PROJEKT ZA PET

Mali dječji vrtić na Cresu uskoro će postati jedan od rijetkih solarnih vrtića u Hrvatskoj

 DV Girice
Tamo će se, naime, graditi sunčeva elektrana koja će uvelike podići stupanj samoodrživosti ovog objekta. Sve o tome ispričala nam je ravnateljica vrtića, Mirjana Koljevina

Dječji vrtić Girice na Cresu uskoro bi trebao postati jedan od rijetkih solarnih vrtića u Hrvatskoj. Tamo će se, naime, graditi sunčeva elektrana koja će uvelike podići stupanj samoodrživosti ovog objekta. O tome smo pričali s ravnateljicom DV-a Girice na Cresu, Mirjanom Koljevinom.

image
DV Girice

- Na području Cresa vlada pozitivna klima vezana uz energetsku tranziciju i razvoj projekata obnovljivih izvora energije, posebice sunčanih elektrana, jer imamo iznimno dobru insolaciju. U 2019. godini izrađen je Program energetske tranzicije cresko-lošinjskog otočja te su sve naše aktivnosti na području energetike usklađene s navedenim dokumentom. Vrtić je još 2015. godine proveo energetsku obnovu zgrade, a kotlovnica na lož ulje zamijenjena je kotlovnicom na pelete. U suradnji s Gradom Cresom i Otočnom razvojnom agencijom 2021. godine upoznali smo se s detaljima javnog poziva te smo stupili u kontakt s potencijalnim partnerima. Naše su se ideje podudarale s ciljevima javnog poziva te smo s partnerima pripremili i prijavili projektni prijedlog. Bili smo iznimno sretni kad smo vidjeli da nam je prijava prihvaćena - govori ravnateljica Mirjana Koljevina.

image
DV Girice

Inače, nova zgrada u kojoj vrtić djeluje sada izgrađena je 1988. godine, kada su zgradu sa svojim odgojiteljicama koristila djeca dviju odgojnih skupina. Godine 1992. zgrada je u potpunosti završena i imala je prostora za šest odgojnih skupina. Do 1991. godine vrtić se zvao Dječji vrtić ‘Ivo Lola Ribar‘ pod vodstvom istoimenog Dječjeg vrtića u Malom Lošinju, koji se tada preimenovao u Dječji vrtić Cvrčak. Godine 1996. Grad Cres preuzima osnivačka prava i od tada vrtić pod nazivom Girice djeluje kao samostalna ustanova. Od 1988. godine do danas kroz vrtić i jaslice prošlo je oko 860 djece i 70-ak djelatnika. Kvadratura unutrašnjeg prostora iznosi 1505,71 m2, a vanjskog prostora 3061,29 m2. Dječji vrtić Girice smješten je na samom ulazu u grad Cres, odvojen od glavne prometnice u blizini osnovne škole. Trenutačno u njemu boravi 123 djece raspoređenih u tri jasličke skupine (Cukarići, Pužići, Macmalići) i četiri vrtićke skupine (Loptice, Šapice, Anđelići i Voćko). Vrtić se sastoji od sedam odgojnih skupina, dvorane, dva velika hodnika koja su također uređena za dječju igru, ureda ravnatelja, tajnika, psihologa i logopeda, radionice kućnog majstora i kotlovnice, kuhinje, sanitarnog čvora i praonice.

image
DV Girice
image
DV Girice

Ravnateljicu M. Koljevinu upitali smo u kakvoj je fazi sada projekt prenamjene vrtića u solarni objekt.

- U roku od četiri mjeseca nakon ugovaranja radova s izvođačem vrtić će imati solarnu elektranu na svom krovu. Trenutačno je u fazi ocjenjivanja pristiglih ponuda te se nadamo da ćemo izvođača saznati u vrlo kratkom roku - kaže ravnateljica i dodaje kako su tehnička dokumentacija i procjene o uštedi izrađeni krajem 2021.

image
DV Girice
image
DV Girice

- U međuvremenu su se zbog svima nama znanih razloga dogodile promjene na tržištu električne energije, s drastičnim povećanjem cijena koje su trenutno pod kontrolom zahvaljujući državnoj intervenciji. Vjerujemo da će se zbog svega navedenog u budućnosti ostvariti uštede koje će biti znatno veće od početno planiranih. Najvažnije od svega je što će se postavljanjem solarne elektrane smanjiti emisija CO2 od 6,5 t godišnje te je upravo doprinos smanjenju emisije stakleničkih plinova nama vrlo bitan. Procijenjeni vijek solarne elektrane je više od 20 godina, a financijske uštede u tom razdoblju bit će značajne te ćemo taj iznos sigurno uložiti u poboljšanje materijalnih uvjeta i programa u našem vrtiću. U sklopu ovog projekta postavit će se fotonaponski paneli na četiri krova, a planirano je i povećanje snage elektrane koristeći i preostale površine na objektu. Ovisno o financijskoj situaciji i zakonskoj regulativi, proširivat ćemo solarnu elektranu - ističe.

image
DV Girice

Inače, solarna elektrana će se raditi u sklopu projekta "Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju", koji financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. - 2021., uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava u okviru Programa "Energija i klimatske promjene". U projektu sudjeluje niz partnera iz cijele Hrvatske i nekoliko iz Norveške, dok je vodeći partner Istarska županija.

- Suradnja sa svim partnerima je odlična te je svima nama cilj usmjeravanje na iskorištavanje potencijala solarne energije na području Hrvatske u cilju energetske neovisnosti i održivog razvoja hrvatskih gradova i lokalnih zajednica - kaže ravnateljica M. Koljevina. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,4 milijuna eura uz sufinanciranje od 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava, a udio koji je namijenjen Gradu Cresu kao vlasniku vrtića je 39.529,05 eura. Konačni cilj projekta je postavljanje fotonaponskih elektrana na javnim objektima u sedam gradova, 22 ukupne snage 1 MW, koje će proizvoditi više od 1,2 milijuna MWh električne energije iz Sunca i doprinositi smanjenju gotovo 250.000 tona CO2 godišnje. Projekt traje od svibnja 2022. do travnja 2024. godine.

image
DV Girice
image
DV Girice
image
DV Girice
image
DV Girice
image
DV Girice
image
DV Girice

Koji su daljnji planovi za vrtić, pitamo za kraj.

- Što se tiče solarnih elektrana, svakako ćemo nastojati iskoristiti ostale slobodne krovne površine na objektu vrtića i postaviti dodatne fotonaponske panele, možda čak i uz sudjelovanje građana u financiranju investicije, koji bi zauzvrat mogli imati popust na usluge vrtića ili na neku drugu uslugu Grada. Za realizaciju te ideje još nisu stvoreni zakonski uvjeti, ali želimo vjerovati da će se u budućnosti moći ostvariti. U planu je energetsko opismenjavanje naših malih korisnika putem kojih ćemo djelovati i na njihove roditelje i ostale građane u cilju njihova uključivanja u energetsku tranziciju našeg otočja. Od ostalih planova, izdvojili bismo projekt ‘Učenjem do pokreta, kretanjem do spoznaje, kojim se djeci nastoji osigurati sigurno okruženje na vanjskom prostoru, odnosno dvorištu vrtića kroz nabavu primjerenih i sigurnih konstrukcija i uređenje dvorišta. Konstrukcije će moći koristiti djeca urednog razvoja i djeca s posebnim potrebama (uključujući djecu s teškoćama i darovite) kombinirajući konstrukcije koje potiču kretanje i konstrukcije koje potiču na istraživanje na svježem zraku - STEM konstrukcije. Projektom bi se nastojalo raditi na osvještavanju važnosti kretanja na razvoj djece kod odgojitelja i roditelja, ali i kod djece kroz provođenje primjerenih radionica i predavanja o važnosti kretanja i zdrave prehrane, a sve s ciljem zaštite fizičkog i mentalnog zdravlja. Opći cilj projekta je osvijestiti važnost kretanja za fizičko i mentalno zdravlje djece - zaključuje Mirjana Koljevina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:33