RADNJA KOJA VAM TREBA ZA SVE!

Kako samostalno izbušiti rupu u zidu, a da ne napravite štetu?

Majstori iz tvrtke Izgradnja Bolanča donose detaljan vodič, jedini koji će vam ikad trebati

Antonio Bolanča i Matija Osmakčić iz tvrtke Izgradnja Bolanča kažu kako se njihov tim svakodnevno susreće s upitima klijenata kako objesiti sliku na zid, kako postaviti karniše te kako općenito izbušiti rupu u zidu, a da se ne napravi šteta. Ističu da pravilno izbušiti rupu u zidu, uz malo znanja i volje, može svatko, ali korisno je educirati se o tome jer je to početak svih "vješanja" u stanu.

- Prije početka bilo kakvih radova na zidovima treba odrediti o kojoj se vrsti zida radi kako biste mogli odabrati alat potreban za bušenje rupe. U kućnoj varijanti, najbolji način određivanja vrste zida je lupkanje po zidu i osluškivanje povratnog zvuka. Treba znati da gips-kartonski zidovi imaju jako tupi zvuk, plinbetonski (Ytong, siporeks) zidovi i zidovi od opeke imaju tupi zvuk, a betonski i armirano-betonski zidovi nemaju povratni zvuk, odnosno kada lupite o njih, čuje se samo udarac - objašnjavaju majstori iz tvrtke Izgradnja Bolanča i dodaju da ako nikako niste sigurni koja je vrsta zida koju želite bušiti, najbolje je pripremiti električnu udarnu bušilicu jer njome možete izbušiti rupu u svim vrstama zidova. Isto tako, morate pripremiti metar, olovku i malu libelu te potom dati sami sebi vremena za kvalitetno razmjeravanje i označavanje pozicija za bušenje.

- Odmah pripremite usisavač i pozovite nekoga da vam drži usisavač dok vi bušite. Tako će se istog trenutka usisati prašina nastala bušenjem i nećete raditi nepotreban nered. Ako, pak, nemate koga pozvati da vam drži usisavač, odnosno sami ste doma, ispod pozicije bušenja rupe na zidu zalijepite post-it i napravite kao malu okapnicu da se u nju skuplja prašina.

- Za bušenje rupe u stropu koristite plastične čašice. Dno čašice probušite svrdlom i ostavite dok ne probušite rupu kako bi se u nju skupila prašina. Prije početka bušenja bilo koje rupe najvažnije je da provjerite položaje instalacija u zidovima, odnosno plin, vodu, struju, centralno grijanje, klima-uređaj... Nemojte bušiti u vertikalnim ravninama iznad utičnica i prekidača, a prije bušenja u sanitarnim prostorijama provjerite je li vam dostupan ventil za isključivanje vode kako biste ga u slučaju bušenja cijevi mogli zavrnuti i tako spriječiti poplavu. Također pazite na pozicije klima-uređaja i pokušajte zaključiti trasu između unutarnjih i vanjskih jedinica. Nakon svega ovoga ako imate mogućnosti, posudite ili nabavite detektor metala - pričaju majstori iz tvrtke Izgradnja Bolanča.

Za bušenje rupe u stropu koristite plastične čašice. Dno probušite svrdlom i ostavite dok ne probušite rupu kako bi se u nju skupila prašina, kaže majstor Matija Osmakčić. Dodaju kako treba znati da kada počnete bušiti rupe, pokušajte svrdlo držati okomito na zidove kako vam rupe ne bi bile probušene ukoso.

Fotošalabahter

Ovo vam treba od alata i pribora

Aku bušilica

Metalna tipla za gips-kartonske zidove i stropove

Svrdlo za beton i armirani beton

Udarna bušilica

Puž tipla i vijci

Pištolj za metalne tiple

Detektor metala

Univerzalna tipla za beton

Tiple za plinobeton

Libela

Metar i olovka

Tipla za šuplju opeku

Leptir tipla za gips-kartonske zidove

Križni bit

Udarna tipla za beton

Tiple za plinobeton

Što trebate znati o... vrstama zidova i tehnici bušenja

Za akciju bušenja rupe u zidu od opeke najbolje je koristiti električnu udarnu bušilicu sa svrdlima za beton, plastičnu tiplu u boji zida i odgovarajući vijak

Kako bismo vam vizualno olakšali sam postupak bušenja rupe i krpanja eventualnih oštećenja nakon bušenja, snimili smo fotografski "uradi sam" tutorijal.

Bušenje rupe u zidu od opeke

1. Nakon zacrtavanja pozicija provjerite položaje instalacija. Svjetlosni signal detektora metala na instalaciji struje dolazi u obliku crvene lampice, a izvan instalacije kao zelena lampica

2. Bušenje rupe udarnom bušilicom u zidu od opeke

3. Odabir uloška (tiple) koju treba ugurati u rupu

4. Zašarafite vijak u tiplu

5. Sanacija oštećenja nastalog bušenjem masom tipa Fugenfuller

Bušenje rupe u gips-kartonskim zidovima i stropovima
  1. Za bušenje rupe u gips-kartonskim zidovima i stropovima dovoljni su vam akumulatorska (baterijska) bušilica s križnim nastavkom (bitom) i svrdlo (borer) za bušenje za koje bi bilo najbolje da je za metal u slučaju da pogodite poziciju metalnih profila.

  2. Nakon bušenja rupe treba odrediti vrstu tiple. Njih određujemo prema slojevima G-K ploča i nosivosti elemenata koje treba objesiti na zid.

  3. Za manje nosive elemente, poput slike i sata, dovoljno je koristiti plastičnu ili metalnu puž tiplu koja na vrhu ima borer. Dovoljno ih je potom baterijskom bušilicom samo zašarafiti u zid - pritom je jako važno pripaziti da jačina okretaja bušilice nije prejaka kako se tipla ne bi izvrtjela u zidu i ispala van.

  4. Nakon montaže tiple u nju treba zašarafiti vijak na kojem treba paziti da glava vijka ne bude veća od ušice elementa za vješanje. S druge strane, za elemente koji trebaju veću nosivost, primjerice zidni nosač za TV ili teška karniša, treba kupiti metalne tiple za gips-kartonske zidove, tiple za pričvršćivanje u šupljinama ili u narodu znane kako leptir ili kišobran tiple te pištolj za metalne tiple.

  5. Akumulatorskom bušilicom zatim se probuši rupa u zidu (važno je imati svrdlo, tj. borer debljine tiple koja se montira u zid).

  6. U rupu se onda rukom i laganim udarcem čekića ugura tipla (odabir tiple pri nabavi je ključan pa prodavaču svakako napomenite koliko slojeva G-K ploča ima strana zida na kojem bušite rupu te shodno tome kupite dobru tiplu).

  7. Vijak s tiple se potom otpusti onoliko koliko je potrebno da pištolj za tiple uhvati glavu vijka te se napinjanjem ručice pištolja raširi unutarnji dio tiple do te mjere da se ručica više ne može stiskati.

  8. Vijak, koji je sastavni dio tiple, izvuče se i zašarafi nakon ugradnje elementa koji se vješa.

Bušenje rupe u plino-betonskom (Ytong, siporeks) zidu
  1. Za bušenje rupe u plino-betonskom (Ytong, siporeks) zidu dovoljni su vam akumulacijska (baterijska) bušilica i svrdlo (borer) za bušenje prema slobodnom odabiru (jer svi prolaze kroz taj materijal).

  2. Nakon bušenja rupe treba odrediti vrstu tiple, a tiple određujemo prema nosivosti elementa koji treba objesiti na zid.

  3. Za manje nosive elemente (slika ili sat) dovoljno je koristiti čavlić i čekić koji se zabije direktno na označenu poziciju, dok za elemente koji trebaju veću nosivost (zidni nosač za TV ili teška karniša) treba kupiti metalne ili plastične tiple za plino-betonske zidove.

  4. Akumulatorskom bušilicom se probuši rupa u zidu (bitno je imati svrdlo, tj. borer debljine tiple koja se montira u zid).

  5. Zatim se odabere plastična tipla (po mogućnosti u boji zida) za zid od plino-betona i vijak koji je adekvatan odabranoj tipli (ulošku). Prema dužini vijka (ne tiple) na svrdlu (boreru) označite samoljepivom trakom kako svrdlo ne bi premalo ili previše utonulo u zid. Iz rupe usisavačem usisajte prašinu i rukom te laganim udarcem čekića ugurajte tiplu.

  6. Nakon ubacivanja tiple u rupu u tiplu zašarafite vijak.

Zidovi od cigle (opeke) ili šuplje blok opeke
  1. Zidovi od cigle (opeke) ili šuplje blok opeke su obostrano ožbukani pa kako biste probušili rupu, morate znati da je postojeća žbuka, kojom su površinski izravnani zidovi, u debljini sloja od oko dva centimetra.

  2. Za bušenje rupe najbolje je koristiti električnu udarnu bušilicu sa svrdlima za beton.

  3. Odaberite plastičnu tiplu (po mogućnosti u boji zida, npr. bijelu) za zid od opeke i vijak koji je adekvatan odabranoj tipli (ulošku).

  4. Prema dužini vijka (ne tiple) na svrdlu (boreru) označite samoljepivom trakom kako svrdlo ne bi premalo ili previše utonulo u zid. Iz rupe usisavačem usisajte prašinu te rukom i laganim udarcem čekića ugurajte tiplu (prijedlog je da odaberite tiplu koja ima vijenac na početku kako vam pri ubacivanju ne bi upala u rupu).

  5. Nakon ubacivanja tiple u rupu u tiplu zašarafite vijak.

Bušenje rupe u betonsko-armiranim zidovima
  1. Za bušenje rupe u betonsko-armiranim zidovima trebate imati električnu udarnu bušilicu sa svrdlima za beton (poželjan je SDS prihvat na bušilicu) i svrdlo za beton (ako je armirani beton, kupite svrdlo s križnim vrhom kako se pri bušenju ne bi "zacvikalo" u armaturu).

  2. Važno je znati da vam je za bušenje rupe u ovakvom zidu, osim kvalitetnog alata i stroja, potreban i malo jači stisak i kontrola bušilice.

  3. Nakon bušenja rupe odaberite plastičnu tiplu (najbolje u boji zida) za zid od betona i vijak koji je adekvatan odabranoj tipli (ulošku).

  4. Prema dužini vijka (ne tiple) na svrdlu (boreru) označite samoljepivom trakom kako svrdlo ne bi premalo ili previše utonulo u zid.

  5. Iz rupe usisavačem usisajte prašinu te rukom i laganim udarcem čekića ugurajte tiplu.

  6. Nakon ubacivanja tiple u rupu zašarafite vijak.

  7. Ako imate potrebu vješati neke jako teške predmete, možete koristiti i udarne metalne tiple.

Foto: Shutterstock, Berislava Picek,Tomislav Krišto i Ronald Goršić, Biljana Blivajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 02:08