Kvalitetna rasvjeta

Kako pravilno osvijetliti malu kupaonicu

 

Postavljanje kvalitetne rasvjete u domu mnogima predstavlja pravi izazov jer je ipak riječ o detalju uređenja koji može u potpunosti izmijeniti izgled našeg prostora. Kada je riječ o dobroj rasvjeti, kupaonica je prostorija s kojom imamo najviše problema, a u kojoj upravo rasvjeta znatno utječe na lakoću s kojom odrađujemo svoje rituale njege i uređivanja.


Male prostorije poput kupaonica problematične su za osvjetljavanje jer se u njima lako javljaju brojne sjene, pogotovo ako se u njima nalazi mnoštvo suvišnih elemenata i potrepština. Dodamo li tome još i ogledala koja reflektiraju svjetlost pod različitim kutovima, izazov je još i veći.


Imate li bijele i svijetle zidove, najjednostavniji i najučinkovitiji način kako osvijetliti kupaonicu predstavlja difuzna stropna rasvjeta pa će tako jednostavno središnje svjetlo preplaviti prostoriju, a svijetli zidovi reflektirat će svjetlost koja na njih pada.


Zidna rasvjeta može biti učinkoviti način osvjetljavanja prostorije, a u posebno svijetlim i prozračnim kupaonicama može čak pružati dovoljno svjetla za sve vaše potrebe. Ključno je obratiti pozornost na učinak koji zidna rasvjeta stvara, a ne samo na njen izgled. Prije kupnje upalite svjetiljku u trgovini i stanite tik uz nju kao što biste stajali kada biste se gledali u ogledalo u vlastitoj kupaonici. Proučite kako izgledate pod tom rasvjetom, pitajte pratnju za savjet, provjerite u džepnom ogledalu ili se snimite sami i provjerite sliku.


Planirate li koristiti ugradbenu stropnu rasvjetu u svojoj kupaonici morate imati nekoliko stvari na umu. Ljudi često smatraju da će stopna rasvjeta osvijetliti i ogledalo, no problem nastaje zbog oblika same rasvjete koja svjetlo baca ravno prema dolje, što stvara oštre i ružne sjene. Stropna rasvjeta trebala bi biti postavljena blizu ogledala, a samo svjetlo usmjereno u njega kako bi se potom reflektiralo natrag u vas. Kako biste izbjegli nastanak sjene postavite stropnu rasvjetu uz zidove prostorije umjesto uz njenu sredinu. Imate li svijetle površine u prostoriji, oni će također reflektirati zrake svjetlosti natrag u prostoriju.


Ovisno o vašim navikama po pitanju šminkanja, razmislite treba li vam ipak i dobro osvijetljeno ogledalo. Maksimalna količina svjetlosti koja će vam omogućiti precizno uređivanje može se postići pomoću vertikalnih fluorescentnih rasvjetnih tijela smještenih s jedne ili obje strane ogledala. Takva rasvjeta baca pregršt svjetla bez sjena, a odaberete li žarulje koje daju toplo svijetlo možete dobiti i posebno privlačan i glamurozan dojam u prostoriji. Želite li iznimno precizno svjetlo kakvo koriste liječnici prilikom pregleda, odaberite žarulju s hladnim bijelim svijetlom.


Tamne i dramatične kupaonice izgledaju posebno impresivno, ali su još nezgodnije za pravilno osvjetljavanje jer tamni zidovi ne reflektiraju jednaku količinu svjetlosti kao što bi to činili bijeli ili svijetli zidovi. Dobro osvijetljeni umivaonik i prostor za uređivanje mora imati izvor svjetlosti koji dolazi od naprijed i to, primjerice, iz samog ogledala, a ne s leđa.


Budući da su često najmanje prostorije u našim domovima, kupaonice se znaju brzo napuniti stvarima. Jedan način kako stvoriti dojam puno urednijeg prostora postavljanje je indirektnog svjetla i skrivanje samog izvora svjetlosti.To možete postići pomoću niza LED lampica koje ste sakrili iza ogledala odmaknutog nekoliko centimetara od zida.


Izvor: Remodelista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:01