RJEŠENJA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI

10 najboljih ideja za uređenje podruma

 Studio McGee
U svome domu nemate slobodnog prostora za pohranu stvari i često je upravo podrum taj koji vam služi za gomilanje suvišnih stvari?

U potrazi ste za novim kreativnim rješenjima za pohranu stvari u podrumu ili se u njemu već stvorilo previše stvari s kojima ne znate kamo? Pravilna organizacija stvari iznimno je bitna tijekom uređenja stana i rješavanja nepotrebnog nereda, kao u ostatku doma, tako i u samom podrumu. Kako bismo vam pomogli da ovu, često zapostavljenu prostoriju u domu uredite da bude funkcionalna i uredna, za vas smo izdvojili čak 10 praktičnih ideja za njezino uređenje.

Foto: Container Store

1. Plastične posude

Shvaćamo da svoj podrum možete koristiti kao 'ormar' za stvari koje trenutno nisu u sezoni. Zaboravite na klasične kartonske kutije i olakšajte si život pakiranjem odjeće u hermetičke, vodootporne plastične posude. Napravljeni od prozirnog materijala, ovakve vam posude za pohranu omogućuju da vidite što se nalazi u unutrašnjosti, a istovremeno čuvaju vaše stvari od plijesni, vlage i sličnih opasnosti.

Foto: Eve Wilson

2. Poslužite se pločom s klinovima

Zidna ploča s klinovima uistinu je funkcionalna, a posebno vam pomaže kod pohrane stvari za koje u ormarima ili na podu nema mjesta. Osim toga, takva ploča vam omogućuje kreativnost sa organizacijskim sposobnostima tijekom čuvanja alata ili drugih često korištenih predmeta u podrumu.

Foto: Studio McGee

3. Pretvorite podrum u drugi dnevni boravak

Razmišljate o potpunoj renovaciji podruma? Zašto se ne biste odlučili za dodavanje dnevnog boravka sa zabavnim centrom, poput ovog čije uređenje potpisuje Studio McGee. S obzirom na to da su podrumi često nedovršeni prostori u našem domu ili pak samo loše uređeni, možete se poslužiti bilo kakvim namještajem, ormarima ili zabavnim dodacima koji će ovaj prostor učiniti zanimljivijim.

Foto: Serena & Lily

4. Riješite se nereda

Kako se najlakše riješiti nereda u podrumu? Iako postoje mnogi učinkoviti načini, najjednostavnije su sigurno dekorativne košare u koje možete staviti sve ono što vam stvara nepotreban nered ili čemu u podrumu jednostavno nije mjesto. Ove Serena & Lily košare sve su funkcionalne i lijepe, i to prvenstveno zahvaljujući plavim motivima te uzorcima.

Foto: Pottery Barn

5. Police na zidovima kao savršeno rješenje

U slučaju da želite u podrumu stvoriti dodatni prostor za pohranu stvari, ali ne raspolažete posebno velikim budžetom, rješenje je sljedeće: svestrane police za knjige poput ove zidne jedinice s četiri kule pružaju obilje mogućnosti raspoređivanja knjiga, punjenja košara ili pak slaganja posuda poput umjetničkih skulptura.

Foto: Williams-Sonoma

6. Iskoristite svaki slobodan prostor

Neka ovi neugodni prostori rade za vas, i to zahvaljujući prikladnoj jedinici za kutne police, a jednako dobro rješenje jest i upotreba različitih košara i kutija kako biste zadržali sve upravo tamo gdje bi i trebalo biti.

Foto: Tara Studio

7. Odredite poseban prostor za kućanske poslove

Ako ste jedni od onih ljudi koji sve kućanske poslove, ili barem većnu njih, obavljaju upravo u podrumu, radije razmislite o nekom drugom radnom prostoru. Ova praonica rublja koju je dizajnirao Urban Grace Interiors ima dovoljno prostora za ormare koji sve drže na jednom mjestu, omogućujući vam da tako oslobodite svoj podrum za neke druge sadržaje.

Foto: West Elm

8. Nabavite multifunkiconalni namještaj

Namještaj s nekoliko različitih funkcija, između ostaloga i funkcijom pohrane stvari savršen je izbor za svaku prostoriju, pa tako i za vaš podrum. Moderan otoman sa skrivenim odjeljkom poput ovog pomaže vam da vizualno vežete svoj podrum za ostatak svoga doma, i to bez žrtvovanja vrijednog prostora za odlaganje.

Foto: Tasmin Johnson

9. Ugradite 'plutajuće' police

'Plutajuće' police koje se jednostavno montiraju mogu pretvoriti nedovršeni prostor za sjedenje u podrumu u idealno mjesto dobrodošlice, a osim toga, pomažu i pri držanju knjiga, kao i ostalih suvenira te uspomena.

10. Iskoristite zidove za pohranu stvari

Vješanje odjeće, suvišnih stvari, pa čak i bicikla na zid nameću se kao logično rješenje kojim oslobađate prostor poda, a sve to možete postići na nekoliko načina. Između ostaloga, u podrumu možete postaviti zidni nosač za bicikle ili neki drugi, možda malo skriveniji kutak kako biste iskoristili vertikalnost. I ne samo to, na taj ćete načineksponencijalno dodati još prostora za pohranu.

Izvor: House Beautiful

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 16:47