NIKAKO SE NE MOŽETE NASPAVATI?

KAKO BOLJE SPAVATI: Korisni savjeti za kvalitetniji san poslije potresa u karanteni

 Getty Images/iStockphoto

Anksioznost i određena vrsta straha zbog novonastale situacije rezultirane potresom i koronavirusom mogu uzrokovati probleme sa spavanjem. Kako bismo vam pomogli da se kvalitetno naspavate, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koji će vam u tome pomoći.

1. Držite se rasporeda

Važno je imati raspored i njega se što više pridržavati. Bilo bi najbolje da svake večeri idete na spavanje u isto vrijeme, a ista je stvar i s buđenjem. Naime, dosljednost je ključ. Mijenjate li svako malo vrijeme odlaska na spavanje, kod vas bi moglo stvoriti samo još dodatni stres te uzrokovati probleme sa spavanjem.

2. Sklonite elektronička sredstva iz svoje okoline

Pametni telefoni, tableti, laptopi i televizori vaši su nagori neprijatelji kada vas muči nesanica. Naime, sve te naprave isijavaju plavičastom svjetlošću za koju vaš mozak misli da je dnevno svjetlo i na taj vas način samo razbuđuje. Zato maknite apsolutno sva elektronička sredstva iz svoje okoline kada idete na spavanje.

3. Razmišljajte o pozitivnim stvarima

S obzirom na cjelokupnu situaciju, normalno je da vas muče brige i negativne misli. Ipak, upravo to može utjecati na kvalitetu vašeg sna i rezultirati nesanicom. Zato prije spavanja uvijek pokušajte razmišljati o pozitivnim stvarima.

4. Nemojte jesti prije spavanja

Osim što bi vaše tijelo moglo imati problema s probavljanjem hrane, teže ćete zaspati ako se prije spavanja najedete. Hrana je ta koja vam daje energiju, a to vam ni najmanje ne treba kada je vrijeme za opuštanje i spavanje. Barem pola sata prije odlaska u krevet nemojte jesti ništa.

5. Budite što aktivniji tijekom dana

Znamo da je u izolaciji teže vježbati i kretati se kao što je to slučaj u normalnim životnim uvjetima, ali pokušajte biti što aktivniji tijekom dana. Vježbajte kod kuće, otiđite u šetnju sa psom ili se jednostavno 'bacite' na čišćenje stana. To će vam omogućiti lakši i kvalitetniji san, a nećete se više ni nepotrebno buditi tijekom noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:53