ISKUSTVO IZ PRVE RUKE

‘Da sam bar ovo znala prije kupnje nekretnine. Uštedjela bih novac i izbjegla stres‘

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Kupnja nekretnine nije tako jednostavan proces kao što bi se nekima moglo činiti. Na svojoj koži to je osjetila i novinarka Jennifer Streaks, izvjestiteljica o osobnim financijama na američkom portalu Business Insider, koja je po završetku postdiplomskog studija radila četiri godine, nakon čega je pomislila da je spremna za kupnju nekretnine. Imala je dio ušteđenog novca, provjerila je kreditnu sposobnost te od prijatelja dobila preporuku za agenta za nekretnine. Činilo joj se da će sve biti jednostavno, no na kraju joj je trebalo šest mjeseci da završi cijeli proces i da napokon useli u novi dom. Danas kaže da postoji nekoliko stvari za koje bi voljela da ih je znala unaprijed, a svoje isustvo je podijelila kako bi pomogla onima koji tek planiraju ući u cijeli proces kupoprodaje. S obzirom na male razlike između tamošnjeg i našeg tržišta, njezine smo savjete malo prilagoditi našim prilikama.

Maksimalan iznos

image
/SHUTTERSTOCK

Ne morate kupiti nekretninu u punoj visini svoje kreditne sposobnosti. Ako to učinite, očekujte poprilično visok iznos mjesečne rate kredita. Stoga, prije nego uopće počnete tražiti stan ili kuću, odredite što biste si uopće mogli priušiti na temelju onoga koliko biste bez prevelike žrtve mogli izdvajati svaki mjesec. Također, trebate znati da kupoprodaja cijena nije jedini trošak cijelog procesa.

Širok raspon troškova

"Nakon što sam kupila nekretninu, činilo mi se kao da sam svaki dan u periodu od otprilike tri mjeseca trošila novac samo da se smjestim", napisala je Jennifer Streaks, dodajući kako treba razmišljati i o troškovima selidbe, ali i o troškovima za razne potrepštine u domu, od kupaonice i kuhinje. Stoga svima savjetuje da osim za predujam, ostave dio ušteđenog novca za trošenje i po useljenju u stan ili kuću.

Obilazak nekretnina

Nikada nemojte odustati od pregledavanja nekretnina i provjeravanja rade li svi sustavi ispravno.

"Tako mi je drago što to nisam učinila. Inspekcija kuće otkrila je problem s detektorom dima i sustavom prskalica. U slučaju požara sprinkler sustav ne bi radio!", napisala je Jennifer Streaks.

Obilasci sa stručnjacima mogu detektirati potencijalne probleme koji vas u budućosti mogu stajati puno novca.

Tekući troškovi održavanja

image
/SHUTTERSTOCK

"Nisam mogla ni zamisliti koliko će koštati održavanje kuće. Od viših računa za režije do njege travnjaka, sve se zbraja i nastavlja zbrajati", napisala je Jennifer Streaks.

Zaista, održavanje doma može biti skup i beskrajan zadatak, ali i to se podrazumijeva kad jednom postanete vlasnik nekretnine. O tom dijelu vlasništva, kaže Jennifer, premalo se govori. Stoga morate u obzir uzeti ukupne troškove posjedovanja kuće, ne samo otplaćivanja kredita.

Postavljanje pitanja

Nemojte se bojati postavljati pitanja tijekom procesa kupnje kuće, bez obzira na to postavljate i pitanje o porezima, komunalijama, osiguranju, pa čak i sijeći stabla na vašem zemljištu... Bolje je postaviti sva pitanja koja vam padnu na pamet umjesto da ne razumijete neki aspekt procesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 22:48