UKRADI IDEJU

Dizajn najljepših kućnih knjižnica i polica za dom

Ovo je naš izbor najljepših kućnih knjižnica i polica za dom

Ako su oči zrcala duše, kućna je knjižnica odraz ukusa vlasnika. Ne treba biti najurednija, najprostranija i najvažnija. Bitno je da oslikava vas i vašu osobnost, kako izgledom tako i sadržajem, i da služi svrsi. Upravo zato vam u nastavku donosimo prijedloge i savjete kako do savršene knjižnice, bez obzira s koliko prostora raspolažete.

Ako ste strastveni ljubitelj knjiga, onda ste sigurno do sada naišli na problem zvani manjak prostora. Knjige se skupljaju godinama, prenose s koljena na koljeno i ubrzo postanu nezamjenjiv dio vašeg doma koji zapravo zauzima dosta prostora, ma koliko se činilo da to nije tako. Sretnici s više kvadrata često imaju kompletnu prostoriju rezerviranu i uređenu isključivo za knjige. Ipak, mnogi nemaju tu privilegiju, pa u sklopu svojih stanova moraju pronaći kutak koji će zadovoljiti osnovne potrebe. U tu svrhu koriste se razni kutovi i slobodni zidovi.

Police za knjige: dimenzije i pozicioniranje

Svaka knjižnica je priča za sebe i priča o njenom vlasniku. Kako sadržajem, tako i detaljima, urednošću, načinom slaganja i generalnim izgledom. Ako imate prostora u svom stanu, vrlo lako možete odvojiti jedan ugao koji ćete prilagoditi svojim čitalačkim potrebama. Ako vam, ipak, to nije primat, onda je smještaj police na nekom udaljenom i nebitnom dijelu zida najbolja opcija.

Postoje i praktične opcije poput smještanja knjižnice ispod stepenica ili ispod kosine krova ako živite u potkrovlju. Čak je i prostor ispod prozora iskoristiv u ove svrhe ako vam ne treba za nešto drugo.

Ugođaj koji će knjižnica ostaviti na vas ovisi o detaljima i rasporedu, koji sami stvarate na svojim policama. Knjige poredan vertikalno izgledaju ozbiljnije od onih složenih horizontalno. A moguće je i kombinirati obje varijante kako bi se razbila formalnost i stvorio osjećaj razigranosti.

Knjižnica domu daju dašak elegancije

Bez obzira na veličinu i poziciju, kućna će knjižnica unijeti dašak glamura u svaki prostor. Ona čini prostor elegantnijim, intimnijim i zanimljivijim. Postoje čak i tapete s motivom knjiga koje neki postavljaju u svoje domove kako bi dobili taj osjećaj u prostoru.

Izvor: marieclaire

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 14:05