kuhinju. Tada je mala soba postala kuhinja. Stari plinski rešo selio se po kući, a goranske hrane nije nedostajalo. Mislilo se na sve. Već prvi vikend nakon kupnje očistio se dimnjak. Dugo se nije ložilo, kuća nije bila naseljena osam godina te se u nju dolazilo samo povremeno. Grijalo se na drva i dvije peći – jedna u kuhinji, a druga u sobi. Tako je to bilo od pamtivijeka kuće i to vlasnici nisu htjeli mijenjati jer, kako kažu, znali su stari Gorani kako je najbolje i najtoplije.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

- Najveći posao koji se obavljao istovremeno s kupaonicom bilo je spuštanje stropova. Štemanje stropa, skidanje trstike i dasaka, a sve s ciljem otkrivanja predivnih starih drvenih greda. Kasnije su se grede zaštitile od crvotočina te farbale i lakirale. Grede, drvo, Gorski kotar... ne ide bez drva - otkriva vlasnica Maša.

Tako i u Maloj kući prevladavaju drvo i prirodni materijali. Prirodne boje sa svijetlim i veselim, životnim detaljima. Vlasnici su, kažu, željeli ostati vjerni Gorskom kotaru i ubaciti malo njihovog Primorja u cijelu priču. Osnovna misao vodilja bila je da se zadrži ono što se može i restaurira ono što je potrebno te da se kupi sve što je nužno. Također su zadržali većinu toga što se već nalazilo u kući jer se radi o generacijskom namještaju i predmetima. Malo boje, laka i tapecirunga začas su starom ormaru i stolicama dali novi izgled i produljili njihovu upotrebu za još 100 godina. Ono što se nije uspjelo sačuvati izradilo se u stolarskoj radionici obiteljskog prijatelja Lorisa.

- Na kraju smo kuću nagradili detaljima iz centra Ikea, uz uvjet da sve nalikuje na nekadašnja vremena. Cilj nam je bio postići cjelokupan eklektični stil. Paralelno s uređenjem se i uživalo. I to u domaćoj hrani, zraku, dječjem osmijehu, šetnjama, sanjkanju, druženju. Sadio se krumpir. Prvu sezonu rodilo je 200 kg. Sadile su se i jagode. Na radost nas i naših gostiju. A dolazili su svi. Susjedi su se iz vikenda u vikend dolazili upoznavati. Malo selo, 18 stalnih stanovnika. Svih je zanimalo tko će im to obogatiti selo jer goranska sela vape za ljudima, a svaki je novi stanovnik hvalevrijedan. Dolazili su i obitelj i prijatelji. Bez obitelji se to sve ne bi moglo. Očevi, majke, svekri i svekrve, pomagali su svi. Radom i društvom. Neprocjenjivo - prisjeća se vlasnica s velikim smiješkom na licu.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

Po završetku unutarnjeg uređenja krenulo se na vanjske radove – terasu i okoliš. Od samog smo početka Maša i Sanjin imali su ideju da će kuću i iznajmljivati. Zaposleni su u gradu, stoga nismo u mogućnosti svaki vikend odlaziti u Drage. Na taj će način kuća ipak biti stalno otvorena i samoodrživa.

- Htjeli smo podijeliti s ljudima i taj mir, dobru energiju koju kuća nudi, ispričati im priču koju smo napisali. Ljepotica je možda stara više od 130 godina, ali sigurno korača ukorak s vremenom. Opremljenost je izvrsna, vođena premisom da gostu uvijek treba ponuditi više i da je sve u malim stvarima i sitnicama, kao što su mali kućanski aparati i pametni TV te Netflix za dane uživanja i ljenčarenja. Za naše aktivne goste na raspolaganju su dva sportska bicikla, a za djecu smo osigurali maleni park, penjalicu s dvije ljuljačke (za malu djecu i djecu stariju od tri godine), trampolin i stolni tenis te sanjke za zimsko razdoblje. Na moje zadovoljstvo, u maloj je sobi pregršt časopisa i knjiga o uređenju interijera te putopisi, iznova prelistavan časopis "Meridijani", dječje slikovnice i društvene igre za djecu i odrasle. Sanjin se pak više vodi onime da se nakon snijega (kad ga ima) treba udobno smjestiti u jacuzzi te je po uzoru na Šveđane osmislio drvenu platformu na koju smo montirali vanjsku hidromasažnu kadu s vanjskim ložištem i grijanjem na drva - nabraja vlasnica.

Ovo ljeto, za treći rođendan, staru ljepoticu nagradili su, otkrivaju, i novom fasadom. Azbestne ploče su uklonili, a postavili su poludrvene oblice od tikovine i kvalitetne austrijske boje (smeđa boja nijanse "Wet Teak") za vanjsku stolariju i drvene platforme s garancijom od pet godina.

- Ukupni je budžet za kupnju i uređenje kuće iznosio 70.000 eura. Za božićne i novogodišnje praznike sve goste volimo iznenaditi svojim brendom PAORSKI, odnosno paorskim kolačima, sitnim starinskim suhim kolačićima po Mašinoj recepturi i izradi, a sve upakirano u posebno osmišljene kutijice. Naša priča samo ide dalje, ne staje, te se sve više produbljuje. I dalje predstavljamo i dom i dizajn jer jedno savršeno paše uz drugo - zaključuju vlasnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 07:33