Kako se pripremiti za kupnju stana?

DOBRA PRIPREMA ZLATA VRIJEDI Deset savjeta za sve koji kupuju stan do 80 kvadrata

Agencija Biliškov nekretnine sastavila je listu za kupce na tržištu  na kojem nema viška kvalitetne ponude

Jasna Biliškov Barun, direktorica Biliškov nekretnina u Zagrebu

www.biliskov.com

U posljednje dvije godine cijene stanova su porasle, ali i ponuda je limitirana, što svakako zadaje glavobolju kupcima. U gradovima postoji višak potražnje za stambenim nekretninama veličine do 80-ak kvadrata zbog čega su mnogi kupci često u situaciji da čekaju da se na tržištu pojavi prava nekretnina po realnoj cijeni. Tako je i ovih mjeseci uoči novog vala subvencioniranih kredita.

- Kada se pojavi takav poželjan stan, kupci uglavnom vode borbu s ponudama, što dovodi do razočaranja i frustracije mnogih jer im je nekretnina pobjegla - kaže Jasna Biliškov Barun, direktorica Biliškov nekretnina u Zagrebu.

Biliškov Barun sastavila je listu od deset podataka i savjeta koje kupac na tržištu s viškom potražnje treba u startu znati. Prvi je savjet - razradite budžetiranje i provjerite svoju kreditnu sposobnost.

Odvojite želje i potrebe. To znači kada se kupuje nekretnina na zahtjevnom tržištu kao što je današnje, važno je što prije shvatiti da se mora napustiti neke od svojih želja i usredotočiti na potrebe, kaže Biliškov Barun

LOKALNA AGENCIJA

- Prije planiranja kupnje nekretnine vrlo je važno odrediti kolikim budžetom raspolažete i napraviti plan isplate. Koliko imate gotovine? Koliki kredit morate podignuti? Koji su uvjeti banke, kamatna stopa, otplatni plan, instrumenti osiguranja... Dok sve to niste detaljno isplanirali, nemojte niti ulaziti u proces potražnje nekretnine - kaže Biliškov Barun.

Na tržištu na kojem nema viška kvalitetne ponude važno je, dodaje, da kupac pravodobno shvati da nije vrijeme za niske ponude.

- Nemojte gledati nekretnine koje za više od desetak posto prelaze vaš budžet. Nada da će prodavatelj drastično spustiti cijenu nije realna te gubite dragocjeno vrijeme na jalove obilaske. Na tržištu s precijenjenim nekretninama, kada se pojavi ona realna, proda se u roku od nekoliko dana po punoj traženoj cijeni i zato morate biti spremni brzo reagirati - kaže Biliškov Barun.

Kao drugo, poželjna je suradnja s iskusnom lokalnom agencijom za nekretnine. Iskusan i stručan agent detaljno poznaje pojedino tržište na kojem radi - od realnih cijena do nekretnina koje bi uskoro mogle biti na tržištu. Registrirani kupci agencije Biliškov nekretnine, primjerice, imaju pogodnost da prvi saznaju za nekretninu kakvu traže, prije nego što se počne oglašavati.

Treći je savjet - istražite stanje na tržištu u preferiranom dijelu grada.

- Ako znate kakvu nekretninu tražite i koju lokaciju preferirate, dobro je da istražite stanje na tržištu. Vaš agent za nekretnine može vam dati uvid u nekretnine i cijene koje su nedavno prodane na određenoj lokaciji, što će vam svakako dati jasniju sliku što možete očekivati, ali i pripremiti vas za buduće davanje ponude za kupnju doma - kaže Biliškov Barun.

Kao četvrto - odvojite želje i potrebe. To znači kada se kupuje nekretnina na zahtjevnom tržištu kao što je današnje, važno je što prije shvatiti da se mora napustiti neke od svojih želja i usredotočiti se na potrebe. Vrlo je vjerojatno da će se morati napraviti kompromis u vidu lokacije, stanja i opremljenosti nekretnine ili katnosti.

- Napravite popis svojih potreba i ako se na tržištu pojavi nekretnina koja odgovara stavkama na popisu, dogovorite razgledavanje - savjetuje.

Potom, kao peto - u svakoj nekretnini koju odlučite razgledati potražite potencijal.

ARHITEKTI

- Kod razgledavanja budite otvoreni. Iako možda ne možete promijeniti izgled zgrade, ipak postoji cijeli niz stvari na koje možete utjecati. Svaka nekretnina ima potencijal, samo ga neki vide, a neki ne. Pokušajte vizualizirati vlastite želje i uređenje ili potražite pomoć arhitekta i dizajnera interijera. Ako je nekretnina zapuštena ili pretrpana starim masivnim namještajem pa izgleda tamno i skučeno, tu je vaša prilika jer većina ljudi neće vidjeti potencijal - objašnjava Jasna Biliškov Barun.

Savjeti šest i sedam bili bi - zbližite se s prodavateljem i budite fleksibilni.

- Često prodavatelj odluči prodati stan onom kupcu koji mu je simpatičniji, ponekad čak i za nižu cijenu. Dajte prodavatelju do znanja da vam se sviđa njegov dom i da vidite svoju obitelj da živi u njemu. Nije loše saznati koji su planovi prodavatelja nakon prodaje. Možda želi što prije dobiti novac i preseliti se pa će veći iznos predujma i brza isplata igrati ulogu, a možda mu treba vremena za iseljenje jer čeka gradnju nove nekretnine. U svakom slučaju, fleksibilnost znači dodatne bodove kod prodavatelja - kaže Biliškov Barun.

Osmi savjet glasi - budite spremni brzo reagirati.

ZLATNO PRAVILO

- Često kupci odgađaju dati ponudu za nekretninu jer smatraju da moraju znati sve o nekretnini prije nego što daju ponudu. Ponuda nije obvezujuća ni za jednu stranu, a pregovori o cijeni uglavnom potraju nekoliko dana. U prednosti su svakako kupci koji brzo reagiraju i daju ponudu - dodaje.

Deveto je pravilo - ponudite veću kaparu i brzu isplatu.

- Prilikom davanja ponude, ako ste u mogućnosti, ponudite veći iznos predujma jer to pokazuje vašu ozbiljnost. Iznos predujma i mogućnost za brzu isplatu kupoprodajne cijene može biti odlučujući faktor u kupnji odabrane nekretnine čak i ako postoji više ponuda. Ako je predujam veći i isplata cjelokupnog iznosa brza, veća je vjerojatnost da će vaša ponuda biti prihvaćena - savjetuje Biliškov Barun.

A living room decorated in light tones with a sofa, a floor lamp and pictures on the wall
living4media

I za kraj, kao deseto, jedno “zlatno” pravilo: ne kupujte nekretninu koja vam nije “sjela”.

- Samo zato što je teško doći do dobre nekretnine po realnoj cijeni ne znači da morate kupiti ono što vam se ne sviđa. Kupnja nekretnine jedna je od najvažnijih i najskupljih životnih odluka, stoga je bolje ne požaliti, nego čekati ako treba - zaključuje Jasna Biliškov Barun.

Foto: Shutterstock, iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:38