EVILBUILDINGS

Ovo je 8 građevina od kojih se ledi krv u žilama

I jedna kuća iz Hrvatske se našla na listi jezivih zdanja!

Navikli smo pisati o lijepim i skladnim kućama, zgradama i interijerima u kojima bi se ljudi trebali osjećati ugodno, opušteno i produktivno. No, ponekad mašta arhitekata ode možda malo predaleko, a njihovu viziju spremno prihvate investitori pa nastanu zdanja koja kod promatrača izazivaju čuđenje, čak i strah. Zbog toga je nastala internetska stranica Evilbuildings koja u posljednje vrijeme bilježi sve veću popularnost, a posvećena je upravo građevinama koje izgledaju strašno i zločesto. Posjetitelji mogu sami postavljati fotografije zdanja iz cijelog svijeta, a dosad se registriralo preko 97.000 ljudi.

Osim što kod osobe trebaju izazvati jezu i nelagodu, neke od zgrada koje je moguće vidjeti na toj stranici podsjećaju na skrovišta zlikovaca poput onih iz stripova, dok druge asociraju na bunkere, ratne utvrde, zatvore, futurističke građevine pa čak i izvanzemaljce. Razina zlobe koju zgrada može sadržavati u svom izgledu mijenja se ovisno o dobu dana, osvjetljenju i vremenskim prilikama pa je logično da neke, koje tijekom sunčanog dana izgledaju sasvim pitomo, u maglovitim noćima mogu postati idealna kulisa za horore.

Autori stranice potiču posjetitelje da nedjeljom stavljaju fotografije jezivih crkvi i hramova, utorkom dijaboličnih spomenika, srijedom brodova od kojih vam trnci prolaze niz kralješnicu, a petkom zgrada koje podsjećaju na SF filmove, no tih se pravila ne treba strogo držati. Stoga, ako vas zanima kako to izgledaju “zločeste” zgrade, donosimo pregled onih koje su nama najstrašnije.

Na internetsku stranicu registriralo se već više od 423.000 ljudi, a popularnost joj raste iz dana u dan. Među objavama se mogu vidjeti crkve i hramovi, spomenici, hoteli, kazališta, muzeji pa čak i brodovi

Razina zlobe koju zgrada može sadržavati u svom izgledu varira ovisno o dobu dana, vremenskim prilikama i osvjetljenju.

Gradska vijećnica, Philadelphia, SAD

Iako na ovoj fotografiji tjera strah u kosti, Gradsku vijećnicu u Philadelphiji je Američki institut za arhitekturu 2007. svrstao na 21. mjesto omiljenih američkih građevina. Projekt za njezinu gradnju osmislio je škotski arhitekt John McArthur Jr., građena je od 1871. do 1901., a radovi su stajali 24 milijuna dolara. Trebala je biti najviša zgrada na svijetu svog vremena, no tijekom gradnje pretekli su je Eiffelov toranj i spomenik predsjedniku Washingtonu.

Hotel Ryugyong, Pyongyang, Sjeverna Koreja

Najviša nenaseljena građevina na svijetu trebala je biti otvorena 1989. godine, no, zbog financijskih problema nikada nije otvorena za javnost. Ima 105 katova i visoka je 330 metara, a svako od njezina tri krila ima bazu dugu 18 metara. Pri vrhu je osam katova koji bi se trebali rotirati.

The Wedding Palace, Ashgabat, Turkmenistan

Palača za vjenčanja sastoji se od 11 katova i prostire na više od 38.000 četvornih metara. U svojoj konstrukciji sadrži kuglu promjera 32 metra, a ima šest dvorana za vjenčanja, sale za proslave koje mogu primiti i do 1000 uzvanika, kafiće i trgovine, hotel, rent-a-car i podzemnu garažu.

Opera Adán Martín, Santa Cruz, Tenerife

Građena je prema projektu poznatog arhitekta Santiaga Calatrave Vallsa i poznata je po velikom luku, prvom te vrste sagrađenom u povijesti na način da ima potporanj u samo dvije točke dok se čini da njegov vrh odolijeva gravitaciji. Neke podsjeća na prijeteću kandžu ili rep škorpiona.

Institut za eksperimentalnu medicinu, Berlin, Njemačka

Projekt njemačkog arhitekta Gerda Hänska, poznatog po brutalističkim građevinama, završen je 1980. i dio je Sveučilišta u Berlinu. Podsjeća na ratni brod, a naziv “mišji bunker” zgrada je dobila zahvaljujući svojoj prvotnoj namjeni kada su se u njoj vršili eksperimenti na životinjama.

Jinbocho-Theater, Tokio, Japan

Umjetnički centar smješten među uske uličice Tokija sadrži kazalište, kino i prostor za probe. Projektiran je u arhitektonskom studiju Nikken Sekkei koji potpisuje i stadion Camp Nou, a otvoren je 2007. Obložen je nepravilno postavljenim čeličnim pločama između kojih su pukotine pa djeluje kao da će se rasprsnuti.

Muzej prometa Riverside, Glasgow, Škotska

Sagrađen je 2011. godine, a gradnja je stajala 74 milijuna funti. Projekt potpisuje arhitektonski ured Zaha Hadid Architects. Tijekom 2015. muzej je posjetilo više od milijun ljudi, što ga čini petom najpopularnijom atrakcijom u Škotskoj.

Zaboravljena gostionica

Napuštena i devastirana Kolarićeva kuća jedina je iz Hrvatske koja se našla na listi jezivih zdanja

Na popisu “zlih” zgrada, koji iz dana u dan raste, našla se i jedna građevina iz okolice Zagreba. Riječ je o napuštenoj i potpuno devastiranoj Kolarićevoj kući otvorenoj 1938. godine koja se nekada koristila kao gostionica. Nalazi se uz planinarsku kuću ‘Kameni svati’ na zagorskoj strani Medvednice.

Osoba koja je Kolarićevu kuću postavila na popis jezivih i nazvala je Blair Witch House, prema nekoć popularnom hororu, priložila je i video koji traje tek trideset sekundi. Tijekom videa autor prolazi iz prostorije u prostoriju pa je moguće vidjeti i kako bivša gostionica izgleda iznutra. Kako nije navedena točna lokacija niti naziv kuće, za pomoć pri identifikaciji obratili smo se Planinarskom društvu Vrapče čiji je predsjednik Marijan Herceg bez problema prepoznao Kolarićevu kuću i ustupio nam fotografiju.

U neposrednoj blizini su slikovite stijene koje (prema nekima) podsjećaju na uklete skamenjene svatove prema kojima je planinarska kuća dobila naziv. Prema narodnoj predaji, stijene su nastale tako što je majka nekog mladoženje, nezadovoljna siromaštvom buduće snahe, kletvom okamenila svatove. O tome govori i pjesma ‘Kameni svatovi’ iz zbirke ‘Povjestice’ Augusta Šenoe, napisana 1869. godine. Najstariju verziju ove srednjevjekovne priče dao je grof Ivan Sermage, nekadašnji gospodar Susedgrada, koji je 1819. godine na njemačkom jeziku objavio legendu o kamenim svatovima u austrijskim novinama.

Nažalost, napuštene i devastirane građevine poput kuća, zgrada, vila, bivših tvornica ili vojnih objekata, često i zaštićenih kao kulturno dobro, nisu rijetka pojava u Zagrebu ali i u ostatku Hrvatske.

Foto: Željko Avdagić, reddit

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 05:35