Sve u jednu posudu

Veliki povratak ekspres lonca: 7 malo poznatih prednosti kuhanja pod pritiskom

Imate li i vi dojam kao da se o njemu priča više nego ranije? Iako nije novitet na tržištu, zaslužuje pažnju iz više dobrih razloga

U kuhinji, ekspres lonci prisutni su već više desetljeća. Naime, stekli su veću popularnost tijekom 1950-ih i brzo su postali osnovni kuhinjski aparat. Međutim, u to su vrijeme također stekli nesretnu reputaciju opasnih kuhinjskih pomagala, pa im je popularnost naglo pala. Iako su svi rizici u potpunosti uklonjeni u modernim inačicama ovog lonca, oni su i dalje nešto poput noviteta u kuhinji, pogotovo za mlađe generacije. Međutim, kad se uzmu u obzir sve njihove prednost, jasno je kako nam može u mnogočemu olakšati kuhanje, a tu su i još neke prednosti koje svakako treba uzeti u obzir.

Ekspres lonac radi pomoću pare pod pritiskom. Postoje dva komercijalno dostupna ekspres lonca: onaj za korištenje na štednjaku i električni (koji kod nas i nije tako često u upotrebi i ponudi). Prvi su, naravno, lagani i imaju jake poklopce za zaključavanje i kontrolu pritiska, dok električni troše puno više energije jer moraju biti priključeni u struju, ali su dobri višenamjenski alati za osobe s ograničenim kuhinjskim prostorom ili užurbanim načinom života.

Također, dobro je znati kako su ovi lonci idealni za pripremu obroka iz jedne posude kao što su juhe, variva i curryji. Kuhanje hrane na ovaj način može pomoći u zadržavanju više prirodnih hranjivih tvari u sastojcima i može spriječiti neželjene potencijalno štetne spojeve.

ZA ONE KOJE ŽELE ZNATI VIŠE: Donosimo vodič za kuhanje u ekspres loncu: savjeti, recepti i pravila kojih se treba držati

1. Zadržava hranjive tvari

Kada kuhamo, uvijek se neizbježno gube neke hranjive tvari. Kada su hranjive tvari dulje vrijeme izložene visokim temperaturama, primjerice kada se prže ili kuhaju, često se potpuno potroše ili ispare. Iako mnogi brinu da će ekspres lonac uništiti sve te vitamine i minerale u svježim sastojcima, jer se kuhaju na tako visokim temperaturama, to zapravo nije točno jer se hrana kuhana pod pritiskom kuha brže. Stoga takva hrana ima više hranjivih tvari i vitamina od hrane koja se dulje kuha u tradicionalnim loncima i tavama. Razlog? Zato što kraće vrijeme kuhanja, čak i na višim temperaturama, općenito znači da je sačuvano više vitamina i minerala.

Dobro je znati i kako kuhanje pod pritiskom također čini žitarice i mahunarke boljima povećavajući njihovu probavljivost. Iz tih se razloga obroci kuhani pod tlakom obično smatraju zdrav(ij)om opcijom. Konačno, zahvaljujući zatvorenom sustavu ekspres lonca, sve hranjive tvari koje ispare tijekom procesa kuhanja nalaze se u posudi, a koje se lako mogu izgubiti konvencionalnim kuhanjem.

ISPROBAJTE RECEPT: Slasan gulaš od svinjetine za pola sata

2. Štedi energiju

Ekspres lonci su izvrsni za recepte za kuhanje u jednoj posudi. Ne očekujte da će vam uštedjeti bogatstvo, ali će biti daleko energetski učinkovitiji od upotrebe više lonaca na zasebnim plamenicima. Inače, ekspres lonac za kuhanje na štednjaku može uštedjeti do 70% energije utrošene za kuhanje u običnom loncu, pa je svakako opcija za sve one koji traže način za uštedu energije i smanjenje mjesečnih računa.

3. Skraćuje vrijeme kuhanja

Postoje dani kada jednostavno želite brzo pripremiti večeru, a to je svakako jedna od glavnih prednosti ekspres lonca. Kuhanje u njemu, naime, može skuhati hranu puno brže od konvencionalnih lonaca i tava na štednjaku, što ga čini praktičnim alatom za brzo kuhanje. To je zato što će većina unesene energije ostati u loncu u obliku pare koja se stalno diže, povećavajući pritisak. Bez pritiska, voda ne bi mogla doseći temperaturu od čak 120 stupnjeva Celzijusovih i isparila bi.

Koliko točno vremena treba pojedinim namirnicama, provjerite ovdje.

Još jedna stvar koju treba napomenuti je da voda ključa na nižim temperaturama na višim nadmorskim visinama. Zbog toga se mnogi planinari odlučuju za ekspres lonac kao nezaobilazni dio opreme za kuhanje. Ekspres lonac stvara stabilnu atmosferu, što omogućuje brže i dosljednije rezultate na bilo kojoj nadmorskoj visini.

ISPROBAJTE RECEPT: Juneće šnicle u umaku od bijelog vina

4. Proizvodi manje štetnih spojeva

Kada se neka hrana, poput krumpira, kuha, stvara se kemikalija koja se zove akrilamid: štetan spoj koji se povezuje s razvojem raka i neplodnosti. Hrana kuhana na pari pod pritiskom nema toliko akrilamida kao hrana kuhana drugim metodama, poput pečenja ili prženja.

5. S njim je manje nereda

Kod kuhanja u ekspres loncu imate manje čišćenja i pranja nego kod običnog kuhanja u koje je nerijetko "uključeno" više lonaca i posuđa. I sami ćete vjerojatno priznati kako kuhanje u običnim loncima na štednjaku - i čišćenje koje potom slijedi, može biti prava noćna mora. Kombiniranje svih sastojaka u jednom loncu je zato vrlo praktično.

Još jedna prednost ekspres lonaca je njegova jednostavna upotreba. Iako će vam možda trebati neko vrijeme da se naviknete na kuhanje pod pritiskom i na modificiranje pojedinih recepata, jednom kad se naviknete više ga se nećete željeti odreći.

ISPROBAJTE RECEPT: Varivo od povrća

6. Može konzervirati hranu

Lonci pod pritiskom također se koriste za konzerviranje i čuvanje hrane za kasniju upotrebu, a je li i vaš takav trebate provjeriti u uputstvima za upotrebu. Ako ste kupili čudotvorca koji može konzervirati hranu, jedino važno je da pažljivo slijedite upute koju hranu smijete konzervirati, pod kojim pritiskom i koliko dugo. I, naravno, da sterilizirate staklenke. Zbog ove značajke, ekspres lonci u kojima se može konzervirati nazivaju se "konzerve".

7. Dužeg je vijeka od klasičnog suđa

Trajnost je definitivno prednost ekspres lonca, jer je poznato da su gotovo neuništivi. Njihova cijena trenutno varira od 48 do 279 EUR, ovisno o veličini, mehanizmu, mogućnostima i proizvođaču. Da se nas pita, uvijek bismo radije odabrali duboki lonac u kojemu možemo spremati variva, juhe i saftove, nego plitke lonce dostatne tek za manji obrok. Ako namjeravate redovito koristiti svoj lonac na pritisak, predlažemo da se počastite, jer takvi komadi imaju više značajki i funkcija te obično daju kvalitetnije rezultate.

ISPROBAJTE RECEPT: Pileća juha s kupusnjačama i grincajgom

TRI PRAVILA NA KOJA NE SMIJETE ZABORAVITI

1. VRIJEME

Preporučeno vrijeme kuhanja u ovakvoj vrsti lonca drukčije je za svako jelo, no imajte na umu da ono počinje tek nakon što ventil na poklopcu ekspres lonca počne pištati, a ne od trenutka kad ste stavili lonac na vatru. Jednom kad se vaš lonac oglasi, provjerite sat i počnite pratiti vrijeme, a vatru smanjite na najmanju jačinu. Ne zaboravite isključiti štednjak otprilike deset minuta prije predviđenog kraja kuhanja i ostavite da još malo odstoji, a zatim prekinite kuhanje stavljanjem lonca pod mlaz hladne vode.

2. VODA

Nikada nemojte napuniti više od dvije trećine zapremnine lonca vodom i sastojcima jer će to otežati rad sigurnosnog ventila, ali nemojte ni štedjeti na vodi, barem dok se ne uvježbate u korištenju. Pritom pripazite kad kuhate namirnice koje bubre, poput riže ili sušenog povrća, tada napunite lonac vodom maksimalno do pola.

3. SIGURNOST

Nikad ne otvarajte ekspres lonac na silu - ako ne popušta, to znači da je još pod pritiskom, odnosno da je temperatura u loncu previsoka i da je prepun pare, pa je najbolje cijeli lonac ohladiti pod mlazom vode. Pratite kako se ponaša sigurnosni ventil na poklopcu - ako prestane pištati, odnosno njegov se pipac spusti na zelenu oznaku sigurnosti koju imaju noviji lonci, možete ga otvoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:51