HIGIJENA

Imate naviku stavljati toaletni papir na WC dasku? Evo zašto biste to trebali prestati raditi

 /SHUTTERSTOCK
Javni toaleti nisu baš privlačni, no ukoliko ih već koristite, na ovo trebate pripaziti

Jeste li i vi jedni od onih koji, kad izbivate od kuće, a sila vam je ići na toalet, slažete toaletni papir na dasku WC školjke? Da, javni WC-i znaju biti odvratni, a nikad ne znate tko ga je koristio prije vas pa je cilj osigurati barijeru između svog tijela i mikroba. Stavljanje toaletnog papira čini se logičnim rješenjem, ali samo u teoriji. Naime, taj sloj toaletnog papira neće ni na koji način zaštititi od mikroba. Upravo suprotno, povećat će izloženost bakterijama!

image
/SHUTTERSTOCK

Dugo se smatralo da su WC daske pune bakterija, ali njihov poseban oblik i posebno glatka površina sprečavaju da se klice zalijepe. Isto se ne može reći za toaletni papir. Dok (gotovo) svi puštaju vodu nakon korištenja WC školjke, vrlo malo njih zapravo spusti poklopac. U nekim javnim WC-ima to nije ni moguće jer ga nema. Kao rezultat toga, klice se šire po prostoriji, uključujući i po toaletnom papiru. Za razliku od WC daske, toaletni papir je idealno mjesto okupljanja svih vrsta klica jer se na njegovu površinu lako mogu smjestiti. I upravo taj toaletni papir zaražen klicama dodirujete rukama.

Isto vrijedi i za slavinu. Nju koriste ljudi koji su upravo obavili nuždu, tako da je pravi magnet za klice. A uvijek ju se nakon pranja ruku još jednom mora dodirnuti - kako bi se zatvorila voda. Osim, naravno, ako nije riječ o slavini na senzor, kod koje voda automatski prestaje teći nakon nekog vremena.

U javnim toaletima česta su i sušila za ruke, a jedna je studija otkrila da električna sušila za ruke šire veliku količinu bakterija po prostoriji. Što je jači protok zraka to je veći rizik od klica. Alternativa mogu biti papirnati ručnici.

Dakle, ukoliko već koristite javni toalet, najbolje bi bilo da čučnete bez dodirivanja WC škojke, a nakon toga temeljito operete ruke, izbjegavajući nepotrebno dodirivanje površina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:00