SVAGUŠA: NISAM JA!

Austrijanka: Od bivšeg predsjednika Hajduka kupila sam stan za 950.000 €, ali on ne želi izaći!

Riječ je o stanu u novoizgrađenoj luksuznoj zgradi s bazenom u kojem bivši predsjednik Hajduka još uvijek živi
 /Jakov Prkić/cropix

Austrijska državljanka hrvatskog porijekla Violeta Schonger je više puta po medijima izjavljivala kako ima velikih problema s bivšim predsjednikom Hajduka Joškom Svagušom koji se, po njenim riječima, ne želi iseliti iz stana kojeg je od njega kupila na splitskom predjelu Duilovo u kolovozu 2020. godine za iznos od 950 tisuća eura, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o stanu u novoizgrađenoj luksuznoj zgradi s bazenom u kojem Svaguša još uvijek živi, a Violeta živi doslovce u njegovom susjedstvu jer je kupila još jedan stan u neposrednoj blizini.

Njezina sudska borba sa Svagušom traje pune dvije godine.

Kako je Schonger svojevremeno rekla tjedniku Nacional, problemi su počeli nekoliko mjeseci od kupnje stana.

- Svaguša je nakon prodaje od mene zatražio ključ stana pod izlikom da iz njega mora pokupiti svoje stvari i namještaj. U dobroj vjeri dala sam mu ključ, no umjesto da mi ga vrati, on je promijenio brave i ostao živjeti u stanu. Tamo je i danas - rekla je Violeta Schonger Nacionalu i dodala da je nakon bespravnog useljenja pozvala policiju, koja se ogradila od slučaja i uputila je na sud.

Tvrdi da sud do beskraja oteže s postupkom, ne događa se ništa, te da je pokušala sa Svagušom mirno riješiti spor i zatražila da se iseli, no on je to odbio te, kaže, ‘i dalje bespravno živi u mojem stanu‘.

Violeta je ogorčena i što su djelatnici Elektrodalmacije Split, splitske podružnice HEP Grupe, bez njenog znanja, samovoljno uključili brojilo stana koji je kupila od Svaguše, a koje je na njen zahtjev isključeno jer je valjda mislila da će ga na taj način prisiliti da iziđe iz stana.

Svagušina odvjetnica Doris Košta nam kaže da se radi o medijskom linču kojeg je pokrenula Violeta Schonger, a kojim očito priznaje loš posao za sebe, da su u tijeku mnogobrojni sudski postupci koje vode obje strane te da se dinamika odvijanja tih sudskih procesa ne može nazvati nikakvim odugovlačenjem, nego običnim tijekom hrvatskog pravosuđa.

image
/Nikša Stipaničev/cropix

- Joško Svaguša je ustao tužbom radi ništetnosti ugovora o bračnoj diobi sa svojom bivšom suprugom Dajanom Svagušom, sada Stojić. Taj ugovor je jedan od osnova stjecanja u vlasništvo nekretnine Violete Schonger, a taj postupak je u tijeku pred Općinskim sudom u Splitu, a ta činjenica je evidentirana zabilježbom spora u zemljišnim knjigama još 12. travnja 2021.godine.

Da se taj postupak odvijao brže, zasigurno bismo dokazali ništetnost i imali presudu o ništetnosti, a isto tako tražili smo da se kupoprodajna cijena koju je Violeta Schonger položila na račun svog odvjetnika deponira na račun suda do okončanja tog postupka, s čime se ona nije složila, pa se tako s računa Violetinog odvjetnika novac isplatio Dajani Stojić ex Svaguša.

Što se tiče ugovoru o kupoprodaji predmetnog stana koji je potpisala Violeta Schonger kao kupac i bivša supruga Joška Svaguše, Dajana Stojić ex Svaguša kao prodavatelj, za istaknuti je kako je tom ugovoru prethodio predugovor od 6.8. 2020., a u koje vrijeme je Zemljišnim knjigama bila evidentirana zabilježba Joška Svaguše.

Violeta Shonger je usprkos svemu zaključila ugovor o kupoprodaji, stoga se u cijelosti ne može kazati kako je ista postupala u dobroj vjeri sukladno načelu povjerenja u zemljišne knjige.

Predmetnim ugovorom u kupoprodaji kojim je Joško Svaguša označen kao osoba koja sudjeluje u sklapanju istog, navodi se da potpisivanje istog od strane Joška Svaguše ne utječe na nikakva pitanja vlasništva i drugih prava između Joška Svaguše i Dajane Svaguše.

Pa je tako predmetnim ugovorom navedeno da je Joško Svaguša u isključivom posjedu predmetnog stana, a da će predmetni stan predati kupcu Violeti Schonger u trenutku isplate kupoprodajne cijene.

Isplata kupoprodajne cijene je izvršena samo u formalnom smislu, a zbog svih postojećih postupaka nije došlo ni do predaje posjeda. Dajana Stojić ex Svaguša nikada nije uvela u posjed Violetu Schonger niti joj je predala valjane ključeve stana, a što potvrđuje i činjenica da je sama Dajana Stojić ustala tužbom radi predaje u posjed predmetnog stana protiv Joška Svaguše koji postupak se vodi pred Općinskim sudom u Splitu pod posl.br. P- 2580/2021.

Štoviše, Dajana Stojić ex Svaguša i Violeta Schonger su 9. 5. 2022.g. u jednom odvjetničkom uredu zaključili sporazum o uređenju međusobnih odnosa kojem su utvrđivale daljnje obveze Joška Svaguše bez sudjelovanja istog - kaže Košta.

Joško Svaguša nam kaže da se Violeta Schonger odlučila na kupnju stana unatoč činjenici da postoje problemi.

image

Joško Svaguša

/Vladimir Dugandžić, Ante Čizmić/cropix

- Moja bivša supruga Dajana Svaguša samo je fiktivni vlasnik tog stana i postoji spor između mene i nje. Ja sam gospođu Violetu upozorio da postoji zabilježba u zemljišnim knjigama, da je Dajana nevlasnik.

O svemu sam upozorio i njezinog tadašnjeg odvjetnika, posebno na okolnost da postoje problemi i spor između mene i moje bivše supruge te da prihvati privremenu mjeru da se novac stavi na sudski polog, što je moja odvjetnica pokrenula. Naime, uvođenje u posjed stana vezano uz isplatu kupoprodajne cijene te bi ja polaganjem novca na račun suda zasigurno istu uveo u posjed.

Mogu istaknuti da sam u ovoj situacija ja prevaren i od strane Violete i od strane Dajane Stojić, u kojem postupku prodaje da sam htio biti stranka – rečeno mi je da ću biti sudionik, a sada mi je s odmakom jasno i zašto, a posebno što su iste sačinile još jedan sporazum gdje su se utvrđivala moja prava i obaveze, a da me o tome nisu apsolutno izvijestili.

Šikaniranje nije prestalo ni pokušajem obijanja brave u travnju 2023.g. koje obijanje sam prijavio Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, kao i nasilan pokušaj ulaska u stan od 18. 10.2023.g. kada je Violeta Schonger unatoč postojanju sudskog postupka predaje u posjed P-2162/21 angažirala zaštitare Klemm security, odvjetnika i bravara da nasilno provale u stan.

Štoviše ista je pokušala isključiti struju na koju okolnost je Županijski suda u Splitu u predmetu posl.br. Gž Ovr-734/2023 od 12. listopada 2023.g. donio Rješenje kojim je usvojen prijedlog radi određivanjem privremene mjere kojom je zabranjeno Violeti Schonger i HEP ODS-u isključenje struje predmetnog stana i daljnje takvo uznemiravanje." ističe Svaguša.

Novinari Slobodne Dalmacije nazvali su i njegovu bivšu suprugu Dajanu Stojić koja se ljubazno javila i rekla:

- Ne bih htjela davati nikakve izjave,to je sve na sudu. Ne, nemate potrebe zvati ni mog odvjetnika,kažem vam sve je na sudu i postupci su u tijeku.

Slobodna Dalmacija kontaktirala je i sadašnjeg odvjetnika gospođe Schonger,riječ je o zagrebačkom odvjetniku Franji Ribiću te smo ga zamolili da nam da izjavu o ovom sporu,a zatražili smo i broj mobitela njegove klijentice gospođe Schonger koja bi možda htjela govoriti i za naše novine o svom problemu.

Nije ništa odgovorio niti je dao broj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:13