PAŽNJA!

Koliko često čistite svoju bičicu s vodom? U njoj mogu rasti različiti mikroorganizmi, a plijesan može uzrokovati trovanje!

 /SHUTTERSTOCK

Kad god izlazite iz kuće, dakle kad idete na posao, u teretau, na pilates, na šetnju gadom..., nosite li sa sobom svoju višekratnu bočicu vode? Ta je navika uvijek poželjna jer osigurava da, bez obzira na gdje se nalazite, ako se neplaniranio zadržite ili ako nemate novčanik za kupnju pića, ostanete hidrirani. Međutim, koliko ju često čistite? Ako ste se ikad zapitali možete li se razboljeti zbog korištenja neoprane bočice vode, odgovor bi vas mogao zabrinuti.

"Ako imate dobro funkcionirajući imunološki sustav i ne čistite svoju bočicu vode prema savršenom dnevnom rasporedu, vjerojatno vam se neće dogoditi ništa čega ste svjesni", rekla je dr. Justine Dees, osnivačica bloga Joyful Microbe s doktoratom iz mikrobiologije, za southernliving.com.

Međutim, ako vaša boca postane hranilište za plijesan i bakterije, mogli biste biti više izloženi riziku da se razbolite.

"Kada broj mikroorganizama i gljivica postane visok, ili kada je pojedinac imunokompromitiran, oni mogu uzrokovati bolesti", objasnio je dr. Jeremy Tzeng, izvanredni profesor Odsjeka za biološke znanosti na Sveučilištu Clemson.

Kako oprati bočicu?

Kod čišćenja bočice potrebno je odvrnuti poklopac i ukloniti sve dijelove koji se mogu odvojiti. Ukoliko je bočica dugačka te je dno nedohvatljivo spužvicom, potrebno je koristiti dugačku četku za pranje posuđa, kojom će se temeljito izribati unutarnje stijenke i samo dno. Nakon obilnog ispiranja toplom vodom svi se dijelovi prije ponovno sastavljanja moraju potpuno posušiti. Najbolje ih je tijekom noći ostaviti na papirnatom ubrusu ili čistoj kuhinjskoj krpi.

Ako se boca može prati u perilici posuđa, i to se preporučuje kako bi se ujedno i dezinficirala. Alternativno se za dezinficiranje može koristiti mješavina tople vode i bijelog octa u omjeru 50:50, koju je poželjno u bočici ostaviti tijekom noći te oprati sljedeće jutro.

Bryan Quoc Le, doktor znanosti, prehrambeni znanstvenik i autor knjige "150 odgovora na pitanja o hrani", upozorio je da visoki sadržaj vlage unutar boca lako stvara plijesan i bakterije, što s vremenom može utjecati na okus i kvalitetu vode. Dodao je kako u bočici može rasti veliki broj različitih mikroorganizama, ovisno o tome koje se vrste aditiva dodaju u vodu.

"Neke vrste plijesni mogu rasti i proizvoditi mikotoksine koji mogu uzrokovati bolest", napomenuo je, dodajući kako u u bocama s vodom pronađene Escherichia coli i bakterije Pseudomonas, a one mogu uzrokovati trovanje i gastrointestinalne bolesti!

Iako može biti zastrašujuće pomisliti na mogućnost rasta klica u vašoj boci, nema potrebe za paničarenjem. Justine Dees objašnjava kako se mikrobi nalaze posvuda, a većina njih je bezopasna. Međutim, svaki će stručnjak reći da ako ne perete svoju višekratnu bocu često, ne čistite je dovoljno. U ovom slučaju dovoljno znači pranje deterdžentom i vrućom vodom jednom dnevno.

"Preporuča se svakodnevno čišćenje boca za vodu za višekratnu upotrebu i dezinfekcija jednom tjedno, posebno ako se boce koriste za pića koja sadrže hranjive tvari, poput onih sa šećerom, i na višim temperaturama, poput kave i čaja, koji podržavaju rast mikroorganizama", rekao je dr. Zheng.

Postoje i drugi faktori koji će utjecati na redovito čišćenje.

"Ako ste bolesni ili jedete dok koristite bocu s vodom, treba je oprati između dva korištenja", savjetovala je Tonya Harris, nagrađivana stručnjakinja za toksine i autorica knjiga.

I materijal može utjecati na to koliko se bakterije i plijesan pričvršćuju i rastu na površini bočice.

"Mikroorganizmi se pričvršćuju na površine različitom učinkovitošću zbog hrapavosti i drugih svojstava površine", rekao je dr. Tzeng, dodajući kako se mikroorganizmi manje učinkovito vežu za nehrđajući čelik i staklo, ali se učinkovitije vežu za aluminij i plastiku, koja je sklona stvaranju malih pukotina, čime se pruža više mjesta za rast mikroba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:19