Top savjeti

Odvodne odštopajte Coca-Colom, masnoću s odjeće uklonite u trenu... Brzo vikend čišćenje

 The Honest Company/Unsplash
Znamo da i sama pomisao na čišćenje stvara grč u želucu jer traje danima i rezultira muskulfiberom

Odakle krenuti, kako se organizirati, kojim sredstvima čistiti površine i pritom ne oštetiti namještaj te koja sredstva uopće koristiti, samo su neka od pitanja s kojima se susrećete već i prije uzimanja usisavača u ruke. Odgovori na sva pitanja ne trebaju vas brinuti jer se rješenje već krije u vašem domu. Naime, svakodnevnim, lako dostupnim namirnicama možete očistiti cijeli dom, uključujući i kamenac na sudoperu i tuš-kabini te naslage masnoće u pećnici, baš kao i prozore, namještaj, podove...

• COCA-COLA, KEČAP I MAJONEZA NISU SAMO ZA JELO I PIĆE

Predmete od mesinga s malo truda možete očistiti i uglancati kečapom (na mekanu krpicu nanesite kečap i trljajte do sjaja, a zatim isperite u toploj vodi i osušite čistom krpicom), dok mrlje od čaša na drvenim površinama skinite majonezom. Odvodne instalacije možete odštopati Coca-Colom.

image
Daiga Ellaby/Unsplash

• MRLJE NA ODJEĆI

Masne mrlje s odjeće uklonit ćete trljanjem mrlje bijelom kredom.

• ZA BOLJE OPRANU ODJEĆU

Dodavanjem šalice limunova soka u stroj za pranje rublja pospješit ćete djelovanje deterdženta.

• MRLJE NA PROZORIMA

Crne male točkice od izmeta muha i drugih insekata na prozorima očistite kapljicom parafinskog ulja na toploj i vlažnoj krpici. Ako na okvire prozora dodate par kapi eteričnog ulja lavande ili limunske trave, ona će otjerati razne insekte.

• KAMENAC NA APARATU ZA KAVU

Očistite mješavinom nerazrijeđenog octa. Uključite aparat da sav ocat prođe kroz njega, nakon toga 2 do 3 puta ponovite s vodom. Ista se mješavina može koristiti i za čišćenje glačala na paru ulijte ocat i pustite da prođe kroz glačalo, nakon toga 2 do 3 puta ponovite s vodom.

image
Crema Joe/Unsplash

• KAMENAC U PERILICI POSUĐA ILI RUBLJA

Ulijte 2 do 3 dl nerazrijeđenog bijelog octa direktno u praznu mašinu i stavite na program za osjetljivo posuđe/rublje.

• KAMENAC U KUHALU

Ulijte ocat, prokuhajte i prospite u odvod u koji ste prethodno sipali šaku sode bikarbone. Na taj ćete način odstraniti nakupine masnoće unutar cijevi, a time i neugodne mirise.

• VOSAK NA TVRDOJ PODLOZI

Toplim zrakom iz fena rastapa se vosak i samo se prebriše.

image
The Honest Company/Unsplash

• MRLJE NA ŠALICI

Mrlje od čaja na šalicama mogu se ukloniti limunovim sokom. Mrlje na rublju treba odmah dok su svježe natopiti ili istrljati hladnim mlijekom, a oprati na uobičajeni način. Mrlje na šalici za kavu očistite vlažnom soli, a mrlje na džezvi za kavu octom.

• MRLJE OD CRNOG VINA

Mrlju ne treba močiti. Treba je što prije posipati solju, utrljati i ostaviti da stoji oko 10 minuta. Nakon što se sol ukloni, ako mrlja nije u potpunosti nestala, istrljati još sokom od limuna ili otopinom limunske kiseline. Mrlje od crnog vina mogu se preliti s malo rakije, ostaviti da se osuše i zatim oprati. Mrlja se može preliti i bijelim vinom, a zatim očistiti limunovim sokom.

• NASLAGE NA TAVI

Zagorjele naslage na tavi ili grillu premažite pastom od sode i vode, ostavite da odstoji, postružite i operite. Kuhinjska sol također može koristiti za struganje prljavštine s posuđa.

• TIPKOVNICA

Prebrišite je krpom namočenom u alkohol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 06:26