obratite pažnju!

Kako pametno odabrati krevet, hladnjak, sofu, perilicu rublja...? Svakako pripazite na ovo!

 iStock
Ovo je pet pitanja koje kupci najčešće postavljaju trgovcima, a mi vam donosimo i konkretne odgovore na njih

Pripremate li se kada idete kupiti neki komad namještaja, aparat ili uređaj u trgovinu? Pomognu li vam savjeti trgovaca oko nekih dilema i detalja? Koliko vam zaista pomognu? Ovo su najčešća pitanja koja kupci postavljaju trgovcima. Ta pitanja bila su nam povod da napravimo ovu temu.

image
Fred Kleber, UNSPLASH
Evo na što posebno obratiti pažnju?

1. IDEALAN HLADNJAK. NA ŠTO POSEBNO OBRATITI PAŽNJU?

Prvi kriterij uvijek je raspoloživi prostor. Srećom, danas napredna tehnologija dolazi u različitim dimenzijama pa je dostupna i onima s malim kuhinjama, kao i onima kojima prostor nije problem. Jedan od tehnoloških noviteta koji polako postaje standard je no frost tehnologija, što znači da hladnjaci imaju riješen ispust kondenzata pa se sprječava smrzavanje, kako u zamrzivaču, tako i u samom hladnjaku. Dodatno rješenje su posebne ladice koje čuvaju optimalnu svježinu vašeg voća i povrća, ispuštajući taman onoliko kondenzata koliko je potrebno da bi namirnice zadržale svježinu. Te su ladice ugrađene u sam hladnjak - prepoznat ćete ih kao dodatne ladice u hladnjaku s oznakom dodatne svježine.

image
iStock

2. PO ČEMU PREPOZNATI PERILICU RUBLJA KOJA JE NAJBOLJA ZA TVOJ ŽIVOTNI PROSTOR?

Sigurno su vam poznate one situacije kada ste taman pustili ciklus pranja i otkrili još jedne čarape, majicu ili krpu koje bi trebalo oprati, ali program je već krenuo i nemoguće ga je zaustaviti? Točno su te situacije nagnale proizvođače perilica da ugrade tehnologiju jednostavnog dodavanja dodatnih količina prljavog rublja u ciklus pranja. Novije perilice dolaze upravo s tom tehnologijom.

Svakako pripazite i na bučnost rada vaše perilice: noviji modeli prilično su tihi (čak i tijekom centrifugiranja), a neki proizvođači otišli su i korak dalje: uz perilicu dolazi i aplikacija koja prati rad uređaja i daje sugestije vezane uz potrošnju i uštedu energije.

image
Kofi Nuamah Barden, UNSPLASH

3. NA ŠTO PRIPAZITI PRI ODABIRU VRTNIH KOMADA?

Lijepo vrijeme potrajat će, budemo li imali sreće, sve do listopada. Zašto ga onda ne provesti na otvorenom? A da bi boravak na terasi ili u vrtu bio udobniji, potrebna je i odgovarajuća vrtna garnitura. Uz dobro poznati ratan koji je otporan na vremenske uvjete, tu je i umjetni ratan koji je cjenovno povoljniji, a jednako otporan na vremenske neprilike. Jako popularna je i tikovina te tikovina s FSC certifikatom koji jamči kvalitetu obrade drveta te ekološko podrijetlo sirovine. A kad je o stolovima riječ, osim metalnih, drvenih, plastičnih, traženi su i ratan stolovi. Tu su i stolovi od posebne vrste betona ojačanog staklom koji je otporniji na habanje i ugodniji za korištenje te jednostavniji za održavanje. Riječ je o GRC materijalu (Glass Reinforced Concrete), što je materijal izrađen od betona s raspršenim staklenim vlaknima otpornim na alkale. Njegova prednost je u visokoj čvrstoća kod savijanja, visokoj otpornosti na udarce. Također, pogodan je za okoliš zbog smanjene emisije CO2 tijekom proizvodnje.

image
iStock

4. ŠTO TOČNO PODRAZUMIJEVA DOBAR KREVET?

Kreveti danas dolaze u različitim oblicima, prilagođeni modernom načinu života i potrebama stanovanja. Možete pronaći klasične krevete s ladicama kao spremnicima, boxspring krevete sa spremnicima te klasične krevete bez dodatnih spremnika. Najvažniji dio kreveta ipak su podnica i madrac. Prije kupnje svakako savjetujemo da isprobate madrac kako biste odredili njegovu optimalnu tvrdoću, ali neke stvari ipak valja znati: sustav madraca sa džepićastom jezgrom (i dodatnih sedam zona) omogućava optimalnu elastičnost madraca i tvrdoću, odnosno mekoću, točno na mjestima gdje je to potrebno. Sustavi hladno lijevane ili memorijske pjene mekši su i prilagođavaju se vašem tijelu, a dodatne navlake osmišljene su tako da hlade ili griju, ovisno o godišnjem dobu. U svakom slučaju prije konačne odluke savjetujemo da isprobate krevet i madrac na kojem ćete spavati: dobar madrac pruža osjećaj opuštenosti i odmora.

image
iStock

5. KOJI SU OSNOVNI KRITERIJI KOD KUPNJE SAVRŠENE SOFE?

Kad maknemo na stranu boje i dimenzije kao osnovni kriterij izbora, jeste li znali da danas postoji tkanina koju je moguće potpuno očistiti samo vodom? Aquaclean tehnologija koristi nano čestice ugrađene u tkaninu sofa i garnitura kako biste lako - doslovno vlažnom maramicom - očistili sve tvrdokorne mrlje kao da ih nikada nije bilo.

Također, kupci često traže sofe na kojima je moguće spavati. Tzv. transformere. Zato na tržištu sada postoje brojni popularni modeli kaučeva koji su prilagođeni svakodnevnom spavanju, s odgovarajućim madracem koji je gotovo kao pravi krevet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:35