Iako se čišćenje tradicionalno povezuje s proljećem, period prije blagdana pruža mirnije okruženje, ali i posljednju priliku za dovođenje prostora u red prije zimskih okupljanja, piše portal GoodHousekeeping. Profesionalni organizatori koje su kontaktirali ističu da je upravo sada pravo vrijeme za preispitati se što je doista potrebno u domu prije nego što se poveća intenzitet aktivnosti i nakupljanje predmeta, prvenstveno ukrasa i darova, tijekom blagdanskog razdoblja.
Uređenje prostora često započinje jednostavnim uklanjanjem suvišnih stvari. Umanjivanje nereda oslobađa dom za nadolazeće blagdanske potrepštine te omogućuje lakše dekoriranje prostora i stvaranje tople zimske atmosfere u nadolazećim danima. Istovremeno, uredniji prostori, od ormara do hladnjaka, pridonose osjećaju svježine i reda, a možda se među odbačenim predmetima pronađu i neki koji mogu postati dekoracija ili dar.
1. Istrošena posteljina i ručnici
Svi koji očekuju goste ili rodbinu koja će duže boraviti tijekom blagdana trebali bi provjeriti stanje svoje posteljine i ručnika. Profesionalni organizatori u tekstu za GH savjetuju uklanjanje onih koji su istrošeni, umrljani ili rijetko korišteni. Time se osigurava da sve dostupne tekstilije budu u dobrom stanju i spremne za upotrebu.
2. Raspareni zimski dodaci
Početak hladnijih dana često donosi potrebu za pristupom osnovnim zimskim dodacima poput rukavica, šalova i debljih čarapa. Organizatori preporučuju sortiranje zimskih modnih dodataka i uklanjanje onih koji su raspareni ili se jednostavno izbjegavaju koristiti zbog neugodog materijala ili nepraktičnosti. Uklanjanjem neupotrebljivih ili neudobnih komada, preostali izbor postaje funkcionalniji.
3. Namirnice kojima je istekao rok
Studeni je idealno vrijeme za pregled zaliha u smočnici ili kuhinjskim ormarićima. Uklanjanjem proizvoda kojima je istekao rok trajanja stvara se prostor za sezonske namirnice poput konzervi, sastojaka za pečenje i grickalica koje su potrebne tijekom blagdanskog kuhanja i posluživanja, ali i poslastica s kojima ćete počastiti goste za vrijeme blagdana.
4. Predmeti nakupljeni u smočnici ili dodatnoj sobi
Gostinjske sobe, ukoliko imate takvu, ili barem ugradbeni ormari duž hodnika, često postanu mjesto privremenog odlaganja različitih predmeta koji onda tamo čame "u nedogled". Stručnjaci preporučuju uklanjanje svega što se ne koristi ili barem prebacivanje stvari u pripadajuće prostore u domu. Predmeti koji nisu korišteni dulje od godinu dana općenito se smatraju suvišnima i do kraja mjeseca više ne bi trebali imati svoje mjesto u kući.
5. Dječje igračke i igre
Kako blagdani nerijetko donose nove igračke, korisno je unaprijed smanjiti postojeće količine. Organizatori potiču uklanjanje četvrtine ili čak polovice igračaka kako bi se stvorio prostor za nove koje će se ove godine naći ispod jelke. Osim toga, doniranje igračaka dodatno potiče djecu na razvoj organizacijskih i humanitarnih navika.
6. Obiteljski porculan koji se ne koristi
U mnogim domovima i dalje se čuva naslijeđeni porculan koji se rijetko ili nikada ne koristi. Ako se određeni setovi iz godine u godinu preskaču, preporučuje se razmotriti njihovo darivanje članovima obitelji ili jednostavno doniranje. Oslobađanje prostora od neupotrebljivog servisa doprinosi funkcionalnijoj kuhinji i blagovaonici u kojoj zasigurno ima dovoljno predmeta i bez nekorištenog porculana.
7. Istrošene jesenske dekoracije
Dio jesenskih dekoracija gubi estetsku privlačnost do kraja mjeseca. Izblijedjeli vijenci, umjetno cvijeće, mali ukrasi od bundeve ili svijeće koje više nemaju miris trebale bi se čim prije ukloniti kako bi se dom pripremio za nove, svježije blagdanske dekoracije.
8. Blagdanska odjeća koja se ne nosi
Ormare je korisno pregledati prije sezone blagdanskih okupljanja. Tematska, ali i zimska odjeća i detalji koji se izbjegavaju iz godine u godinu, poput neudobnih ili zastarjelih blagdanskih komada, mogu se dati reciklirati ili donirati. Na taj način stvara se prostor za nove odjevne komade koji će se vjerojatno pojaviti i nakon blagdanskog darivanja i kupovine, u vrijeme sezonskih sniženja.
9. Zaboravljeni umaci i začini u hladnjaku
Hladnjak i zamrzivač dobivaju važnu ulogu tijekom blagdanskog kuhanja, pa je prije toga korisno ukloniti stare i neupotrebljive proizvode. Staklenke s umacima, preljevima ili začinima kojima je istekao rok ili su otvorene predugo, trebaju se eliminirati radi sigurnosti i stvaranja dodatnog prostora.
10. Rijetko korištena kozmetika
Mnoge dame posjeduju make up namijenjenu posebnim prilikama, svjetlucave palete, intenzivne ruževe i slično, koji se zapravo nikada ne koristi. Ako neki takvi proizvodi nisu korišteni godinama, a ne očekuje se njihova uporaba ni ove sezone, preporučuje se njihovo bacanje, baš kao i ostale rijetko korišrtene kozmetike koja vam samo zauzima prostor u kupaonskim ormarićima.
11. Božićni ukrasi koji se ne koriste
Nakon što se postavi blagdanska dekoracija, lako je uočiti koji ukrasi više nisu dio vizualnog identiteta doma. Predmeti koji se iz godine u godinu ostavljaju u kutijama bez prave potrebe mogu se donirati, čime se smanjuje količina dekoracija i olakšava organizacija.
12. Pisma i fotografije koje su izgubile sentimentalnu vrijednost
Blagdansko razdoblje često potiče razmišljanje o prošlosti, što predstavlja dobro vrijeme za pregled osobnih uspomena. Preporučuje se uklanjanje predmeta povezanih s osobama ili razdobljima koja više nisu značajna. Time se zadržavaju samo oni materijali koji autentično predstavljaju važna životna razdoblja, a neke uspomene možete dati drugim članovima obitelji kojima će biti cjenjenije.
13. Višak kuhinjskog pribora
Kuhinja kao središte blagdanskih priprema zahtijeva što više prostora i funkcionalnosti. Istrošene kuhinjske krpe, višak šalica, boca, malih aparata i rijetko korištenih pomagala mogu se ukloniti kako bi se stvorio učinkovitiji i organiziraniji kuhinjski prostor jer će vam takav biti potreban za pripremanje omiljenih božićnih poslastica.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....