A što staviti na prozore?

Evo kako odabrati savršene zavjese

 

Prilikom uređenja doma vjerojatno ćete brzo shvatiti "važne" stvari, poput kakvu sofu ili boju zida želite, možda čak i vrstu poda ili dizajn tepiha. Što staviti na prozore često u potpunosti zanemarujemo ili smatramo da nije posebno bitno jer ne utječe na ukupan izgled prostora, što je pogrešno. Vaš će izbor sjenila za prozor uvelike utjecati na ukupan dojam i osjećaj prostora koji uređujete. Primjerice, svilene će ili baršunaste zavjese izgledati poprilično glamurozno, dok će jednostavna bambus sjenila stvoriti opušteniji osjećaj, plus u nekim slučajevima mogu biti daleko više funkcionalne. Pročitajte naše savjete koje vrijedi razmotriti kada dođe vrijeme za odabir zavjesa ili sjenila za prozore.

Foto: Julia Sperling

 

Puno prozora kao u ovom primjeru najbolje je prekriti laganim i lepršavim zavjesama do poda.

Foto: Ana Kamin

 

Široka rimska sjenila idealno su rješenje za pokrivanje vaših prozora kada je prostor oko prozora nedostupan.

Foto: Lula Poggi

 

Slično kao u prethodnom primjeru, rimska sjenila također možete koristiti na francuskim vratima i manjim prozorima kada bočne strane ne ostavljaju dovoljno prostora za karniše ili draperije.

Foto: Chinasa Cooper

 

Kuhinje su ponekad izložene neželjenim prskanjem umaka i ulja pa klasične zavjese nisu baš primjerene, ako težite čistoći i lakom održavanju.

Foto: Abe Martinez

 

U prilično neutralnoj sobi (s izuzetkom saga, naravno), duboka smaragdna zavjesa uistinu će privući pozornost i unijeti eleganciju.

Foto: Alicia Macias

 

Učinite od velikog prozora u spavaćoj sobi da izgleda još više sanjivo kao u ovom primjeru. 

Foto: Marisa Vitale

 

U nekim je sobama zločin blokirati meko, toplo svjetlo koje struji prostorijom, stoga odaberite prozračne panele koji će zadržati svjetlost tijekom dana.

Foto: Brittany Purlee

 

Za potpuni izgled, razmaknite zavjese između prozora.

Foto: Winkie Visser

 

Imate li prozore ili klizna staklen vrata do stropova, pokušajte objesiti zavjese na strop kao u ovom primjeru.

Foto: Marisa Vitale

 

Puno prozora treba puno draperija i zastora. Kako bi se sve izgledalo uredno, ali i financijski pristupačno odaberite rimska sjenila.

Foto: Lauren Kolyn

 

Slično Rimljanima, ali općenito jeftinija i suvremenijeg izgleda rolo su sjenila, koja dolaze u puno različitih širina, boja i neprozirnosti. Neke web stranice omogućuju da ih prilagodite upravo vašim potrebama i dobar su izbor za sve koji traže jednostavna i nenametljiva sjenila za dom.

Foto: Diana Liang

 

Kupnja šarene sofe također može utjecati na izbor boje zavjesa u prostoriji, kao u ovom primjeru.

Foto: Aimée Mazzenga

 

Iako možda zvučimo kao pokvarena ploča, ali rimska sjenila su najbolje rješenje za manje prozore s namještajem smještenim do zida. 

Foto: Federico Paul

 

Već smo spomenuli zavjese pričvršćene na stazu stropa. Dvostruke slojevitog izgleda kao u ovom primjeru izgledaju raskošno i vrlo su funkcionalne. Prozračan sloj omogućuje prolaz svjetlosti, dok deblji sloj prema potrebi osigurava potrebnu privatnost i može u potpunosti blokirati svjetlost.

Foto: Minette Hand

 

Neki ne vole uopće zavjese, a najčešće je objašnjenje da zagušuju prostoriju. No, to ne mora biti tako. Zavjese mogu biti i neprimjetne, ako odaberete istu boju kao što je i zid. Ovo posebno dobro funkcionira u bijeloj ili kremastoj boji.

Foto: Liz Calka

 

Sličan pristup, ali s malo više kontrasta. Zavjese poput ovih u dvije boje pomažu da soba izgleda prozračno.

Foto: Jessica Isaac

 

Ovo je ideja za uradi sam projekt koji možete pokušati i sami.

Foto: Marisa Vitale

 

Bambus rolo sjenila su povoljna i mogu izgledati sjajno u kombinaciji sa svijetlim bojama i cvjetnim uzorcima.

Foto: Breanne Johnsen

 

U sobi s ukrašenim stropovima i zadivljujućim podovima ne želite veliku pažnju na šarenim draperijama. Trebaju vam zavjese koje pružaju privatnost više nego da dodaju značajan stil sobi.

Foto: Marisa Vitale

 

Evo slojevitog izgleda koji izvrsno funkcionira u spavaćoj sobi.

Foto: Justin Levesque

 

Trebate smjestiti krevet do prozor, ali se ne želite baviti prašnjavim roletama? Pogodili ste ... pokušajte s rimskim panelima.

Foto: Reagen Taylor

 

I konačno, prije vješanja, svakako se informirajte, kako bi izgledale savršeno kao ove. 

Izvor: apartmenttherapy

Izdvajamo

Iz drugih medija