Jeftino i učinkovito

Izvrstan način za brzo sušenje odjeće bez dodatne upotrebe električne energije. Kakva razlika!

 ALPHOTOGRAPHIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Milijuni kućanstava traže jeftine i učinkovite načine sušenja rublja bez korištenja sušilice

Prije nego što požurite i kupite odvlaživač zraka ili grijalicu, razmislite o tome da prilagodite svoju trenutnu rutinu pranja rublja i vidite koliko se vaša odjeća brže suši, a da vas to ne košta više od par kuna.

Neki stručnjaci predlažu korištenje odvlaživača ili grijalice - koji ne samo da suši mokru odjeću, već također smanjuje mogućnost kondenzacije i stvaranja plijesni. Ali za one koji stvarno žele smanjiti potrošnju energije, ne trebate koristiti sušilicu rublja, odvlaživač ili grijalicu.

image
Bruno Nascimento/Unsplash

Na Facebooku je korisnik A580Hojas napisao: “Ništa se ne suši! Imamo odvlaživač, imamo sušilicu (koju ću koristiti samo u krajnjem slučaju) i već se rublje gomila posvuda. Ne pretjerujemo ni s pranjem rublja - posteljinu peremo svaka dva tjedna, ručnike za kupanje jednom tjedno, gornji dijelovi odjeće obično se nose dva puta, traperice i hlače vjerojatno šest ili sedam puta."

Objava je dobila stotine odgovora punih korisnih ideja - mnogi predlažu da se rublje stavi na dodatnu centrifugu ili da se poveća brzina ciklusa centrifuge kako bi se uklonio višak vlage što može skratiti vrijeme sušenja.

Netko je objasnio: “Dodatna centrifuga u perilici ili sušite u sušilici kada je loše vrijeme. Ako ga možete malo osušiti na špagi, čak i ako je najdublja zima, to smanjuje upotrebu sušilice.”

Drugi komentar je glasio: “Dvaput centrifugiraj rublje. To čini VELIKU razliku. Ja svoje operem, dvaput ga centrifugiram, a zatim objesim da se osuši.”

image
Sebastian Herrmann/Unsplash

Brzina centrifuge perilice rublja je ukupan broj okretaja bubnja u jednoj minuti; što je broj veći, vrtnja je brža. Jača ili dodatna centrifuga troši nešto više električne energije, ali manje od korištenja sušilice rublja, odvlaživača zraka ili grijalice.

Jača centrifuga odlična je za ručnike, plahte i ležernu odjeću.

Za predmete od pamuka kao što su košulje, može ih učiniti više gužvane što znači duže vrijeme glačanja, ako glačate.

Jedan je komentirao: “Samo me kiša (susnježica/snijeg) sprječava da vješam stvari vani.”

image
ISTOCK/

Kako biste znali hoće li se vaše rublje sušiti vani u hladnijim mjesecima, morate uzeti u obzir nekoliko stvari.

Da bi se rublje osušilo, potrebno je da voda ispari iz tkanine - to može učiniti toplina, vlaga ili miješanje (kretanje).

Moguće je sušiti rublje vani na užetu po hladnom vremenu, međutim, niske temperature će znatno usporiti proces.

Bez obzira na temperaturu, sunčan dan obično će pružiti uvjete potrebne da se vaša odjeća na kraju osuši, osobito uz dodatak vjetra.

Čak i na niskim temperaturama, vaša će se odjeća na kraju osušiti. Ne brinite ako ustanovite da vam se odjeća smrznula na užetu, voda će ispariti kroz proces ‘sublimacije‘ pri čemu voda prelazi izravno iz svog krutog stanja (led) u svoje plinovito stanje bez prolaska kroz svoje tekuće stanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:13