TRŽIŠTE

Nedostaje luksuznih nekretnina na ekskluzivnim lokacijama. Njihove cijene neće doživjeti značajnije korekcije u skorije vrijeme

 /SHUTTERSTOCK
Postoji prostor za napredak, pogotovo kada je riječ o ponudi prilagođenoj dobrostojećim kupcima, kaže Ivan Varat

U svijetu nekretnina, kao i u životu općenito, uspjeh ne poznaje granice. Ni prepreke. Potvrđuje nam to poslovni put Ivana Varata, direktora agencije San Patrik nekretnine, koji je nakon samo tri godine samostalnog rada u nekretninskoj industriji uspio kao jedini hrvatski predstavnik postati član udruge najboljih svjetskih agencija za nekretnine - Leading Real Estate Companies of the World, koja postoji 60 godina i okuplja renomirane profesionalce sa svih kontinenata.

Varat je u svijet nekretnina ušao 2015. godine, kad je iz privatnih razloga morao preuzeti prodaju obiteljskih nekretnina. Profesionalno se nastavio baviti poslom agenta za nekretnine u velikoj međunarodnoj nekretninskoj agenciji da bi 2020. godine otvorio vlastitu agenciju. Iako je u to vrijeme globalna zdravstvena i gospodarska kriza bila na vrhuncu, Varat nije posustajao. Specijalizirao se za rezidencijalne i luksuzne nekretnine u Zagrebu i na obali.

"Luksuzne nekretnine su obično stabilnije i manje osjetljive na ekonomske šokove ili kratkoročne tržišne promjene", obrazlaže Varat koji s dvije MBA diplome iz ekonomije, zagrebačkog ZŠEM-a i rimske Luiss Business School pažljivo analizira makroekonomske pokazatelje. Ocjenjuje da je tržište luksuznih nekretnina u Hrvatskoj je na uzlaznoj putanji te očekuje da će se taj trend nastaviti i u predstojećem razdoblju.

"Težište je na kvaliteti ponude, više nego na kvantiteti jer, definicija luksuza se mijenja. Trend je takav da luksuzna nekretnina ne podrazumijeva samo visoku kvalitetu izvedbe, već i lokaciju u prvom redu do mora, privatnost, prostranost, ekološku održivost i blizinu aerodroma. Takve prilike su rijetke i stoga izuzetno tražene, što dodatno doprinosi rastu njihove vrijednosti", kaže.

Cijene rezidencijalnih nekretnina, nastavlja, kreću se u rasponu od 150 do 500 tisuća eura, a za luksuzne nekretnine s pogledom na more i dodatnim sadržajima kupci su spremni izdvojiti od milijun eura na više.

"Hrvatska je atraktivna destinacija za takve kupce, pa s rastom potražnje nakon pandemije koronavirusa, na obali i otocima bilježimo i veće cijene", kaže Varat iz vlastitog iskustva.

image

Ivan Varat

San Patrik nekretnine

Zanimljivo je da većina kupaca luksuznih nekretnina u takve objekte u Hrvatskoj ulaže kao u svoj drugi dom - mjesto za odmor, relaksaciju i uživanje u svemu što naša zemlja nudi.

"Iako smo na dobrom putu, još uvijek imamo prostora za napredak, pogotovo kada je riječ o ponudi prilagođenoj osobama s visokom neto vrijednošću imovine, odnosno dobrostojećim kupcima", dodaje.

A koliko su nekretnine pristupačne domaćim kupcima?

"U Hrvatskoj su jaka dva primarna tržišta nekretnina: Zagreb i obalno područje. Dok su na obali kupci većinom stranci, u Zagrebu 95 kupaca čine domaći građani, koji najčešće kupuju stanove za vlastito stanovanje ili kao investiciju, za kratkoročni ili dugoročni najam", kaže Varat.

Koliko su domaćim kupcima nekretnine priuštive može se vidjeti analizirajući najnovije podatke Ministarstva graditeljstva i Ekonomskog instituta Zagreb.

"Vidljivo je da od 2015. cijene nekretnina rastu brže od plaća. Konkretno, dok su plaće porasle za 49,7%, cijene nekretnina su skočile za 79,6%, čineći ih manje pristupačnima. Evo još jedan zanimljiv podatak: 2022. je sklopljeno 116.734 transakcija, što je pad od skoro 13 posto u odnosu na prethodnu godinu. No, ukupna vrijednost transakcija povećala se za 6,3 posto, dosegnuvši 8,5 milijardi eura, ili oko 13 posto hrvatskog BDP-a", nabraja.

Iako je broj transakcija pao, cijene su nastavile rasti. Prema podacima za drugi kvartal 2023., Hrvatska je prva u EU po rastu cijena (13,7%) na godišnjoj razini. U isto vrijeme, neke druge zemlje poput Njemačke (-9,9%), Danske (-7,6%) i Švedske (-6,8%) bilježe pad cijena. Također, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u drugom kvartalu ove godine cijene stambenih objekata bile su u prosjeku više za 3,5 posto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine.

"Razumijem nestrpljivost domaćih kupaca da se taj trend promijeni, pogotovo onih koji traže prvu nekretninu za život. Od ožujka, kad je završio posljednji krug APN-a, primijeti se pad potražnje. Ipak, ne očekujemo nagli pad cijena, ali realno je da dođe do stagnacije cijena", smatra.

U segmentu luksuznih nekretnina, situacija je nešto drugačija.

"Tu govorimo o kupcima koji imaju stabilnu financijsku situaciju, često ne ovise o kreditima i traže nekretnine na ekskluzivnim lokacijama koje nude privatnost. S obzirom da nam takvih nekretnina nedostaje za očekivati je da će cijene i dalje ostati visoke, bez značajnijih korekcija u skorije vrijeme", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:24