City break

Otkrijte Ljubljanu - grad sa zelenom dušom

Grad Ljubljana

 Andrej Tarfila/
Slovenska metropola je šarmantan grad poznat po brojnim zelenim površinama i okružen šetnicom s više od 7000 stabala

Otkrijte Ljubljanu na malo drugačiji način - pripremili smo vam 10 zanimljivih ideja za autentičan city break.

image

Kava u muzeju

Luka Ažman/

#1

Kava u muzeju i galeriji

Svaki dobar dan počinje dobrom kavom. Možete je popiti u kavani Galerije Cukrarna, Centru Rog i Gradskom muzeju Ljubljana. U tamošnjoj kavani i pržionici STOW poslužit će vam je svježe prženu osiguravajući savršen spoj okusa. Jedinstveni doživljaj u zagrljaju muzejske arhitekture možete upotpuniti obilaskom najstarijeg drvenog kotača s osovinom ili prošetati pokraj izvornih ostataka rimske Emone koji se nalaze tik uz muzejsku kavanu.

image

Glavna tržnica

Andrej Tarfila/

#2

Glavna ljubljanska tržnica

A nakon kave skok do tržnice, jednog od najvećih remek-djela arhitekta Jože Plečnika. To nije samo prostor za kupnju, već i mjesto za posebna okupljanja. Ovdje se održavaju brojna plesna, glazbena i kulinarska događanja. Svakog petka od ožujka do listopada na obližnjem Pogačarjevom trgu održava se gurmanska tržnica koja donosi delicije iz najboljih zalogajnica i restorana iz svih krajeva zemlje.

image

Zoološki vrt

Dunja Wedam/

#3

Zoološki vrt

Sada hop na bicikl i do zoološkog vrta, koji ove godine slavi 75. rođendan. Ovdje ćete moći doživjeti izravan kontakt sa životinjama; svaki dan možete sudjelovati u njihovom hranjenju, određenih dana i u noćnom obilasku, ili pak postanite pravi čuvar na jedan dan.

* Savjet: Unajmite BicikeLJ ili Ljubljanski bicikl i odvezite se do zoološkog vrta. Očekuje vas 20 minuta ugodne vožnje u hladu gradske šume.

image

Park Tivoli

Darko Pavlovič/Darko Pavlovic

#4

Park Tivoli

Želite još malo kontakta s prirodom? Biciklom se možete odvesti do obližnjeg Tivolija, najvećeg ljubljanskog parka koji se proteže sve do središta grada. Prošećite slikovitim drvoredima, popnite se na Rožnik ili Šišenski hrib i uživajte u tisućama nijansi zelene boje.

* Savjet: Djecu svih uzrasta u Tivoliju očekuju moderna i kvalitetna igrališta!

image

Kulturna četvrt Šiška

Boštjan Tacol/

#5

Kulturna četvrt Šiška

U Šiški se uvijek nešto događa - nakon šetnje Tivolijem upoznajte ovaj autonomni gradić u malom, u kojem se isprepliću kultura, živost i kulinarstvo, a sve to u okruženju koje savršeno spaja urbano i zeleno. Otiđite u razgledavanje grafita, posjetite Računalni muzej ili Centar urbane kulture Kino Šiška.

image

Dvorski vinograd

Črt Piksi/

#6

Dvorski vinograd

Jeste li za još jednu šetnju? Hrabro do Ljubljanskog dvorca, kamo vas može odvesti i uspinjača. Jeste li znali da se na brdu nalazi pravi vinograd? U njemu je zasađeno čak 1050 trsova bijele i crne sorte, od kojih godišnje kvalitetnim vinom napune oko 1000 boca. U dvorištu dvorca uspijeva vrlo posebna loza - potomak najstarije loze na svijetu koja raste na mariborskom Lentu.

image

Plečnikova kuća

Primož Bregar/

#7

Plečnikova kuća

Iz Dvorca se možete spustiti u slikoviti kvart Trnovo, dom Jože Plečnika, jednog od najvećih slovenskih arhitekata, koji je svojom genijalnošću i kreativnošću dočarao sliku moderne Ljubljane. U njegovom domu izloženi su autentičan životni prostori i osobni predmeti, a sve je upotpunjeno muzejskom postavom o njegovom životu i radu.

* Savjet: Odvojite vrijeme za vođenu turu Majstora Plečnika, tijekom koje u njegova (ne)ostvarena remek-djela možete zaviriti i u virtualnoj stvarnosti.

image

Križanke, Ljubljana

Darja Stravs Tisu/

#8

Križanke

Dan još nije gotov – uputite se prema Križankama, jednoj od središnjih arhitektonskih znamenitosti Ljubljane i najpoznatijoj Plečnikovoj kreaciji. Nekadašnji samostan njemačkog viteškog reda, sagrađen u 13. stoljeću, Plečnik je pretvorio u jedno od središnjih kulturnih mjesta u gradu. Križanke su postale sinonim za ljetna kulturna događanja u gradu.

* Savjet: Prilikom posjeta Ljubljani svakako na stranici www.ljubljanafestival.si

provjerite raspored koncerata i drugih kulturnih događanja koja se održavaju u sklopu Festivala Ljubljana.

image

Kreativni laboratoriji

Domen Nan/

#9

Kreativni labovi u Centru Rog

Je li grad u vama probudio kreativnost? Iskušajte je u Centru Rog, bivšoj tvornici bicikala koja danas funkcionira kao kreativno i društveno središte. U devet proizvodnih radionica naučit ćete kako "sve napraviti sam". Ovdje svoje ideje možete pretvoriti u proizvode – sašiti pregaču, napraviti drvenu klupicu ili pomoću 3D printera isprintati keramički tanjur i ponijeti ga kući.

image

Hostel Celica

Miha Mally/

#10

Hostel Celica

Biste li voljeli provesti noć iza rešetaka? Tražite li nekonvencionalne ideje za prenoćište, onda je Hostel Celica pravo mjesto za vas. Očekuje vas 20 bivših zatvorskih ćelija pretvorenih u sobe s umjetničkim konceptom i jedinstvenom pričom. Ako nemate vremena ovdje prespavati, možete otići i na obilazak s vodičem. www.hostelcelica.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 16:16