ZANIMLJIVO ISKUSTVO

Pravilo 90/90 ovoj je novinarki olakšalo život: ‘Primijenit ću ga na cijelu kuću‘

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK
Jennifer je isprobala ovo pravilo dva puta i otkrila zašto je toliko zadovoljna

Jennifer Billock svako jutro potroši previše vremena stojeći ispred ormara u spavaćoj sobi, pokušavajući odlučiti što će tog dana odjenuti. Ima, kako kaže, košulje koje voli, ali nikad ne nosi, nekoliko pari hlača koje joj možda više ni ne pristaju i haljinu koja joj se ni ne sviđa, ali sve čuva jer je već potrošila novac... No, jednog je vikenda odlučila rasčistiti nered iz ormara, a to je bio savršen povod da isproba pravilo 90/90. Svoje iskustvo podijelila je s portalom Apartment Therapy.

Pitate se što je uopće pravilo 90/90? Stvorili su ga Joshua Fields Millburn i Ryan Nicodemus koji zajedno vode The Minimalists, podcast u kojem vode diskusije o tome kako živjeti sa što manje stvari. Dakle, pravilo 90/90 je proces uklanjanja nereda koji zahtijeva jasan odgovor vezan za svaki pojedini predmet. Prvo pitanje glasi: Jeste li ga koristili u proteklih 90 dana?". Ako je odgovor negativan, slijedi novo pitanje: "Hoćete li ga koristiti u sljedećih 90 dana?". Ako je odgovor i dalje negativan, vrijeme je da se riješite tog predmeta. Izuzetak su stvari poput sezonske odjeće, blagdanskih ukrasa ili sličnih predmeta koji se koriste samo u određenom periodu godine.

Pravilo 90/90 ne mari za vaše osjećaje, nego traži hladnokrvno i racionalno donošenje odluka. A upravo je to Jennifer trebala, kako bi pri pogledu na garderobu imala bezbrižnu jasnoću svakog jutra.

"Suprug i ja smo se dali na posao, pregledavajući svaki odjevni predmet, odlučujući što ćemo ostaviti, a što donirati. Isprobali smo sve što smo mogli, pregledali smo sve ladice s čarapama i donjim rubljem, provjerili sve što stoji na policama i visi na vratima. Svaki remen koji je bio poderan ili prevelik bio je bačen. Svečane cipele koje moj suprug nije nosio dvije godine završile su na hrpi. Košulje bez gumba, košulje koje su bile gurnute u stranu, hlače koje nisu pristajale - sve je to otišlo. Cijeli proces trajao je samo oko sat vremena, a završili smo s dvije goleme vreće za smeće pune odjeće za doniranje", prepričala je Jennifer Billock, inače novinarka, nagrađivana spisateljica i autorica bestselera.

Nakon toga njihov je ormar bio organiziraniji. Oboje su mogli puno brže pronaći stvari i oboje su se oslobodili zabluda da će jednog dana nositi neki komad odjeće koji je predugo stajao u ormaru. S pozitivne strane, Jennifer je pronašla zahvalnu količinu suknji koje je strpala u ormar, ali je u međuvremenu zaboravila na njih. Sada je, kaže, uzbuđena što će ih ponovno nositi.

I nije stala samo na ormaru.

"Drugom prilikom, dok sam bila u čekaonici za pregled kod liječnika, ponovno sam pokušala s pravilom 90/90, ali na svojem mobitelu. Izbrisala sam sve aplikacije i igre koje nisam koristila. I moram reći da se nakon toga osjećam puno puno lakše!", rekla je, dodajući kako ipak ima jedan mali savjet za svakoga tko želi isprobati pravilo 90/90. Preporučuje svima koji čiste ormar zajedno s partnerima da im dopuste odreći se nekih komada odjeće ako to oni žele, bez obzira na to koliko se vama sviđa taj njihov odjevni predmet.

"U sljedećih nekoliko tjedana, upotrijebit ću ovu metodu za čišćenje ostatka kuće", najavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:29