BEZ ODGAĐANJA

16 stvari kojih se trebate riješiti kako biste se osjećali dobro u svom domu

A joj! Nije ni čudo da vas lovi depresija

Jeste li jedna od onih osoba koje sakupljaju sve "za svaki slučaj"? Ladice pune starih mobitela, skupa kozmetika kojoj je istekao rok trajanja, kutijica s tabletama za koje niti ne znate, potrgane stvari za koje već dugo govorite da ih se trebate riješiti... Ili možda jednostavno niti ne znate koje stvari imate u domu, pa se zato nakupljaju, zauzimaju dragocjeno mjesto i sakupljaju prašinu. Zasigurno svi imamo nekoliko takvih ormarića, kutija i ladica, a ne znamo otkud započeti s rješavanjem stvari. Nakupine raznih časopisa i previše stare robe u ormarima uvijek nam izazovu negodovanje i osjećaj krivnje jer s jedne strane želimo to sačuvati za svaki slučaj, a s druge bismo voljeli imati uredan i prozračan prostor za dovoljno mjesta za sve. Osjećajte se dobro u svom domu i ostavite samo stvari koje vas zaista vesele. Ako ne znate od kojih stvari krenuti,priskačemo vam u pomoć i donosimo popis 16 stvari kojih se možete riješiti već danas.

1. Katalozi i kuponi

I to svi oni kojima je istekao rok. Donji dio stolića u dnevnom boravku sigurno će izgledati puno urednije jednom kada pokupite naslagane papire.

2. Stari časopisi

Uvijek ih čuvamo za svaki slučaj, a realno, nikada ih ne prelistavamo iznova. Ako ih pak držite zbog djece kako bih ponijeli na likovni kada im zatreba ili kao zaštitu za stol kada, primjerice, presađujete biljke, dovoljno je da imate tri ili četiri primjerka.

3. Začini i hrana u limenci koju nećete iskoristiti

Razni sastojci za jela koji se ne mogu pokvariti vrlo brzo mogu postati stalni inventar vaše ostave. Bez previše razmišljanja izbacite sve što ne koristite te možete podijeliti prijateljima, susjedima, donirati...

4. Stara odjeća

Ovo pripada najčešćoj stavci u kategoriji "za svaki slučaj". Zašto u ormaru ne biste imali samo one komade robe koje obožavate i u kojima se uvijek osjećate ugodno, umjesto da svaki dan pretražujete između prosječnih komada robe koje ostavljate tamo za svaki slučaj.

5. Stare ukrasne vrećice i papiri za zamatanje

Koliko vam to zauzima prostora? Sigurno postoje vrećice i papiri koje ste imali priliku iskoristiti ali ste ih ipak vratili sa strane za neki drugi put. Također, vrećice iz skupih trgovina vjerojatno nećete tako brzo ponovno iskoristiti. Svih takvih materijala se možete riješiti, i u isto vrijeme napraviti dobru stvar - reciklirati ih zajedno sa starim časopisima.

6. Razbijene stvari koje planirate popraviti

Ako mjesecima čuvate tanjur, vazu, nakit, sat, laptop i slilčne stvari koje planirate popraviti - to se vjerojatno neće dogoditi. Radije se riješite toga i prekrižite s popisa jednu obavezu.

7. Plahte i stolnjaci koje više ne koristite

Ako imate stolnjake s mrljama koje se više ne mogu skinuti ili plahte koje cijelo vrijeme stoje na dnu ormara - vrijeme je da ih se riješite i oslobodite mjesto za nove udobne plahte i lijepe stolnjake.

8. Napukle i isprane šalice

Šalice su povoljan komad posuđa i vrlo lako ćete svoju staru zamijeniti novom, koja će vam s vremenom postati jednako draga.

9. DVD i VHS kasete

To vrijeme je odavno prošlo. Sve je dostupno online, a kutije pune starih snimljenih filmova na DVD-ima i VHS kasetama vam samo zauzimaju mjesto.

10. Višak kuhinjskih potrepština

Vjerojatno vam nije potrebno deset različitih vrsta kuhača. Umjesto da zauzimaju mjesto, ostavite dvije koje uvijek koristite. Isto napravite sa svim ostalim stvarima u kuhinji.

11. Modni dodaci koje niste dugo nosili

Ako niste dugo uklopili u svoju odjevnu kombinaciju neke naušnice, lančić, sunčane naočale, maramu, rajf i slično - znači da niti nećete. Riješite ih se i napravite mjesta za nove modne dodatke.

12. Letci restorana koji imaju dostavu

Gotovo su svi na internetu. Zato napravite mjesta na svom frižideru za vesele dječje crteže i magnete s putovanja.

13. Kutije koje su vam višak

Jednostavno ih iskoristite za ovaj popis stvari koje bacate, a višak - također bacite. Osobe koje se profesionalno bave organizacijom savjetuju da kutije kupujete samo kada zaista znate za što ih točno trebate, a ne obrnuto.

14. Tablete kojima je istekao rok trajanja

Ako imate ladicu ili kutiju sa starim antibioticima, sirupima i kremama - provjerite rok trajanja i riješite se svega što je neupotrebljivo jer ionako to više nikada nećete koristiti.

15. Kozmetički preprati kojima je istekao rok trajanja

Sjenila i ruževi starija od godinu dana ionako s vremenom izgube svoju teksturu i pigment, a sve one kreme i parfemi koje možda čuvate s vremenom promijene svoje sastojke od predugog stajanja.

16. Stari mobiteli i laptopi

Vjerojatno ih ne planirate popraviti niti koristiti. U redu je imati jedan mobitel za svaki slučaj, ali s razlogom ste ove stare mobitele i laptope zamijenili novima, stoga nema smisla čuvati ih.

Izvor: apartmenttherapy.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:54