SJAJ BEZ TRUDA

Otkrijte tajnu savršeno čiste indukcijske ploče: ‘Svi griješe u jednom i tako im se kvari‘

 ANDRIY POPOV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA/ANDRIY POPOV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA
Pravilno čišćenje produžuje vijek i čuva izgled vašeg štednjaka, ali mnogi griješe u osnovnim koracima
Pravilno čišćenje produžuje vijek i čuva izgled vašeg štednjaka, ali mnogi griješe u osnovnim koracima

Jedna od najvećih prednosti indukcijskih ploča za kuhanje jest njihova jednostavnost održavanja u usporedbi s klasičnim plinskim štednjacima. Iako u pravilu zahtijevaju manje održavanja, to ne znači da ih nije potrebno redovito čistiti. Upravo su pravilno i dosljedno čišćenje ključni za dugotrajan i učinkovit rad uređaja. Kako bi to bilo što brže i uspješnije, portal Southern Living upitao je stručnjake za savjet.

Oni su istaknuli da se redovitim uklanjanjem masnoće, ostataka hrane i nečistoća sprječava stvaranje zamućenog izgleda te osigurava optimalna funkcionalnost ploče. Marla Mock, predsjednica tvrtke za čišćenje i organizaciju Molly Maid, naglašava da zanemarivanje čišćenja može negativno utjecati na izvedbu indukcijske ploče, ali i skratiti njezin vijek trajanja.

Prodavačica konačno otkrila zašto kupci i dalje odgađaju prelazak na indukciju: ‘Najviše se boje jedne stvari...‘

Kako funkcionira indukcijska ploča

Indukcijsko kuhanje bitno se razlikuje od plinskog i električnog jer se posuđe zagrijava izravno putem elektromagnetske indukcije. Energija nastala u elektromagnetskom polju ispod staklene površine izravno zagrijava dno posude, dok sama ploča ostaje relativno hladna.

image
LILIYA FILAKHTOVA/ALAMY/PROFIMEDIA/LILIYA FILAKHTOVA/ALAMY/PROFIMEDIA

Takav način rada donosi niz prednosti. Budući da se toplina prenosi isključivo na posuđe, indukcija je znatno energetski učinkovitija i brža od drugih metoda kuhanja. Osim toga, omogućuje iznimnu preciznost u kontroli temperature i ravnomjerno kuhanje. Posebno se ističe brzina zagrijavanja, primjerice kod zakuhavanja vode, gdje indukcija pokazuje izrazitu učinkovitost.

Indukcijske ploče smatraju se i sigurnijom opcijom jer se površina ne zagrijava izravno, što smanjuje rizik od opeklina. S ekološkog aspekta dodatna je prednost to što ne dolazi do ispuštanja plinova u zrak, čime se poboljšava kvaliteta zraka u prostoru.

Za pravilno održavanje indukcijske ploče preporučuju se sljedeći materijali

krpa od mikrovlakana

blago sredstvo za čišćenje ili deterdžent za posuđe

sredstvo za čišćenje staklenih ploča

krema za poliranje ploča za kuhanje

Redovito čišćenje – osnovni koraci

Prije čišćenja potrebno je provjeriti je li ploča isključena i potpuno ohlađena. Površinu je zatim preporučljivo obrisati mekom ili krpom od mikrovlakana kako bi se uklonile mrvice i labavi ostaci. Nakon toga, krpu treba navlažiti toplom vodom i nanijeti blago sredstvo za čišćenje.

Površina se čisti kružnim pokretima, pri čemu treba izbjegavati abrazivna sredstva i grube spužve koje mogu oštetiti staklo. Na kraju se ploča ispire i suši čistom, mekom krpom.

Jeste li čuli za nevidljive indukcijske ploče? Evo što trebate razmotriti ako ih želite u svojoj kuhinji

Uklanjanje tvrdokornih mrlja i tragova

Kod zagorjele hrane ili tvrdokornih mrlja preporučuje se korištenje specijaliziranih sredstava, poput sredstva za čišćenje keramike i nehrđajućeg čelika, uz strogo pridržavanje uputa proizvođača. Sredstvo se ostavlja nekoliko minuta da djeluje, a zatim se uklanja vlažnom krpom od mikrovlakana.

Kao prirodna alternativa često se koristi kombinacija bijelog octa i sode bikarbone. Stručnjaci ističu da ova mješavina učinkovito uklanja mrlje bez oštećenja površine. Kod ljepljivih ili jače zagorenih ostataka moguće je koristiti i silikonski strugač, ali uz izniman oprez kako bi se izbjegla oštećenja stakla.

image

Budući da se toplina prenosi isključivo na posuđe, indukcija je znatno energetski učinkovitija i brža od drugih metoda kuhanja

ANDREY KOBYLKO/ALAMY/PROFIMEDIA/ANDREY KOBYLKO/ALAMY/PROFIMEDIA

Savjeti za dugotrajno održavanje

Redovito čišćenje, osobito odmah nakon prolijevanja, sprječava stvrdnjavanje ostataka hrane i stvaranje tvrdokornih naslaga. Također se naglašava važnost pridržavanja preporuka proizvođača vezanih uz njegu i održavanje uređaja.

Jedna od najčešćih pogrešaka je korištenje abrazivnih sredstava, grubih spužvi ili sredstava namijenjenih čišćenju pećnica. Takvi proizvodi mogu trajno oštetiti staklenu površinu indukcijske ploče. Osim toga, važno je koristiti isključivo feromagnetsko posuđe, poput nehrđajućeg čelika, lijevanog željeza i ugljičnog čelika, kako bi ploča pravilno funkcionirala.

Najčešća pitanja i nedoumice

Koliko često je potrebno temeljito čistiti indukcijsku ploču?

Preporučuje se čišćenje odmah nakon prolijevanja. Budući da se površina indukcijske ploče ne zagrijava kao kod drugih vrsta kuhanja, prolivena tekućina nema vremena stvrdnuti se, što znatno olakšava održavanje.

Jesu li sredstva za čišćenje stakla prikladna za indukcijske ploče?

Ovisi o sastavu sredstva. Mnogi proizvodi za staklo sadrže amonijak, koji može biti preagresivan i dugoročno oštetiti površinu. Stručnjaci preporučuju sredstva posebno formulirana za indukcijske ploče ili prirodne alternative poput sode bikarbone i octa.

Kako ukloniti zagorjelu hranu bez oštećenja površine?

Zagorjela područja najprije se mogu tretirati bijelim octom kako bi se omekšali ostaci masnoće i hrane. Nakon nekoliko minuta ostatke je moguće pažljivo ukloniti strugačem za ploče. Ako tragovi i dalje ostanu vidljivi, preporučuje se nanošenje neabrazivnog sredstva ili paste od sode bikarbone i vode, uz nježno čišćenje mekom spužvom ili krpom od mikrovlakana.

image

Svoj primjerak blagdanskog broja magazina D&D jednostavno naručite putem webshopa!

D&D
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2025 06:05