ORGANIZACIJA MALIH PROSTORA

10 korisnih savjeta za uređenje male spavaće sobe

Izazov zvan uređenje male spavaće sobe

Koliko god uživali u uređenju interijera, ponekad nam se zaista može dogoditi da u nekom trenutku ne znamo kako dalje, ne možemo se odlučiti što učiniti i slično. Zato je prije samog uređenja dobro imati na umu više opcija. Nakon što znate sve opcije uređenja koje imate na raspolaganju, zajedno s budžetom, jednostavnije je donijeti odluku i nastaviti uređivati svoju malu spavaću sobu.

Na kraju ovog procesa je najvažnije da se u svom interijeru osjećate ugodno, bio on veliki ili mali. U nastavku vam donosimo savjete za uređenje malih soba koje je dobro znati prilikom donošenja većih odluka o uređenju.

Mjesto za pohranu stvari

Ormariće i police s odjećom postavite visoko, što bliže stropu. Tako ćete vizualno dobiti više prostora u spavaćoj sobi i osloboditi zidove za dekoriranje.

Multifunkcionalni namještaj

Pohrana stvari vječni je problem malih spavaćih soba. Namještaj koji ima više namjena pravi je odabir za takve prostore. Krevet koji ima ladice najbolja je opcija za male spavaće sobe.

Uzorci, uzorci, uzorci...

Ako volite detalje, udobnosti i naginjete maksimalističkom stilu uređenja, definitivno u obzir uzmite uzorke. I to na način jedan uzorak ponavljate na više mjesta. Recimo, ako postavite tapete s točkicama, pokušajte pronaći istu ili sličnu tkaninu za jastuke. Ponavljanje uzorka dat će dinamičnost i toplinu uređenju, ali bez onog dojma da ima previše uzoraka.

Ponavljajte oblike

Za male prostore vrijedi nepisano pravilo: što jednostavnije, to bolje. Kao što smo prethodno savjetovali ponavljanje uzoraka, tako savjetujemo i ponavljanje oblika radi dobivanja sklada u malom interijeru.

Neutralno za minimaliste

Kombinacija dvije nijanse ili dvije (ne)boje gotovo je uvijek siguran pristup uređenju malih prostorija. Još ako k tome primijenite načela minimalizma prilikom odabira i postavljanja namještaja, u svojoj ćete se maloj sobi osjećati kao da je barem dva puta veća.

Nijanse i detalji

Odaberite jednu temeljnu boju, recimo plavu, a zatim uredite sobu u njenim nijansama. Nakon što ste odabrali glavne elemente, pronađite jednu ili dvije boje koje će zaista iskakati iz ove scene. Na fotografiji su to tamna nijansa ljubičaste i zlatna. Zatim u uređenje uklopite nekoliko detalja u tim bojama. Stvorit ćete skladan mali prostor.

Kauč umjesto kreveta

Ovo je uvijek odlično rješenje ako u maloj sobi želite imati veći i širi krevet za spavanje. Tako će preko dana biti odlična oaza za mali odmor, a preko noći spavaća soba s krevetom na kojem ima dovoljno mjesta.

Bijeli zidovi

Klasičan savjet za sve male prostore. S bijelom bojom zidova nikada nećete pogriješiti, a zahvalna je za dekoriranje spavaće sobe.

Simetrija u malom

Kako bi vaša mala spavaća soba izgledala što skladnije, kombinirajte, recimo, jednake noćne ormariće. Sklad u sobi ostavit će dojam prozračnosti i nećete imati osjećaj kao da ste u nekom "skučenijem" prostoru.

Naglašen zid

Ako ćete bojiti i uređivati sva četiri zida, postoji mogućnost da ćete vizualno smanjiti svoju spavaću sobu. Radije se odlučite za jedan zid, i to onaj iznad uzglavlja. Dajte mašti na volju i kombinirajte zanimljive tapete s galerijama slika i s policama.

Pogledajte i što bi vam za uređenje male spavaće sobe savjetovali feng shui stručnjaci.

Izvor: Ideal Home

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2024 19:44