Besprijekorni bijeli interijer

Evo zašto ne treba vjerovati mitovima o bijeloj boji!

 

Ako nas nešto istinski impresionira, onda su to bez sumnje besprijekorni bijeli interijeri koji nam nikada neće dosaditi. Kada se spomene bijeli interijer, prva pomisao koja mnogima najčešće padne na pamet hladan je i oskudan prostor, što u stvarnosti ne može biti dalje od istine. Postoji gomila primjera koji služe kao dokaz da bijeli interijeri osim što su elegantni i profinjeni mogu biti jednako udobni, ugodni i topli kao oni u kojima vlada boja. Bijeli prostori nikada neće izaći iz mode i imaju zasluženi status pravih dizajnerskih klasika, a usto su savršena podloga za isticanje vizualno zanimljivih detalja koji su pravi izraz našeg osobnog ukusa. Dok trendovi dolaze i odlaze, bijela ostaje kao univerzalna poveznica između izvrsnih i modernih interijera pa vam stoga donosimo savjete dizajnera kako stvoriti savršen bijeli interijer!


Prigrlite teksture

Kod uređivanja bijelom bojom jednu kvalitetu materijala nikako ne smijete zanemariti, a riječ je o teksturi! Kada je prostor koloristički suzdržan, upravo se pomoću teksture u njega unosi zanimljivost i toplina. Pritom se možete poslužiti najrazličitijim materijalima - drvom, opekom, pločicama, štukaturom, mramorom, kožom, krznom, svilom, vunom, pamukom... Sve ima teksturu, a njihovim kombiniranjem stvorit ćete dom koji će izgledati posebno i životno, neovisno radi li se o malom ili velikom prostoru.

Postoji bezbroj nijansi bijele pa zato pažljivo birajte

Odabir najbolje bijele boje možda se čini kao lak zadatak, no suptilne razlike u nijansama mogu imati u potpunosti različit učinak na vašem zidu. Osim što pojedine bijele nijanse izgledaju svježe i čisto, one mogu ostavljati dojam kredaste, sjajne ili mat površine ovisno o načinu njihova tretiranja. Pritom postoje i brojne toplije, odnosno hladnije nijanse koje će stvoriti drugačiji dojam prostora pa je važno razmisliti o tome što želite postići svojim uređenjem i kakvu atmosferu želite stvoriti.

Nemojte se toliko brinuti

Bijela je zapravo jedna životna boja koju se lako obnavlja, pere i dodatno izbjeljuje i nije tako delikatna kakvom je ljudi često doživljaju. Puno se puta na spomen bijele može čuti komentar da se ona lako prlja pa možda i nije najbolji izbor. Ako vam se bijela boja sviđa, prigrlite je bez ustručavanja jer nastalu "štetu" uvijek možete popraviti, a u brojnim slučajevima trošenje bijele dovodi do posebno zanimljivog vizualnog efekta! Tako će, primjerice, bijelo obojena opeka s vremenom početi blijedjeti, zbog čega će izgledati još bolje! Isto vrijedi i za bijelo obojene podove koji će se neizbježno s vremenom malo istrošiti. Naš je prostor namijenjen življenju pa neka se onda i vidi da se u njemu provode dani i uživa u životu.

Zbog bijele boje sve drugo izgleda još bolje

Prostor obojen u bijelo privući će vašu pozornost na teksturu koja se javlja u prostoru, na materijale poput opeke i drva ili, pak, na izgled cjelokupne prostorije. Zbog bijele osnove primijetit ćete svjetlost koja dopire kroz prozor, vaš će pogled odmah privući umjetnička djela na zidovima, a namještaj će se još više isticati, i to ne samo zbog svoje boje, nego i zbog svog oblika koji će smješten uz bijelu podlogu posebno dolaziti do izražaja.

Dodajte toplinu prirodnim materijalima

Želite li od svojeg doma stvoriti udoban i privlačan prostor, poslužite se dekorom i namještajem od prirodnih materijala. Drvo, kamen, mramor, biljke i slično unijet će toplinu u svaku prostoriju, neovisno o njezinoj boji. Drugi način kako unijeti dodatni šarm prostoru odabir je detalja koji svojim izgledom pričaju priču i na kojima se vidi da su svašta proživjeli jer se time prostoru daje karakter. Dodatni sloj uređenja koji će unijeti dinamiku u prostoriju svakako su tkanine i materijali poput kože i krzna pa nemojte na njih zaboraviti. Ako nas je hygge išta naučio, to je da su vuna i pletivo sinonim za mekoću i udobnost pa s njima ne možete pogriješiti.

Nijanse bijele u vašem prostoru ne moraju se slagati

Slojevito slaganje svijetlih nijansi bijele dodat će dubinu u prostor i unijeti raznolikost i razigranost u vaše uređenje. Različite nijanse bijele možete primijeniti, primjerice, na svoju posteljinu korištenjem različitih tkanina kako biste dobili luksuzni efekt u svojoj spavaćoj sobi. Najbolja stvar u cijelom postupku jest da nema pravila i samo ćete isprobavanjem otkriti nove kombinacije i stvoriti jedinstveni izgled koji vam se najviše sviđa.

Nemojte se bojati boje

Ako ne možete odoljeti ostalim bojama, samo naprijed, ubacite i koju upečatljivu nijansu u svoje uređenje. Stvaranje potpuno bijelog i istovremeno vizualno uravnoteženog interijera može biti izazovno pa se slobodno poigrajte i drugim tonovima. Bijela će vam uvijek biti odličan alat za ublažavanje glasnih boja. Za one koji žele smiren i elegantan dom koji nije isključivo bijele boje uvijek na raspolaganju stoji crna, kao i paleta neutralnih nijansi koje pronalazimo u prirodi. Oni odvažni prigrlit će izražajne i jarke boje poput boja dragog kamenja, koje su posebno omiljene u posljednje vrijeme.

Pustite da umjetnost ima glavnu ulogu u vašem domu

U jednobojnim prostorima postavljanje umjetničkih djela savršen je način kako stvoriti zanimljivo uređenje, a u bijelim prostorijama doista svaka vrsta umjetnosti izgleda odlično. Sjetite se samo galerija i muzeja i njihovih prozračnih bijelih prostorija. Uložite u originalna umjetnička djela, svoje zidove obojite u bijelo i pretvorite svoj dom u jedinstveni iskaz kreativnosti.

Dodajte prostoru zanimljivost dragim predmetima

Vaše knjige, uspomene s putovanja, kolekcija torba i cipela na koju ste ponosni, starinski ormarić vaše bake, elegantna lampa koju ste ulovili na buvljaku i slični predmeti uz koje ste sentimentalno vezani i koji imaju svoju priču začinit će vaš bijeli interijer i razbiti njegovu monokromiju. Budite opušteni što se tiče njihova rasporeda i iskušavajte različite razmještaje sve dok vam ne dođe prirodno njihov idealan položaj u vašem domu.


Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:22