Svjeti dizajnerica

Da bi se prostor bio dom, ne treba puno novca. Ušminkajte ga ovim detaljima, ne koštaju ništa

 Spacejoy/Unsplash
Korisne svjete i ideje donose vam dizajnerice Bosiljka Antolković i Nikolina Jelić

Većina stanova za najam opremljena je namještajem, što može biti, ali često i nije olakotna okolnost. Danas je čest slučaj da se u stanove za najam “pobaca” stari namještaj, malo ih se “ušminka” ličenjem zidova (iako ni to često nije slučaj) i traži određena svotica za mjesečnu najamninu. No, to što mnogi ne žive u vlastitim stanovima, ne znači da im u njima ne treba biti ugodno. Da bi se prostor učinio domom, ne treba puno novca, samo malo ideja, malo volje i društvo dobrih prijatelja koji su spremni pomoći te ideje pretočiti u stvarnost.

image
Derick McKinney/Unsplash

Ono u što se ne isplati ulagati sasvim su sigurno ugradbeni ormari u hodniku, boravku i spavaćoj sobi s obzirom na to da su u većini slučajeva rađeni po mjeri za određeni prostor i ne mogu se odnijeti pri izlasku iz stana. Radije se predlaže kupnja ormara standardnih dimenzija koje se mogu prilagoditi svakom prostoru, kao i komode, konzole i samostojeće vitrine. No, ljepljive tapete printane prema dimenzijama omogućuju da se plohe postojećih ormara presvuku prema željama i afinitetima podstanara, a možda je još povoljnija i jednostavnija opcija da se fronte ormara ili kuhinjskih elemenata, kao što predlaže Nikolina Jelić, oblijepe gotovim folijama koje se mogu kupiti u većim trgovačkim centrima te se zamijene ručkice, čime se praktički dobiva novi komad namještaja.

image
Ellieelien/Unsplash

Nadalje, stara je sofa u dnevnom boravku podstanarskog stana već gotovo pravilo, no novi je prekrivač u boji koja se slaže s novim zidom “must have” detalj, dok će uz pokoji porazbacani jastučić svaki prostor dobiti na zanimljivosti. Budući da su sofe i fotelje prenosive, mogu se kupiti nove ili pretapecirati postojeće. No, ako je stara sofa potpuno neudobna i udubljena na određenim mjestima, može se staviti nadmadrac ili se podstanar može konzultirati s vlasnikom stana koji bi mogao pristati na kupnju nove garniture jer mu ostaje i za druge potencijalne najmoprimce. Savjet je i jednostavna zamjena starih dekora prozirnim laganim zavjesama, koje se povoljno mogu pronaći u Ikei. Na karnišu se mogu objesiti i dekorativne žaruljice ili se na zavjesu mogu prišiti zanimljiviji detalji, male krpene lutkice, hekleraj.

image
Angela Bailey/Unsplash

Dekoracija i privatne sitnice su stvari koje iznajmljenom prostorudaju osjećaj doma i pripadnosti. Zato se ukrasi, kao što su svjećice, kutijice, okviri, slike i stvari osobnog afiniteta (npr. knjige, gitara, nakit, dječje igračke) uvijek nose sa sobom. – Tada je već lakše prilagoditi stvari svom osobnom izričaju, a uz neke od navedenih trikova uopće nema razloga zašto se ne biste i u podstanarstvu osjećali kao svoj na svome – zaključuje dizajnerica Bosiljka Antolković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 14:01