OD UKLANJANJA MASNOĆE DO PRANJA

7 korisnih savjeta za čišćenje doma

 

Nema ljepšeg osjećaja od uživanja u netom renoviranom stanu u kojem se još osjeća miris svježe boje na zidovima, u kojem je sve novo, čisto i besprijekorno sređeno. Jednom riječju, kada je sve tip top. Nažalost, koliko se god trudili da naš dom bude uvijek besprijekorno sređen i nov, predmeti se u njemu korištenjem oštete, i ako ih ne možemo zamijeniti novim, potrebno ih je popraviti, očistiti ili pokrpati. Pritom, često posežemo za telefonom u nadi da ćemo naći dobrog majstora, koji će nam pomoći u rješavanju nastalih problema, a zapravo i nismo svjesni da većinu stvari možemo sami popraviti i to sredstvima koja su nam svakodnevno na raspolaganju. Naime, postoje kuhinjski proizvodi koji imaju dvije ili više uloga u domaćinstvu, što znači da ne morate posezati za novčanikom i juriti u trgovinu po skupocjena sredstva i alate kako biste riješili svoj novonastali problem, dovoljno je da pročitate ovaj članak do kraja i shvatit ćete da ih sve imate u kuhinji.

1. Sredstvo za pranje suđa

Koristiti se za uklanjanje masnih mrlja s tkanine

Ako i vaši ukućani vole jesti sendvič s majonezom na kauču ispred televizije, vrlo je vjerojatno vaša nova sofa ili prekrivač dobio pokoju masnu mrlju. No, ne brinite, jer sredstvom za pranje suđa, bez puno muke, možete nepoželjnu mrlju ukloniti. Nanesite deterdžent za posuđe izravno na mrlju. Utrljajte na zahvaćeno područje i pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim ubacite prema uputama s etikete u stroj za pranje rublja ili rukom isperite ostatak tekućeg deterdženta. P.S. Deterdžent mora biti na bazi petroleja.

2. Maslac ili krema od pčelinjeg voska i suncokretovog ulja

Koristi se za poliranje i popunjavanje manjih ogrebotina na drvenom namještaju

Oba proizvoda možete upotrijebiti na drvenom namještaju. Ako je vaš drveni namještaj izgubio svoj prvobitni sjaj i već pomalo izgleda dosadno, potrebno ga je osvježiti, a jedan od najlakših načina je navedenim sredstvima. Također, njima možete minimalizirati manje ogrebotine na drvenom namještaju.

3. Kava i orasi

Koriste se za pokrivanje ogrebotina na drvenom namještaju.

Jeste li znali da su kava i orasi čudotvorni pomagači kada je riječ o drvu? Utrljajte orah u ljuski i vlažnu kavu u ogrebotinu, a ona će biti daleko manje vidljiva.

4. Majoneza

Koristi se za uklanjanje bijelih "prstena" na drvenom namještaju

Ako se želite riješiti bijelih krugova nastalih od pića nakon druženja s ukućanima ili gostima, prvo morate utvrditi da li je otisak nov ili star. Ako je star svega jedan dan, lako ga možete osušiti toplim zrakom sušila za kosu. No, ako je otisak još uvijek prisutan, znači da morate posegnuti za majonezom. Lagano "umasirajte" manju količinu majoneze na otisak, a otisak će u 99 posto slučajeva nestati.

5. Vinski pluteni čepovi

Koriste se kao stabilizatori za stol ili klimavi namještaj na nogama

Klimavi stol može biti izuzetno iritantan, zar ne? Jasno, možete pokušati staviti komad papira, ali vjerujte nam, nema bolje stvari za rješavanje ovog problema od plutenog vinskog čepa. Vrlo ga jednostavno možete izrezati na male diskove i postaviti na gotovo svaku nogu namještaja. Osim što će zaustaviti iritantno klimanje, on se također koristi i kao zaštitni jastučić za noge namještaja.

6. Soda bikarbona

Koristi se za čišćenje i dezodoriranje gotovo svega u domu.

Ah, soda bikarbona! Osim što s njom možete očistiti gotovo sve površine u kuhinji, izvrstan je dodatak za pranje tekstilnih predmeta, a zahvaljujući svojem savršeno blagom abrazivnom svojstvu možete ju koristiti u svakom projektu čišćenja doma.

7. Ocat

Najbolje sredstvo za pranje prozora

Baš poput sode bikarbone, ocat je još jedan izvrstan pomagač u čišćenju doma. A jedna od najboljih primjena je za čišćenje prozora nakon bojenja, jer uklanja najtvrdokornije naslage. Izmiješajte jednake količine octa i vode, a zatim poprskajte po prljavim prozorima. Rezultat? Čisti prozori kakve već dugo niste imali.

Izvor: apartmenttherapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:12