NOVI STANOVNICI HRVATSKE

Stranci sve više unajmljuju stanove u Istri i na Kvarneru, za sume od 800 do 1500 eura mjesečno

 /Shutterstock
Takvih nekretnina, koje uglavnom traže Nijemci, Austrijanci i Slovenci, nema mnogo u ponudi jer stanovi uglavnom budu za dnevni najam turistima. Često im je bitno i da su pet friendly

Uvijek se priča o strancima koji kod nas, uglavnom na obali, kupuju nekretnine. Koliko je stranim državljanima zanimljiv dugoročni najam nekretnine u Hrvatskoj ili se još uvijek samo traži kupnja nekretnine?

Poznato je da voditelji nekih inozemnih tvrtki i strani zaposlenici, kao i diplomati, rentaju stanove u Zagrebu. No, ulaskom u Schengen sve više stranih državljana unajmljuje nekretnine i na obali.

Dugoročni najam

Prema riječima agentice Natalije Petrušić iz pulskog ureda agencije RE/MAX Centar nekretnina, sve je veći broj stranaca, posebno iz Njemačke, koji traže nekretninu za dugoročni najam. Naime, imaju u planu živjeti dio godine u Istri, a dio u svojoj matičnoj zemlji te im je najam nekretnine brzo rješenje. Prosječne cijene najma za koje su spremni izdvojiti kreću se oko 1500 eura mjesečno i uglavnom je riječ o stanovima s jednom do dvije spavaće sobe modernijeg uređenja. - Problem je kod nas u Istri to što je ponuda takvih stanova izrazito malena jer je većina posebno tijekom ljetne sezone predodređena za kratkoročni, odnosno turistički najam - kaže N. Petrušić.

image
Goran Sebelic/Cropix

Na području Opatije bilježe, kažu u toj agenciji, velik broj upita za najam od Austrijanaca i Nijemaca, posebno starije populacije, koji ovdje žele uživati u svojoj mirovini.

- Uglavnom se traže manji stanovi do 1000 eura mjesečno u blizini sadržaja i mora ili pak nešto jeftiniji u opatijskom zaleđu, gdje se cijene kreću u prosjeku oko 800 eura mjesečno za moderno opremljene stanove - rekao je Vjeran Šaina iz njihova opatijskog ureda.

U prethodnoj godini najviše najmova imali su, ističu, od strane Ukrajinaca, i to u veoma kratkom roku, a sada im velik broj upita dolazi iz Njemačke, Austrije i Slovenije.

- Porastom digitalnog poslovanja i trenda digitalnih nomada primjećujemo velik broj upita klijenata srednje dobi, pa i onih mlađih. Kod njih je važno da imaju infrastrukturu koja će im omogućiti da nesmetano obavljaju svoj posao, pa najčešće traže stanove ili manje kuće. Primjećujemo da im je izrazito važno da je nekretnina pet friendly - nadodaje Vjeran Šaina.

image
/Shutterstock

Trajnija selidba

Razlozi zbog kojih su zainteresirani za najam, kako su čuli kroz razgovor s njima, je blizina Hrvatske njihovim domovinama, pogodna klima i izvrsna hrana. Svoje turističke dolaske većina njih odlučila je zamijeniti trajnijom selidbom u Hrvatsku.

- Kako se bliži ljetna sezona, ovaj trend je u porastu te dobivamo dodatno više upita. Najčešće stranci, kad nađu nekretninu koja im odgovara, iznajmljuju na minimalno godinu dana - zaključuje Vjeran Šaina iz RE/MAX Centra nekretnina.

Broj upita slovenskih klijenata značajno je porastao, posebno za pogranična područja. Neki se odlučuju za stanovanje u Hrvatskoj, a i dalje su blizu radnom mjestu u svojoj domovini. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 03:34