Paprat, bambus ili fikus?

A koje biljke odabrati za kupaonicu?

 

Kao što postoje pravila za uređenje određenih prostorija u stanu, izbor namještaja, materijala i oblika koji moraju odgovarati tom dotičnom prostoru, tako i prilikom odabira biljaka postoje pravila koja će biljka i gdje u našem domu najbolje uspjeti, kako ju treba njegovati da bi se to dogodilo, a što nikako ne smijemo učiniti. Kako su konačno počeli ljepši dani i svi su nekako automatski počeli razmišljati o zelenilu, danas vas podsjećamo kako možete ukrasiti kupaonicu biljkama.

Kupaonica je često vlažna prostorija, ukoliko ima dosta svjetla u nju ćemo smjestiti orhideje ili filodendrone, nefrolepis (paprati vole visoku vlagu zraka), a ukoliko nema puno svjetla smjestit ćemo sanseveriju.

Ako kupaonica ima veliki prozor i puno svjetla, i uz to recimo južnu orijentaciju, možemo u njoj uzgajati i sukulente. Nećemo ih možda uopće morati zalijevati, jednom u mjesec i pol, ili dva malo obilnije. Sukulenti skladište vodu u svom mesnatom tijelu i nije ih potrebno zalijevati po malo. Bolje ih je natopiti s vremena na vrijeme. Neka vas vodi pomisao na one tri kiše godišnje u vrućim i sušnim krajevima kada biljke moraju nadoknaditi protekli sušni period i preživjeti nadolazeći.

Uzrok uvenuća uglavnom je višak vode

Sanseveria Cylindrica, sukulentna biljka porijeklom iz Angole; nazivaju je afričko koplje. Zanimljivog je oblika, sivo-zelene boje, prugasta i glatka; najcešce naraste do metar visine, kao kućna biljka. U posljednje vrijeme popularna je uredska biljka, a evo i zbog čega – potrebno ju je zalijevati jednom ili dva puta mjesečno ljeti, a jednom mjesečno zimi! Kada ju zalijevamo najbolje ju je zaliti temeljito i dopustiti da se zemlja skroz prosuši prije sljedećeg zalijevanja. Nikako nemojte dopustiti da biljka stoji u vodi, a kad ostane vode u tanjuriću ili ukrasnoj tegli – obavezno uklonite višak vode.

Najčešci uzrok uvenuća ove biljke je višak vode. Ako ste u nedoumici treba li je zaliti, suzdržite se od zalijevanja. Prihranjujte je isključivo ljeti gnojivom za sobno bilje ili sukulente. Cvate jednom godišnje, idealna joj je sobna temperatura koja ne smije pasti ispod 10 °C. Vrlo je prilagodljiva, može uspijevati na puno svjetla, a uspijeva i u mračnijoj prostoriji bez puno danjeg svjetla. Sadite je u prozračni, tresetasti supstrat ili zemlju za sukulente i kaktuse. Presađujte jednom godišnje ili svake dvije godine, nikada u preveliku teglu.

Euphorbia Tirucalli je biljka s karakterom. Odmah treba izdati upozorenje – ova biljka je iz roda mljeciki i mlijeko koje ispušta prilikom lomljenja ili trganja grancica vrlo je otrovno! Ako primjerice istrljate oci s rukama koje su bile u doticaju s mlijekom mljecike možete ugroziti zdravlje svojih ociju ili zaraditi kožne reakcije. Poanta – ne držati je blizu djece.

Za održavanje je vrlo jednostavna, rijetko traži vodu, poželjno je prosušiti tlo gotovo u potpunosti izme u dva zalijevanja. Tlo mora biti ocjedito, ne smije stajati u vodi jer pritom dolazi do truljenja korijena. Ova biljka voli svjetlo, naravno, kao ni jedna sobna biljka ne voli direktno svjetlo. Smijete je orezivati, ali s dodatnim oprezom zbog otrovnog mlijeka koje ispušta. Kukci i nametnici je izbjegavaju što je veliki plus.

Nagle promjene izazivaju joj stres

Mini Orhideje Phalaenopsis – njima treba dosta svjetla, ali ne direktnog južnog; za njih je idealan istocni prozor. Ako nema dovoljno svjetla, lišce ce biti tamno i neće cvasti. Ako je tako, pronađite joj bolju poziciju, stavite ju bliže prozoru, ali nikako direktno na južni! Ove biljke vole tople i vlažne prostore, a centralno grijanje isušuje zrak.

Zbog toga ako imate u kupaonici dosta svjetla – to je idealno mjesto za njih. Ne vole oscilacije u temperaturi, nagle promjene, propuh, a presa ivanje im uzrokuje stres. Jednom u 2 godine dobro ih je presaditi, ali uvijek u supstrat za orhideje (puno kore drveta) i to nakon cvatnje. Zalijevati kad zracno korijenje poprimi sivkastu boju, najbolje ih je dobro natopiti i ocijediti. Za vrijeme cvatnje ih prihranjujte – duže ce cvasti.

Foto: Shotterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 21:00