Drveni kuhinjski pribor - daske za rezanje, kuhače, valjci za tijesto, žlice, hvataljke i slični drveni predmeti - zauzimaju posebno mjesto u svakoj kuhinji. Osim što u prostor unose dašak topline, funkcionalni su, trajni i sigurni za pripremu hrane. Ipak, kako bi vam dugo trajali i njihova čistoća ne bi dolazila pod znak sumnje, važno je pravilno ih održavati.
Drvo je prirodan materijal koji, za razliku od plastike ili metala, ‘diše‘, upija vlagu i mirise te može reagirati na toplinu i kemikalije. I baš zato zahtijeva pažljivije rukovanje i redovitu njegu; nakon svake upotrebe, drveni pribor treba odmah oprati toplom vodom i blagim sapunom. Nikada ga ne ostavljajte da stoji u vodi ili u sudoperu jer prekomjerno upijanje vlage uzrokuje bubrenje, pucanje i deformaciju drva.
Isto tako, izbjegavajte pranje drvenih predmeta u perilici posuđa - visoke temperature i dugi ciklusi pranja izuzetno su štetni za drvo. Kad perete daske ili kuhače, koristite mekšu spužvicu, a izbjegavajte grube žice koje mogu oštetiti površinski sloj i učiniti drvo podložnijim upijanju bakterija.
Nakon pranja, sušenje je jednako važno kao i samo pranje. Preporuka je da daske i pribor odmah obrišete suhom krpom, a potom ih ostavite da se do kraja osuše na zraku - ali nikad ne pokušavajte ubrzati proces sušenja tako da dasku ili drveni kuhinjski pribor stavite previše blizu izvoru topline (poput radijatora, pećnice ili izravne sunčeve svjetlosti). Naglo sušenje može uzrokovati pucanje, što će nepovratno oštetiti drveni pribor.
Za dubinsko čišćenje i uklanjanje neugodnih mirisa, osobito s daski za rezanje koje su došle u kontakt s mesom, lukom ili ribom, koristite prirodne sastojke poput limuna, sode bikarbone i octa. Povremeno pređite dasku polovicom limuna na koju ste posuli malo soli ili sode, ostavite da djeluje nekoliko minuta i isperite. Ocat razrijeđen u vodi također djeluje antibakterijski i može pomoći u održavanju higijene, no nemojte ga koristiti prečesto jer može isušiti drvo.
Iako čišćenje i sušenje čuvaju higijenu, dugovječnost drvenog pribora osigurava redovita njega - prije svega, nauljivanje. Suho drvo lakše puca, a ulje mu vraća elastičnost, štiti ga od vlage i sprječava upijanje mirisa i boja. Preporučuje se korištenje mineralnog ulja koje je sigurno za kontakt s hranom, ali možete koristiti i specijalna ulja za njegu drvenih površina u kuhinji, poput orahovog ili kokosovog ulja (rafiniranog, bez mirisa) ili pčelinjeg voska. Ipak, nemojte koristiti maslinovo ulje; iako lako dostupno, ne preporučuje se jer s vremenom može užegnuti i razviti neugodan miris.
Proces uljenja jednostavan je: čistu i potpuno suhu dasku ili kuhaču natrljajte uljem pomoću papirnatog ručnika ili meke tkanine, ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini i ostavite nekoliko sati ili preko noći da se dobro upije. Višak ulja kasnije obrišite suhom krpom. Učestalost ove njege ovisi o učestalosti korištenja; preporuka je jednom mjesečno za intenzivno korištene daske, svaka 2 do 3 mjeseca za ostali pribor.
Važno je i pravilno skladištenje. Daske držite uspravno kako bi imale dotok zraka i kako bi se spriječilo nakupljanje vlage. Drvene kuhače i pribor spremite u posude koje omogućuju protok zraka, a ne u zatvorene ladice dok su još imalo vlažne. Ako primijetite napukline, udubljenja ili promjene boje koje ne nestaju ni nakon čišćenja i uljenja, vrijeme je da razmislite o zamjeni jer se u tim oštećenjima mogu nakupljati bakterije.
Ako ste jedan od onih entuzijasta (i sretnika) koji se bave izradom vlastitog drvenog pribora ili daski, završnu biste obradu trebali odraditi finim brušenjem i korištenjem prirodnih zaštitnih premaza. Izbjegavajte lakove i boje koji nisu namijenjeni kontaktu s hranom, pa će vaše daske biti ne samo funkcionalne, već i zdrave i oku ugodne.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....