Uradi sam

Izradi vlastiti herbarij

S dolaskom lošeg vremena i niskih temperatura postalo je posve jasno da su ljetni dani iza nas. Sada je trenutak kad smo posvećeni skupljanju i konzerviranju plodova iz vrta, no postoji još jedan način kako sačuvati biljke prije nadolazeće zime.

Dok se priroda polagano priprema za zimski san, topli i sunčani jesenski dani idealni su za kreiranje vlastitog herbarija. On će poslužiti kao podsjetnik na ljetne dane dok se grijemo uz šalicu čaja ušuškani pod toplom dekom. Ujedno je to zabavan način da se produbi znanje o biljkama na koje nailazimo u vrtu, šetnji, na planinarenju ili betonskoj žardinjeri ispred dućana. Herbarij je zbirka prešanih sušenih biljaka koja može trajati neograničeno ako se pravilno čuva i održava. Najstariji sačuvani herbariji u Njemačkoj, Italiji i Švicarskoj stari su i više od 500 godina, i još su upotrebljivi.

Kad krenete u potragu za biljkama za herbarij, korisno je sa sobom nositi škare, platnenu vrećicu ili košaru, a ako ćete vaditi iz zemlje cijelu biljku s korijenom, trebate imati vrtlarsku lopaticu. S velikih biljaka, poput drveća i grmova, škarama se odreže grančica s nekoliko listova. Važno je biti svjestan da postoji mnogo biljnih vrsta koje su ugrožene i zaštićene pa je zabranjeno njihovo skupljanje. Budući da je ponekad teško znati koje biljke se smiju brati, a koje ne, dobro je izbjegavati biljke s lijepim cvjetovima jer su takve često ugrožene i zaštićene. Također treba imati na umu da je u zaštićenim područjima, poput nacionalnih parkova i parkova prirode, zabranjeno branje biljaka.

HERBARIJ U KORACIMA

POTREBAN MATERIJAL

Za izradu herbarija iskoristili smo predmete koji se vrlo lako mogu naći u kućanstvu: salvete, jednu rolu starih tapeta, tvrdi karton, knjigu, škare, okvir za slike, šperploču, olovku, kist i ljepilo za dekupaž.

Odabrane biljke za herbarij moraju biti zdrave i neoštećene, štoviše, trebali biste izabrati najbolje primjerke, pogotovo kad je riječ o cvijeću. Da biste dobili što kvalitetniji primjerak, cvjetne glavice mogu se škarama odvojiti od stabljike prije prešanja.

Skupljene biljke treba osušiti prešanjem, postoji nekoliko metoda, no mi smo se koristili najjednostavnijom. Primjerak biljke položi se između dvije salvete tako da svaki list i cvijet budu izravnani. Također je važno da se listovi što manje preklapaju pa ih je ponekad potrebno škarama prorijediti. Zatim se sve skupa umetne između stranica knjige koja se dodatno optereti teškim knjigama ili sličnim predmetima. Težina tereta trebala bi biti ravnomjerno raspoređena na cijeli biljni materijal.

Sljedeći korak je čekanje da se biljke sasvim osuše, otprilike tri do četiri tjedna. U tom razdoblju pokušajte se suzdržati od toga da provjerite kako napreduje sušenje jer biste mogli oštetiti biljke.

Ono što vam dalje treba za izradu herbarija je papir na koji će se zalijepiti biljka, poput retrotapete koja dizajnom savršeno pristaje uz prešane biljke. Uz odabranu biljku na papir se može dodatno priložiti etiketa na kojoj su osnovni podaci o njoj - latinsko i narodno ime, lokacija, datum i ostali podaci. Zbog dodatne zaštite umjesto običnog papira za vanjske korice herbarija stavlja se tvrdi karton, a album se na kraju čvrsto zategne trakama od kože.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 18:58