Šalabahter za kupnju

Kako odabrati idealnu tendu?

Pripremite se na vrijeme i zaštitite od sunca

Pripremite se na vrijeme i zaštitite od sunca. Ako niste sigurni za što se odlučiti, ovo su najvažniji savjeti o vrstama, montiranju, održavanju, materijalima i cijenama ovih popularnih sjenila

Sunce vam sve jače i jače grije kuće i stanove, a vi ne znate kako biste zaštitili svoj dom od vrućine koja će se iz dana u dan povećavati? Praktično i lijepo rješenje su tende. Pružaju sjenu, štite od sunca ili kiše, a s obzirom na sve prednosti koje imaju, nisu tako strašno skupe. Po infomacije i savjete o tendama uputili smo se kod Gorana Vodopića iz tvrtke Tende sjena. Donosimo vam 20 najvažnijih savjeta o različitim vrstama tendi te montaži, trajnosti, održavanju i cijenama.

1. Tende su najbolji proizvod za zaštitu od sunca jer su otpornije na vremenske prilike od drugih proizvoda slične namjene. Uz zasjenjivanje ipak propuštaju dovoljno svjetla i omogućuju prozračnost prostora koji želimo zasjeniti, a ujedno i štite od laganih padalina.

2. Postoje fiksne i pokretne tende, a pokretnih postoji više vrsta: rolo, konzolna, samostojeća, atika, pergola…

3. Pokretne tende su odličan izbor za mjesta gdje je potrebno samo povremeno zaštititi prostor od sunca i kiše te su idealne za lođe, balkone, terase, vrtove privatnih objekata, kao i terase hotela, restorana, kafića ili barova.

4. Treba izbjegavati postavljanje tendi na mjesta koja su izložena izuzetno jakom vjetru ili na građevine kod kojih je upitna čvrstoća podloge da ne bi došlo do oštećenja zida ili tende.

5. Jedini ozbiljan “protivnik” tendama je jak vjetar (i, naravno, težak i mokar snijeg) pa tende treba zatvarati na jakom vjetru.

6. Tende se mogu montirati bočno na zid, stropno u gornji balkon, na neku samostojeću konstrukciju, a sama montaža nije komplicirana, iako bi taj posao trebalo prepustiti stručnjaku, jer nije baš pametno izgubiti garanciju zbog uštede od par stotina kuna.

7. Platno na kvalitetnim tendama treba biti PVC (300 gr.) ili poliakril (300 gr.), impregnirano i s UV zaštitom kako bi pružalo kvalitetnu zaštitu a da ne izblijedi nakon godinu-dvije ili da se ne raspara na prvom vjetru.

8. Kad je riječ o platnu, izbor je gotovo neograničen u uzorcima i bojama, a moguć je i otisak teksta ili loga na pokrov tende.

9. Kako je pokrov tende uglavnom od poliakrila, impregniran s UV zaštitom, nema nikakve smetnje da tenda bude izložena jakom cjelodnevnom suncu jer je upravo to njezina funkcija.

10. Platno na tendi mora uvijek biti napeto! Ako puše jak vjetar, mogli bi puknuti ili platno ili konstrukcija.

11. U veličini tendi postoje neka ograničenja, ali ona su vezana za vrstu tende, njezin položaj, podlogu, namjenu i sl. Ali treba reći da tende bilo koje vrste ne bi trebale prelaziti širinu po zidu veću od 12-15 metara.

12. Izbačaj prema van može biti od 1,5 pa sve do 7 ili 8 metara kod nekih modela.

13. Konstrukcije tendi se uglavnom rade od aluminija ili nekih legura aluminija, a kao spojni elementi koriste se vijci od nehrđajućeg čelika, a sve to da bi se mogućnost korozije svela na najmanju moguću mjeru.

14. Izvlačenje i sklapanje tende može biti ručno ili automatizirano, pomoću motora s daljinskim na koji se mogu priključiti razni senzori (npr. na vjetar, kišu, svjetlost…).

15. Napetost platna na tendi omogućuju nam opruge koje su za kućište vezane sajlom, lancem, platnenom gurtnom, a neke tende (npr. pergole) imaju prijenos preko zupčastog remena.

16. Tendu je vrlo jednostavno održavati, zapravo nema održavanja, ne treba ništa podmazivati, konstrukcija se može oprati vodom, a samo platno u pravilu bi trebalo promijeniti svakih od 5 do 7 godina.

17. Ako se već odlučite za čišćenje platna, to svakako treba napraviti samo vodom, laganim sredstvom za čišćenje te mekanom četkom, a nikako mini-washem jer time skidamo impregnaciju s platna pa bi tenda mogla početi propuštati vodu.

18. Cijene tendi su različite. One variraju od nekoliko stotina kuna za tende niske kvalitete, nekoliko tisuća kuna pa do nekoliko desetaka tisuća kuna, ovisno o dimenziji, modelu te opremi same tende.

19. Treba upozoriti da neke tende koje se prodaju po vrlo niskim cijenama u trgovačkim centrima možda neće zadovoljiti standarde kvalitete, a neke nemaju ni garanciju, servis ili dostupne rezervne dijelove.

20. Vodite računa i o tome od čega je konstrukcija tende i pokrov. Poliester od 200 grama ili tekstilen su dvostruko slabiji materijali od onih koji bi trebali biti.

Vrste tendi

1. Konzolne tende

Najčešći oblik tende s vrlo širokim spektrom primjene. Koristi se u kućanstvu i ugostiteljstvu, ali i na plovilima. Konzolne tende su sklopive, a mehanizmi zatvaranja i otvaranja raznoliki.

2. Tende za zimski vrt

Ovaj model tendi je namijenjen, kao što samo ime kaže, uglavnom za zimske vrtove, ali je odlično rješenje za sve krovne, staklene otvore, prekrivanje solarnih ćelija i sl.

3. Pergola tende

Pergola tende čini konstrukcija oslonjena na vertikalne stupove presvučena vodonepropusnim platnom. Pergole mogu biti drvene ili aluminijske. Pergola tende se sastoje od aluminijskih profila koji mogu biti obloženi i drvenim profilima. Platno se sastoji od tri dijela.

4. Samostojeće tende

Popularno se zovu “tende na dvije vode”, a namijenjene su za natkrivanje većih površina. Sastoje se od središnje, čelične nosive konstrukcije, često plastificirane, na kojoj su s obje strane ugrađene tende (konzolne, kupolaste ili atike). Tende se sastoje od para zglobnih tendi koje su pričvršćene na nosivu gredu i razvlače se jedna nasuprot drugoj.

5. Atika

Tenda koja služi za trajnije i potpunije zatvaranje terasa i balkona te se njima čak mogu dobiti i zatvoreni prostori za zimsko korištenje. Konstrukcija tende je izvedena vodilicama i prednjim stupovima, što omogućuje prekrivanje većih površina uz znatno veću otpornost na vjetar. Tendu je moguće zatvoriti po bočnim stranama PVC paravanima pa je upotrebljiva i tijekom hladnijeg vremena.

6. Balkonske tende

Balkonske tende su jednostavno i relativno jeftino rješenje za zaštitu od sunca, kako lođa i balkona, tako i većih vertikalnih staklenih površina u restoranima, dvoranama i sl. Jednostavna konstrukcija tende idealna je za zaštitu balkona, manjih otvora i izloga od sunca gdje nije potreban veći izbačaj tende. Balkonske tende odlikuje jedostavna konstrukcija i povoljna cijena, pa spadaju u najprodavanije.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 23:04