MALI, A FUNKCIONALNI

Izvrsno dizajnirani mali stanovi

Donosimo 20 domišljatih ideja i trikova za uređenje malog prostora

Kada živite u malom prostoru, teško je uklapati sve što vam treba, a učiniti ga simpatičnim još je veći izazov. Bez obzira da li živite u studio apartmanu ili želite izvući maksimum iz male sobe, ideje koje vam donosimo učinit će da se osjećate zadovoljno.

Smanjite prostor za blagovanje

Riješite se golemog stola i stvorite dodatni prostor odabirom malog okruglog stola za objedovanje.

Budite snalažljivi

Ako je prostor ograničen i ne želite kupovati novi, glomazni namještaj, upotrijebite stolac kao bočni stol.

Odaberite mala klizna vrata

Džepna vrata sa staklenim prozorima omogućuju svjetlu da prolazi kroz prostor, dok istovremeno razdvajaju prostorije. I još bolje, kad se ne koriste, zauzimaju puno manje prostora nego klasična vrata.

Montirajte TV na zid

Televizija je najveći potrošač prostora u malom dnevnom boravku. Montirajte televizor na zid ili iznad ormara.

Više uloga

Odaberite elemente koji mogu poslužiti u više svrha: nabavite duboki kauč koji se može udvostručiti kao krevet za goste, ili kupite kocke koje ćete koristiti kao stolić za kavu i dodatna sjedala kad vam dođu gosti.

Koristite ogledala

To je najstariji dizajnerski trik. Ogledala će učiniti vaš prostor većim, svjetlijim i prozračnim. A zabavan kontekst, poput ovog, unosi dozu osobnosti.

Neka svaki komad ima ulogu

Odaberite namještaj koji nudi maksimalnu funkcionalnost u minimalno kvadrata. Na primjer, umjesto klupe, odlučite se za stol s malom bočnom stolicom. Možete ga koristiti za rad, za pripremu i još mnogo toga.

Neka bude neutralan

Mirne, ujednačene prostorije mogu zavarati oko i stvoriti dojam većeg prostora nego što on zapravo jest. Obavezno dodajte različite teksture kako prostor ne bi bio monoton.

Prilagodite prostor za pohranu

Izradite ugradbene ormare za skladištenje i namještaj prilagođen točno vašim potrebama. Kad su dio zidova, ne gubite gotovo ništa vrijednih kvadrata, a dodatno skladištenje ispod klupe također pomaže.

Stvorite zone

U ovom malom otvorenom stanu zona za spavanje je odvojena od ostatka sobe super visoko obješenom zavjesom.

Koristite sav raspoloživi površinski prostor

Čak i prozorska daska može pružiti dodatni prostor za pohranu ukrasa, rasvjete i ostalih potrepština kada nema mjesta za stol.

Nabavite zidni stol

Mislite da nemate mjesta za kućni ured? Razmisli ponovno. Montirani stol na zidu zauzima vrlo malo prostora, a uvijek možete postaviti i dodatne police iznad.

Koristite sklopive stolice

Odaberite kompaktna sjedala koja se mogu preklopiti, tako da ih možete odložiti kada nisu u funkciji. Stolica poput ove u dnevnoj sobi koju je dizajnirao Hecker Guthrie je savršena.

Koristite veći namještaj

Opremanje malog prostora s tek nekoliko velikih komada namještaja zapravo može učiniti da se osjećate veličanstveno. Samo pritom pokušajte osloboditi prostor oko zida i imat ćete dojam šire sobe.

Razmišljajte veliko

Ako je soba zaista super mala, zanemarite dodavanje polica. Ali definitivno ju možete personalizirati. Ružičasta boja zidova i galerija eklektičnih umjetničkih djela, izgleda doista upečatljivo.

Mislite vertikalno

Iskoristite često zaboravljen prostor između namještaja i stropa prostorije. Podignite police, ormare i ormariće sve do gore.

Zaboravite glomazne komade

Iako spremište ispod umivaonika može biti veliko, veliki ormar s puno ladica može izgledati nezgrapno. U ovoj kupaonici mramorni umivaonik nudi dovoljno površinskog prostora, a dodatne ručnike i kuke brinu se za potrebe skladištenja.

Napravite stakleni zid

Srušite zidove, povećajte prozore ili zamijenite čvrsta vrata staklima kako biste otvorili pogled i povezali susjedne prostore.

Uredite prostor

Ne morate sve prikazivati. Uostalom, ništa ne čini sobu manjom od nereda.

Izvor: housebeautiful.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 12:54