SAVJETI FRANCUSKE DIZAJNERICE

10 savjeta kako urediti svoj dom na francuski način

 

Osim po svom smislu za umjetnost, modu i gastronomiju, Francuzi u sebi imaju i smisao za uređenje interijera. I to ne bilo kakvog interijera, već interijera koji čini savršen spoj elegantnog i razigranog te starog i novog. Vole kršiti pravila uređenja, ali jako dobro znaju kako to napraviti pa zbog svih tih nesavršenosti i neočekivanosti, njihov dom na kraju izgleda - upravo savršeno. U nastavku saznajte kako prekopirati francuski način uređenja domova. Donosimo vam deset savjeta francuske dizajnerice Constance Gennari.

COURTESY OF A+B KASHA
1. Prigrlite nesavršenstva

Gennari kaže da je glavna razlika između francuskog i ostalih stilova uređenja ta što Francuzi izuzetno cijene obiteljsko nasljeđe i općenito stare predmete. Stoga jedan Francuz neće iz doma izbaciti primjerice kožni kauč na kojem se stvorila patina. Naprotiv, uklopit će ga u interijer i upravo taj predmet će mu dati toplinu obiteljskog doma.

COURTESY OF A+B KASHA

2. Pomiješajte staro i novo

Francuzi obožavaju kombinirati stare dekorativne predmete i komade namještaja s novim i modernim. Nemaju problema s ostavljanjem starinske fotelje pored novog i modernog stolića u dnevnom boravku. Upravo je odnos tih stilova iz različitih vremena ono što prostoru daje dinamičnost i toplinu.

COURTESY OF PANACHE HOTEL

3. Budite odvažni

Gennari ističe kako se Francuzi drže tri pravila prilikom uređivanja interijera. Trebate biti svjesni da "savršeno" ne postoji, trebate miješati različite stilove i bit kod donošenja odluka o uređenju interijera.

COURTESY OF A+B KASHA

4. Unesite osobnost i vlastitu povijest u uređenje interijera

Možda imate komad starog namještaja koji vam je posebno drag, možda netko od vaših izrađuje nešto što vam se sviđa, obiteljske fotografije, dekorativni elementi povezani s vašim hobijima... Svakako u uređenje interijera uklopite stvari koje za vas imaju posebno značenje. Na taj ćete način u interijer unijeti svoju osobnost i učiniti ga originalnim i prepunim priča.

COURTESY OF A+B KASHA

5. Dizajnerski komad namještaja

Osim osobnih stvari, Francuzi vole imati i poneki poseban dizajnerski komad namještaja s pričom. Posjećujte izložbe, festivale, raspitujte se što trenutno rade naši dizajneri i sigurni smo da će neki od njih zajedno sa svojom pričom pronaći put do vašeg interijera.

NICOLE FRANZEN

6. Sve je u balansu

Ne trebate birati između formalnog i casual stila, Francuzi za to imaju rješenje koje se zove forsual. Kutak u vašem domu koji je predviđen za druženja, primjerice blagovaonica, treba biti prilagođen i za formalna druženja, i za svakodnevnu upotrebu. Zato nemojte štedjeti za stolu i stolcima. Uložite u kvalitetan materijal na koji ne trebate pretjerano posebno paziti.

COURTESY OF PANACHE HOTEL

7. Uklopite kontradikcije

Bilo da se radi o bojama, oblicima ili stilovima, poigrajte se s kombinacijama i takve, kontradiktorne, ih uklopite u svoj interijer.

COURTESY OF A+B KASHA

8. Pratite svoja pravila prilikom uređenja

Profesionalni dizajneri savjetovali bi vam da zavjese postavite na način da ne dodiruju tlo, a vama se to baš jako sviđa? Francuzi prilikom uređenja svog interijera ne slušaju previše pravila. Ako vam se nešto sviđa - onda to tako i napravite. Na kraju krajeva, vi ste ti koji ćete svakodnevno uživati u svom interijeru.

COURTESY OF A+B KASHA

9. Ne bacajte stare stvari

Stari komadi namještaja mogu se uz nekoliko "uradi sam" projekata pretvoriti u chic elemente vašeg interijera i savršeno nadopuniti s novim modernim namještajem.

COURTESY OF A+B KASHA

10. Nemojte se držati samo jednog stila

Sigurni smo da ne želite da rezultat uređenja vašeg interijera bude monotonij. Zato Gennari savjetuje da se ne držite samo jednog jednostavnog stila, već da ih obavezno miješate.

Izvor: mydomaine.co.uk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 00:33