VRIJEME JE ZA REORGANIZACIJU

Pobijedite sindrom hrčka sakupljača: ovo je 6 znakova upozoranja da je vaš dom - pretrpan

 /SHUTTERSTOCK

Bez obzira na to pokušavate li čistiti kada ste preopterećeni ili pokušavate organizirate ormar, ali vam se čini da ne možete sve smjestiti u njega, postoji nekoliko univerzalnih znakova upozorenja da je vaš dom preplavljen s previše stvari. Profesionalni organizatori pojasnili su zašto je toliko važno riješiti se nepotrebnih stvari i izdvojili šest glavnih znakova koji vam govore da je vrijeme za uklanjanje nereda. Prepoznajete li se u njima?

Loše raspoloženje

Nekoliko je studija zaključilo da vas neuredan dom može učiniti depresivnom. Ako ste kod kuće primijetili loše raspoloženje, osjećaj srama, bezvrijednosti, neugodnosti, tjeskobe ili depresije, možda je vrijeme da smanjite nered.

Gomilanje predmeta

image
/SHUTTERSTOCK

Jeste li "hrčak sakupljač"? Iako postoje neke "normalne" vrste nereda, stručnjaci kažu da na raznim površinama u domu ne biste smjeli gomilati raznorazne predmete. Nude i rješenja.

Primjerice, ako gomilate odjeću na komodi ili naslonu stolca, smanjite količinu robe, kupite vješalice ili osmislite boji sustav organizacije ormara za komade koje ste jednom nosili, ali još nema potrebe smjestiti ih u kantu za prljavi veš. Ili, pak, ako radite od doma pa se papiri i dokumenti neprestano gomilaju na stolu - jer ćete ih jednom trebati, vjerojatno je vrijeme da pregledate datoteke i ažurirajte svoj sustav arhiviranja ili jednostavno one papire koji već mjesecima ne koristite odložite u otpad za papir.

Smanjena produktivnost

Kasnite li na posao jer ne možete pronaći cipelu ili plastičnu posudu za ručak? Ako su vam jutra zbog toga često kaotična, kako će se to odraziti na vaš posao? Bit će sigurno stresniji nego što bi trebao biti, a možda će negativno utjecati i na produktivnost. Kada pretrpana okolina utječe na vaš posao, to je jasan znak da nešto poduzmete i napravite plan za čišćenje.

Poteškoće oko svakodnevnih zadataka

image
/SHUTTERSTOCK

Iako može biti teško riješiti se nereda kada se osjećate preopterećeno, nemogućnost obavljanja normalnih svakodnevnih rutina ozbiljan je simptom da imate previše stvari. Primjerice, ako više niste u mogućnosti pripremati obrok u svojoj kuhinji zbog pretrpanih radnih stolova i ormara koji pršte stvarima koje ne koristite ili namirnicama kojima je istekao rok trajanja. Ili ako je kauč prekriven "stvarima" da više ne možete sjediti na njemu, a iz ormara ispada druga odjeća.

Neprestano čistite?

Nema ništa loše u nekim dnevnim rutinama čišćenja, ali ako čistite cijelo vrijeme kako biste održali neki red, a sve je i dalje neuredno, očito imate previše stvari. Pravilno uklanjanje nereda smanjuit će potrebu za stalnim čišćenjem.

Krcata špajza

image
/SHUTTERSTOCK

Postoji nekoliko trikova za organizaciju doma koje stručnjaci redovno koriste, ali rješavanje problema s prepunom špajzom nije jedna od njih. Zapravo, to je jedan od najočitijih znakova da morate smanjiti neorganizirano skladištenje. U nekim slučajevima dovoljno je samo bacanje isteklih ili dupliciranih stavki kako bi se oslobodio prostor.

Što dalje?

Ako ste zaključili da imate previše stvari, vrijeme je da budete nemilosrdni prema tome kako očistiti nered. Odmah odlučite što ćete zadržati, a što ide u otpad. Čak i ako ste sentimentano vezani za neke stvari, zatražite pomoć od prijatelja, članova obitelji ili profesionanog organizatora koji će preuzeti na sebe dio "tereta" pri donošenju odluka. Ne trebate sve učiniti u jednom danu, ali bitno je početi. I ustrajati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. studeni 2023 03:31