SAVJETI KOJI ZLATA VRIJEDE

Kako čistiti, održavati i brinuti o tavi od lijevanog željeza

Lijevano željezo u posljednje je vrijeme vrlo popularan materijal za izradu posuđa te se sve češće upotrebljava u kuhinji, no kako ga održavati?

Ako ste tek nedavno nabavili tavu od lijevanog željeza i ne znate kako ju pravilno koristiti, održavati ili čistiti - ovo je pravi članak za vas. Kako bismo vam pomogli u što boljoj brizi za vaše posuđe od ovog materijala, donosimo vam savjete koji će vam sigurno dobro doći.

Što napraviti prije prve uporabe?

Posuđe od pravog lijevanog željeza zapravo je vrlo jednostavno održavati. Međutim, preporučuje se da prije prvog korištenja na tavu obavezno nanesete zaštitni sloj koji će ju štititi od kasnijeg hrđanja i trošenja, ali i uobičajenog lijepljenja hrane. Takav zaštitni sloj se obično stvara impregniranjem mašću ili uljem. Ako ne želite koristiti biljno ili maslinovo ulje, možete isprobati laneno.

Sličan učinak ima i doslovno 'zagrijavanje' tave na vatri koje će stvoriti 'zaštitni' sloj na vašem komadu posuđa.

Čišćenje tave od lijevanog željeza

Kad je riječ o samom čišćenju tave od lijevanog željeza, najvažnije je da pritom ne koristite bilo kakve metalne spužvice, izbjeljivač ili neko drugo 'agresivno' sredstvo za čišćenje. Naime, tako ćete samo skinuti zaštitni sloj.

Ostatke hrane i svu ostalu nečistoću na tavi najprije pobrišite papirnatim ubrusom. U slučaju da vam je neka hrana jako zagorjela, zanimljiv trik koji pomaže jest posipati tavu solju, zagrijati je na visokoj temperaturi, a zatim ukloniti zagorenu hranu papirnatim ubrusom ili mekanom spužvom.

Postoji poseban način čišćenja

Naime, i dok neke druge lonce i tave možete jednostavno samo 'baciti' u sudoper dok jedete večeru, to definitivno nikada ne biste smjeli napraviti sa svojim posuđem od lijevanog željeza. Naime, postoji oasnost da vam tava zahrđa od prevelike količine vode, odnosno vllage. Umjesto toga, jednostavno očistite posudu dok je još topla i pritom koristite samo toplu vodu, mekanu spužvu ili jednako tako nježnu četku.

Što napraviti sa sapunom?

Sapun i deterdžent nezaobilazni su kada govorimo o čišćenju i pranju posuđa. Ipak, situacija je nešto drugačija kada je riječ o pranju posuđa napravljenog od lijevanog željeza. Naime, stručnjaci savjetuju da se sapun nikada ne bi smio koristiti za čišćenje tave od ovog materijala jer bi kemikalije iz sredstava za čišćenje mogle samo oštetiti površinu te 'skinuti' postojeći zaštitni sloj.

Izvor i foto: The Kitchn.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 13:25