Blagovanje sa stilom

9 stvari koje svaka blagovaonica treba imati

 

Dobar ugođaj u blagovaonici i osmijeh na licima uzvanika za stolom zasigurno ćete dobiti zbog ukusnih jela koja ste s guštom spremali, ali i predmeta i stvarčica koje nisu u prvom planu i gotovo su neprimjetne, a odgovorne su za postizanje ugodnog ambijenta koji svi mi želimo u svom domu, a osobito kada imamo rodbinu i prijatelje u gostima. U nastavku doznajte koje su to stvarčice koja svaka blagovaonica mora imati.

Pomoćni stol

Bez obzira koliko je prostran vaš blagovaonski stol, uvijek je poželjno imati dodatni prostor u blizini stola na koji možete odložiti dodatne pladnjeve, hranu, pića i sve druge predmete koji vam mogu zakrčiti stol i stvoriti kaos. Može to biti polica, pomoćni stolić ili ormarić koji vam inače može poslužiti za pokazivanje omiljenih predmeta ili kućnih biljaka.

Vaza

Od grančica bora zimi do grana frezije ljeti neka vam omiljena vaza uvijek bude na stolu s lijepim aranžmanima tijekom cijele godine.

Svijeće

Ništa nije toliko romantično kao blagovaonica okupana mekim svjetlom svijeće. Mogu to biti duge elegantne svijeće ili puno malih lijepo dekoriranih. Ako pak želite postići dramatičnu atmosferu, svijeće neka vam budu u svijećnjacima različitih dimenzija.

Ogledalo

Ako je vaš prostor mali ili samo jednostavno želite da izgleda veći, ogledalom može dobiti dubinu i više svjetlosti u prostoriji. Prije nego ogledalo objesite na zid, isprobajte na kojoj poziciji najbolje reflektira.

Stolnjak

Hrana je uvijek ukusnija kada je poslužena na lijepom stolnjaku. Kao što i tanjuri uvijek bolje izgledaju kada su na servirnom tanjuru. Znate li što još bolje izgleda od papirnog ubrusa u krilu? Ubrus od tkanine.

Biljke

Zelenilo je uvijek dobro došlo u blagovaonici, naravno ovisno o veličini mogu to biti manje ili veće biljke na podu ili u visećim posudama na zidu.

Posuda za led

Nemojte prekidati večeru stalnim posjetom hladnjaku. Neka vam vino ili pjenušac uvijek stoje u elegantnoj posudi s ledom.

Pladnjevi

Ako poslužujete neki specijalitet, slobodno ga istaknite na svojem omiljenom pladnju. Osim toga, pladanj je pogodan za držanje najrazličitijih jela od kolača i torta do sira i krekera.

Luster

Kada kažemo 'luster', ne mislimo nužno na okićeni kristalni kojim bi se dičila i sama Maria-Antoinette već na središnju svjetiljku u prostoriji iznad stola. Može to biti jednostavna svjetiljka ili ekstravagantna, ovisno o stilu uređenja i vašim željama.

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:32