PRAKTIČNI SAVJETI

Mislite da su ove navike bezopasne, ali zbog njih je vaš dom stalno prljav

 /SHUTTERSTOCK
Nabrojali smo ih preko deset, od usisavanja s punom vrećicom do podignute WC daske prilikom puštanja vode

Svi teže čistom i mirišljavom domu, no čini li se i vama da vaš dom baš privlači prašinu i prljavštinu? Da, primjerice, samo jedan dan nakon brisanja površina i usisavanja sve izgleda spremno za novu rundu čišćenja? Postoji nekoliko naizgled bezopasnih stvari koje možda radite, a čime doprinosite nakupljanju prljavštine. Kako biste svoje napore u čišćenju učinili učinkovitijima, pokušajte se riješiti navika za koje stručnjaci kažu da zapravo čine vaš dom prljavijim, piše marthastewart.com. Ovo su neke do njih...

Nošenje cipela unutra

image
/SHUTTERSTOCK

Tijekom dana na obući se nakuplja mnogo klica i bakterija, koje se zatim prenose u vaš dom. Izuvanjem obuće prije ulaska u dom minimizirate širenje bakterija i prljavštine koja je zapela na đonu cipela, tenisica...

Podignuta WC daska

Spuštanjem daske na WC školjci dok se ispušta voda iz vodokotlića izbjegava se nakupljanje bakterija na drugim površinama u kupaonici. Naime, kad god puštate vodu s otvorenom WC školjkom mikroskopske čestice koje sadrže bakterije špricaju po drugim površinama i izvan WC školjke te mogu kontaminirati predmete u blizini.

Zmazane šape ljubimaca

image
/SHUTTERSTOCK

Kućni ljubimci tijekom šetnje na otvorenom mogu postati - najblaže rečeno - neuredni. Obavezno ih očistite pri ulasku u dom. Čak i ako nema vidljivih komadića lišća, trave ili zemlje, svaki put im pregledajte i obrišite šape. Kupajte ih prema preporukama veterinara i češljajte kako biste spriječili pretjerano linjanje po domu.

Prljavi kuhinjski i kupaonski ručnici

Neredovito pranje kuhinjskih krpa i kupaonskih ručnika ostavlja prostor za nakupljanje bakterija. Nikako ih nemojte koristiti nizmjenično u obje prostorije jer time možete prenijeti klice iz kupaonice u kuhinju i obratno te ih redovito mijenjajte.

Usisavanje s punom vrećicom

image
/SHUTTERSTOCK

Priznajmo, ponekad znamo biti lijeni, no pritom moramo biti svjesni i posljedica. Što se dogodi kada se vrećica u usisavaču napuni, a vi ju ne promijenite? Sva prljavština i prašina izbacuje se natrag u zrak, značajno smanjujući učinkovitost usisavača. I ne samo to, neredovito mijenjanje vrećice može opteretiti usisavač što može negativno utjecati na njegov vijek trajanja.

Ladice natrpane smećem

Lako je dopustiti da se razne stvari poput papira, olovaka, baterija, notesa, ključeva i drugih potrepština nakupljaju u ladicama, ali pokušajte ne dopustiti da vam to postane navika. Ladice natrpane "smećem" stvaraju idealno okruženje za nakupljanje i taloženje prašine". Provjerite što sve držite u ladicama, pročistite ih i napravite bolju organizaciju. Isto ponovite i s ormarima.

Nepospremljen krevet

image
/SHUTTERSTOCK

Ne samo da jutarnje spremanje kreveta čini sobu urednijom, nego može spriječiti nakupljanje prašine i drugih neželjenih čestica.

Čišćenje prljavim alatom

Nakon čišćenja, dubinski očistite i alate koje ste koristili. "U protivnom će se prljavština i nakupljene bakterije sa spužva i krpa prenositi na druge površine, umjesto uklanjati ih. A to će vaš napor oko čišćenja učiniti totalnim gubitkom vremena.

Ostavljanje mokre odjeće u perilici

Zbog ostavljanja mokre odjeće u perilici može se stvoriti neugodan, pljesniv miris. Vlaga predstavlja savršeno okruženje za potencijalni rast plijesni i gljivica, što može uništiti odjevne predmete.

Ostavljanje odjeće na stalku za sušenje

image
/SHUTTERSTOCK

Ostavljanje odjeće na stalku za sušenje dulje vrijeme, čak i kada je već suha, omogućuje taloženje prašine na tkanini, što onda potkopava učinkovitost pranja vaše odjeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:22