SPAS OD KAOSA

‘Buffer’ ormarići su skriveni adut modernih kuhinja, neupadljivi su, a imaju vrlo važnu funkciju

Kuhinjski blok bez uređaja Marseille

 LESNINA XXXL
Obavezno ih uključite u nacrt ako će vam kuhinja biti ugaona da kasnije ne biste morali sanirati posljedice
Obavezno ih uključite u nacrt ako će vam kuhinja biti ugaona da kasnije ne biste morali sanirati posljedice

Zamislite samo koliko je scena iz serija i filmovima ostalo upamćeno upravo zbog kuhinje. Od vrckavih doručaka Lorelai i Rory u “Gilmoreicama” do nezaboravnih trenutaka u filmu “It’s Complicated” s Meryl Streep. Nije slučajno da istraživanja pokazuju kako se većina najvažnijih obiteljskih razgovora i spontanih trenutaka događa upravo oko kuhinjskog stola, a ne u dnevnoj sobi ili ispred televizora. Kuhinja je, bez pretjerivanja, stvarno srce svakog doma, mjesto gdje se, uz miris svježe kave ili zvuk sjeckanja povrća, dijele priče, stvaraju uspomene i grade obiteljske tradicije.

Da bi vam u njoj bilo gušt kuhati i jesti, kuhinja mora biti odraz vas, vašeg stila, karaktera, navika, a to se najbolje postiže kroz kuhinju po mjeri. Iako proces njezinog stvaranja možda zvuči izazovno, uz dobru pripremu i promišljene korak može biti vrlo uzbudljiv. A tek rezultat! Podići će vam motivaciju za kuhanje, čak i onda kada stvarno nemate volje.

Sve počinje idejom (i metrom)

Prvo pitanje koje si trebate postaviti jest što točno želite i kakva su vaša očekivanja od nove kuhinje. Najbolje bi bilo da sve to zapišete na papir te podijelite s ukućanima pa neka oni naprave isto. Tako ćete znati u čemu se slažete, a gdje se eventualno trebate naći na “pola puta”. Dogovori su vrlo važni kako kasnije ne bi bilo zamjeranja ni s jedne strane. Dakle, razmislite o cjelokupnom izgledu kuhinje, stilu, bojama, koliko vremena ćete u njoj provoditi, treba li vam više prostora za pohranu ili radnu površinu. Ili pak ako želite zaseban kutak za kavu i čaj. Razmislite o što više detalja i kako se oni uklapaju u cijelu priču.

Kada ste ideje materijalizirali na papiru, slijedi prvi najvažniji tehnički dio - precizno mjerenje prostora. Bez metra ne možete očekivati da će kuhinja biti onakva kakvu ste je zamislili, čak i ako je prostor velik. Najbolje bi bilo da angažirate stručnjaka, bilo obrtnika ili se obratite nekoj robnoj kući koja nudi usluge mjerenja i projektiranja kuhinje po mjeri. Primjerice, Lesnina XXXL nudi besplatan dolazak stručnjaka radi 3D plana, konzultacija i izmjere i to u svim poslovnicama diljem Hrvatske. Mjerenje kuhinje podrazumijeva dimenzije zidova, visinu stropa, pozicije vrata, prozora, te svih instalacija - struje, vode i plina ako ga imate te uzimanje u obzir odvoda za napu i dimnjaka. U ovom koraku iznimno je važno da se s majstorom dogovorite o položaju i broju utičnica kako poslije ne biste žalili.

Raspored je ključan

Sigurno ste čuli za takozvani kuhinjski trokut i pitali se zašto ga svi spominju. Naime, na njemu se temelji optimalna organizacija kuhinje te se minimalizira nepotrebno kretanje. Hladnjak, sudoper i štednjak čine vrhove zamišljenog trokuta. Drugim riječima, iz hladnjaka prvo vadite namirnice, potom ih u sudoperu perete i pripremate na radnoj plohi te ih na štednjaku/ploči kuhate. U tom slučaju ne morate prelaziti velike udaljenosti ili zaobilaziti prepreke, što štedi vrijeme i energiju, a kuhanje čini ugodnijim i sigurnijim.

image
LESNINA XXXL

Ako nikako ne možete osigurati kuhinjski trokut, postoje alternative. Praktičan raspored za ugaone kuhinje je sudoper i perilica u jednom kraku, pećnica pod pločom, a hladnjak na drugom kraku, s obaveznim buffer ormarićem između hladnjaka i štednjaka zbog toplinskih razlika. Ako pak imate usku ili izduženu kuhinju, svi elementi postavljaju se u ravnu liniju uz jedan zid.

Osim toga, obratite pozornost da ima dovoljno radne površine između ključnih elemenata, visinu radne ploče, pristupačnost uređaja i ormarića, pravilnu rasvjetu radnih zona te ima li prostora za kuhinjski otok ako ga želite.

Temelj dugovječnosti

U procesu realizacije kuhinje po mjeri jedna od najvažnijih odluka je odabir materijala za kuhinjske elemente i radne površine. Materijal izravno utječe na trajnost i otpornost na vlagu, toplinu, udarce i kemikalije, jednostavnost i učestalost održavanja, kao i estetiku i mogućnost prilagodbe interijera. Jer sigurno ne želite nakon nekoliko godina mijenjati cijelu kuhinju zbog jedne krive odluke.

image
LESNINA XXXL

Najčešće korišteni materijali za kuhinjske elemente su iveral, medijapan i puno drvo. Iveral je laminirana iverica te se nudi za povoljnije fronte. Površina joj je vrlo otporna na vlagu i habanje zbog melaminske folije ili akrila. Medijapan (MDF) je gusta vlaknasta ploča, često lakirana u mat ili visoki sjaj zbog čega omogućuje izradu modernih, glatkih i bezvremenskih fronti. Otpornost na vlagu i udarce kod medijapana je nešto veća nego kod iverala, što pak utječe na cijenu. Puno drvo je najizdržljiviji i najskuplji materijal te u prostor unosi unosi toplinu i luksuz koja se ne može mjeriti s ičim drugim. Drveni elementi odlično odgovaraju kuhinjama u rustikalnom ili klasičnom stilu, ali zahtijevaju više održavanja i zaštite od vlage.

U Lesnini XXXL možete pronaći širok izbor kuhinja po mjeri, s mogućnošću kombiniranja različitih materijala, boja i završnih obrada, od povoljnijih blok kuhinja do ekskluzivnih modela renomiranih brendova poput Dieter Knoll Collection, C‘elina, Welnova i Novel. Također imate mogućnost kupnje zasebnih elemenata poput onih za ugradbene uređaje i bifee.

Što se tiče radnih ploča, kod njih je najvažnija izdržljivost jer upravo na njima svakodnevno sjeckate, režete, mijesite i pripremate hranu. Radne ploče u dekoru hrasta ili antracita (28 do 38 mm debljine) čest su izbor za moderan i topao izgled, dok su one od kvarca ili mramora idealne su za antibakterijsku, otpornu površinu na ogrebotine i toplinu. Svakako pripazite da se radna ploča uklapa u estetiku kuhinje.

Središte druženja

Središnji element modernih kuhinja svakako je kuhinjski otok jer je multifunkcionalan - na njemu možemo pripremati hranu, jesti, ali i raditi te se oko njega družiti s prijateljima i obitelji. Ako imate mjesta za njega, bilo bi šteta ne uključiti ga u prostor. U otok se mogu ugraditi ladice, ormarići ili police, ali i razni uređaji, sudoper, perilica posuđa ili ploča za kuhanje, čime se dobiva više prostora za spremanje posuđa, pribora, namirnica te olakšava rad.

Minimalna širina funkcionalnog otoka je oko 60 cm, ali za ugodniji rad preporučuje se 90 do 120 cm. Duljina ovisi o veličini kuhinje i potrebama, ali svakako treba paziti da otok ne pretrpa prostor. Ostavite najmanje 90 do 120 cm slobodnog prostora sa svih strana kako biste se mogli nesmetano kretati oko otoka i normalno otvarati ormariće.

Rasvjeta nije zanemariva

Prošlo je doba kada je jedina rasvjeta u kuhinji bilo centralno svjetlo na stropu. Ono jest važno, ali nije najvažnije. Dobro raspoređena rasvjetna tijela u kuhinji važna su ne samo za preciznu i sigurnu pripremu hrane, nego i za doživljaj prostora, atmosferu i estetiku. Kvalitetna rasvjeta dijeli se na opću, usmjerenu i dekorativnu. Opća su obično glavna stropna svjetla ili LED paneli koji ravnomjerno osvjetljuju cijeli prostor. Ova rasvjeta je temelj, ali nije dovoljna za sve zadatke u kuhinji.

Usmjerena (radna) rasvjeta su LED trake ispod gornjih elemenata, reflektori ili ugradbena svjetla iznad radnih površina, sudopera i štednjaka. Daju izravno svjetlo tamo gdje je najpotrebnije, čime se eliminiraju sjene koje nastaju kad stojite ispod opće rasvjete, što je ključno za sigurnost i preciznost. Pod dekorativnu rasvjetu spadaju, primjerice, viseće lampe iznad kuhinjskog otoka, LED trake u staklenim vitrinama ili na podnožju elemenata. Dekorativna rasvjeta stvara ugodnu atmosferu i naglašava dizajn kuhinje, a može poslužiti i kao ambijentalno svjetlo u večernjim satima.

Ugradbeni ili samostojeći?

Kada dođe vrijeme za odabir uređaja, razmislite o svojim navikama, potrebama te želite li ugradbene ili samostojeće. Svaka opcija ima svoje prednosti i specifičnosti, a pravi izbor ovisi o veličini prostora, željenom stilu i budžetu. Ugradbeni uređaji omogućuju skladan izgled i štede prostor, dok su samostojeći često povoljniji i lakši za zamjenu. Također, u malim i uskim prostorima ugradbeni aparati su praktičniji jer daju maksimalnu iskoristivost prostora i uredan izgled. Za eklektične ili vintage kuhinje, samostojeći uređaji svakako mogu biti zanimljiv detalj.

Lesnina XXXL nudi širok asortiman uređaja renomiranih brendova poput AEG, Bosch, Liebherr i Dieter Knoll – od hladnjaka, pećnica, ploča za kuhanje, perilica posuđa, napa do malih kuhinjskih aparata.

image
LESNINA XXXL

Pri odabiru sudopera i slavina, vodite računa o tome da veličinom odgovaraju radnoj ploči i kuhinji. U manjim prostorima praktičniji su jednostruki sudoperi, dok su dvostruki idealni za veće kuhinje i one koji često kuhaju, jer omogućuju istovremeno pranje i pripremu hrane. Što

se tiče materijala, najpopularniji je nehrđajući čelik zbog izdržljivosti, otpornosti na mrlje i ogrebotine te jednostavnog održavanja. Ipak, sve su popularniji sudoperi od granita, kompozitnih materijala, keramike i kamena. Prije kupnje provjerite broj otvora na sudoperu i kompatibilnost s debljinom radne ploče, a kod slavine pazite da doseže oba korita ako kupujete dvostruki sudoper.

image
LESNINA XXXL

image
LESNINA XXXL

Svaki centimetar je važan

Kako bi kuhinja bila praktična, pregledna i ugodna za korištenje, jednako je važno misliti na prostor pohrane. Što to znači? Da svaki centimetar kuhinje treba biti iskorišten na najbolji mogući način. Planiranje pohrane započinje analizom navika i potreba: koliko često kuhate, koliko kupujete namirnica, što vam treba od posuđa (ili koliko ga već imate) te koje uređaje i pribor svakodnevno koristite. Za maksimalnu iskoristivost vertikalnog prostora idealni su visoki ormarići do stropa, a kutni elementi s rotirajućim policama ili izvlačnim mehanizmima pretvaraju teško dostupne kutove u lako dostupna skladišta.

Nadalje, izvlačne ladice različitih dubina odlične su za pribor, začine i posuđe jer olakšavaju preglednost i pristup svemu što vam treba. Svakako imajte na pameti i koš za smeće. Ako imate mjesta u elementima, smjestite ga ispod sudopera. U suprotnom mu nađite optimalno mjesto u nekom kutu. Osim toga, posebno su korisni pametni sustavi za pohranu - viseće police, držači za tanjure, izvlačne police za boce ili začine te organizatori za ladice i ormariće. U malim kuhinjama svaki manji prostor, kao što je onaj iznad hladnjaka, ispod sudopera ili u uskim vertikalama, može biti dodatno mjesto za spremanje.

Šećer na kraju

I na kraju dolazi mnogima najzabavniji dio - odabir posuđa, pribora i dodataka. Kvalitetan i funkcionalan kuhinjski pribor štedi vrijeme i olakšava pripremu jela te daje taj neodoljiv završni touch svakoj kuhinji. Kad kupujete tave i lonce, obratite pozornost da su od izdržljivih materijala poput nehrđajućeg čelika jer se jednostavno pere, siguran je za zdravlje i dugo traje.

Lesnina XXXL u ponudi ima setove lonaca i tava koji su prilagođeni različitim načinima kuhanja, od pečenja do kuhanja na pari, što olakšava pripremu raznovrsnih jela.

Ne zaboravite ni na noževe - staple svake kuhinje. Dobro je imati nekoliko noževa za različitu namjenu te ih držati u posebnim držačima kako ne bi izgubili na funkcionalnosti. Mlinci za sol i papar u modernim bojama, praktične i lijepe posude za pohranu hrane, kuhinjske krpe sa zanimljivim motivima, estetski usklađeni tanjuri, zdjele, čaše i pribor za jelo - sve to doprinosi ugodnoj atmosferi za stolom, ali i procesu pripremanja obroka u novoj kuhinji!


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lesnine XXXL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2025 17:58