MALI, A FUNKCIONALNI

Izvrsno dizajnirani mali stanovi

Donosimo 20 domišljatih ideja i trikova za uređenje malog prostora

Kada živite u malom prostoru, teško je uklapati sve što vam treba, a učiniti ga simpatičnim još je veći izazov. Bez obzira da li živite u studio apartmanu ili želite izvući maksimum iz male sobe, ideje koje vam donosimo učinit će da se osjećate zadovoljno.

TESSA NEUSTADT
 

Smanjite prostor za blagovanje

Riješite se golemog stola i stvorite dodatni prostor odabirom malog okruglog stola za objedovanje.

TREVOR TONDRO
 

Budite snalažljivi

Ako je prostor ograničen i ne želite kupovati novi, glomazni namještaj, upotrijebite stolac kao bočni stol.

HOUSE BEAUTIFUL
 

Odaberite mala klizna vrata

Džepna vrata sa staklenim prozorima omogućuju svjetlu da prolazi kroz prostor, dok istovremeno razdvajaju prostorije. I još bolje, kad se ne koriste, zauzimaju puno manje prostora nego klasična vrata.

HECKER GUTHRIE
 

Montirajte TV na zid

Televizija je najveći potrošač prostora u malom dnevnom boravku. Montirajte televizor na zid ili iznad ormara.

TREVOR TONDRO
 

Više uloga

Odaberite elemente koji mogu poslužiti u više svrha: nabavite duboki kauč koji se može udvostručiti kao krevet za goste, ili kupite kocke koje ćete koristiti kao stolić za kavu i dodatna sjedala kad vam dođu gosti.

SARA TRAMP
 

Koristite ogledala

To je najstariji dizajnerski trik. Ogledala će učiniti vaš prostor većim, svjetlijim i prozračnim. A zabavan kontekst, poput ovog, unosi  dozu osobnosti.

BJORN WALLANDER
 

Neka svaki komad ima ulogu

Odaberite namještaj koji nudi maksimalnu funkcionalnost u minimalno kvadrata. Na primjer, umjesto klupe, odlučite se za stol s malom bočnom stolicom. Možete ga koristiti za rad, za pripremu i još mnogo toga.

DEVOL KITCHENS
 

Neka bude neutralan

Mirne, ujednačene prostorije mogu zavarati oko i stvoriti dojam većeg prostora nego što on zapravo jest. Obavezno dodajte različite teksture kako prostor ne bi bio monoton.

FANTASTIC FRANK
 

Prilagodite prostor za pohranu

Izradite ugradbene ormare za skladištenje i namještaj prilagođen točno vašim potrebama. Kad su dio zidova, ne gubite gotovo ništa vrijednih kvadrata, a dodatno skladištenje ispod klupe također pomaže.

NGOC MINH NGO
 

Stvorite zone

U ovom malom otvorenom stanu zona za spavanje je odvojena od ostatka sobe super visoko obješenom zavjesom.

FANTASTIC FRANK
 

Koristite sav raspoloživi površinski prostor

Čak i prozorska daska može pružiti dodatni prostor za pohranu ukrasa, rasvjete i ostalih potrepština kada nema mjesta za stol.

OLD BRAND NEW
 

Nabavite zidni stol

Mislite da nemate mjesta za kućni ured? Razmisli ponovno. Montirani stol na zidu zauzima vrlo malo  prostora, a uvijek možete postaviti i dodatne police iznad.

HECKER GUTHRIE
 

Koristite sklopive stolice

Odaberite kompaktna sjedala koja se mogu preklopiti, tako da ih možete odložiti kada nisu u funkciji. Stolica poput ove u dnevnoj sobi koju je dizajnirao Hecker Guthrie je savršena.

MALTSEV DESIGN
 

Koristite veći namještaj

Opremanje malog prostora s tek nekoliko velikih komada namještaja zapravo može učiniti da se osjećate veličanstveno. Samo pritom pokušajte osloboditi prostor oko zida i imat ćete dojam šire sobe.

PETER MURDOCK
 

Razmišljajte veliko

Ako je soba zaista super mala, zanemarite dodavanje polica. Ali definitivno ju možete personalizirati. Ružičasta boja zidova i galerija eklektičnih umjetničkih djela, izgleda doista upečatljivo.

FANTASTIC FRANK
 

Mislite vertikalno

Iskoristite često zaboravljen prostor između namještaja i stropa prostorije. Podignite police, ormare i ormariće sve do gore.

STUDIO DB
 

Zaboravite glomazne komade

Iako spremište ispod umivaonika može biti veliko, veliki ormar s puno ladica može izgledati nezgrapno. U ovoj kupaonici mramorni umivaonik nudi dovoljno površinskog prostora, a dodatne ručnike i kuke brinu se za potrebe skladištenja.

FANTASTIC FRANK
 

Napravite stakleni zid

Srušite zidove, povećajte prozore ili zamijenite čvrsta vrata staklima kako biste otvorili pogled i povezali susjedne prostore.

VICTORIA PEARSON
 

Uredite prostor

Ne morate sve prikazivati. Uostalom, ništa ne čini sobu manjom od nereda.

Izvor: housebeautiful.com

Izdvajamo

Iz drugih medija