NISTE NI SVJESNI

Ovih devet predmeta svi imamo u kući, a mogu potaknuti razne teške bolesti. Evo popisa...

 /SHUTTERSTOCK
Naizgled bezopasni predmeti sadrže tvari povezane s kroničnim bolestima i povećanim rizikom od raka
Naizgled bezopasni predmeti sadrže tvari povezane s kroničnim bolestima i povećanim rizikom od raka

Nekoliko stranih lifestyle magazina, blogova, ali i stranica pojedinih medicinara navode ovih devet predmeta u vašem domu koji navodno mogu povećati rizik od raka i drugih bolesti.

Naizgled bezazleni svakodnevni predmeti u vašem domu mogli bi skrivati toksične tvari povezane s hormonskim poremećajima, kroničnim upalama, pa čak i povećanim rizikom od raka. Stručnjaci upozoravaju na to da se najveći problem krije u dugotrajnom izlaganju kemikalijama koje svakodnevno koristimo – od plastike i posuđa do mirisnih svijeća i hrane iz konzerve, prenosi Slobodna Dalmacija.

Evo popisa...

1. Plastične posude za hranu

Mnoge plastične posude, osobito kad se zagrijavaju, mogu ispuštati kemikalije poput BPA i ftalata u hranu. Te tvari narušavaju hormonsku ravnotežu, mogu utjecati na plodnost, povećati otpornost na inzulin i potaknuti upalne procese u tijelu. Sigurnija su alternativa staklene ili nehrđajuće posude.

2. Posuđe s neprianjajućim premazom

Popularne tave s “non-stick” premazom, ako se pregriju ili oštete, mogu ispuštati PFAS spojeve, poznate i kao “vječne kemikalije”. Te se tvari nakupljaju u tijelu i povezane su s poremećajem rada štitnjače, slabljenjem imuniteta i većim rizikom od karcinoma.

3. Aluminijska folija

Kad se aluminijska folija koristi s vrućom, kiselom ili slanom hranom, aluminij može prodrijeti u jelo. Pretjerano izlaganje ovom metalu povezano je s oksidativnim stresom, oštećenjem živčanog sustava i potencijalnim utjecajem na zdravlje mozga.

4. Rafinirana biljna ulja

Ulja poput sojina, kukuruznog, suncokretova i repičina bogata su omega-6 masnoćama, koje lako oksidiraju pri visokim temperaturama. Time nastaju spojevi koji potiču kronične upale, oštećuju krvne žile i povećavaju rizik od metaboličkih i srčanih bolesti.

5. Plastične boce za višekratnu upotrebu

Plastične boce koje su izložene suncu ili toplini oslobađaju mikroplastiku i kemikalije koje utječu na hormone. Redovita konzumacija takve vode može utjecati na hormonsku ravnotežu, probavu i imunosni sustav. Najbolje je koristiti staklene ili metalne boce.

6. Hrana iz konzerve

Unutrašnjost mnogih limenki presvučena je slojem koji sadrži BPA ili slične tvari. Istraživanja sugeriraju da izloženost BPA-u može uzrokovati hormonske poremećaje, povećanje masnog tkiva na trbuhu, otpornost na inzulin i srčane probleme.

7. Mirisne svijeće

Iako stvaraju ugodnu atmosferu, brojne mirisne svijeće ispuštaju hlapljive organske spojeve (VOC) i sintetičke mirise koji zagađuju zrak u zatvorenom prostoru. Mogu izazvati glavobolje, iritaciju dišnih puteva i hormonske poremećaje. Bolji su izbor svijeće od sojina voska ili pčelinjeg voska, bez sintetičkih mirisa.

8. Plastične daske za rezanje

S vremenom se na plastičnim daskama stvaraju sitni urezi iz kojih se u hranu otpuštaju mikroplastične čestice. One se mogu taložiti u probavnom sustavu i uzrokovati upale. Najsigurniji su izbor drvene ili bambusove daske.

9. Ultraprocesirana hrana

Gotova jela, grickalice i industrijski proizvodi koncipirani su tako da budu ukusni, ali s malo hranjivih tvari. Njihova česta konzumacija izaziva poremećaje crijevne mikroflore, pretilost, inzulinsku rezistenciju i povećava rizik od raka, dijabetesa i srčanih bolesti.

Iako je nemoguće potpuno izbjeći sve štetne tvari, male promjene u svakodnevnim navikama mogu znatno smanjiti izloženost. Birajte prirodne materijale, svježu hranu i što manje plastike – jer vaše dugoročno zdravlje doslovno počinje kod kuće.

image

Svoj primjerak blagdanskog broja magazina D&D jednostavno naručite putem webshopa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2025 08:20